Skillnad biomedicinprogrammet och biomedicinsk analytiker

Hej framtidsvalet! Jag går naturvetenskapsprogrammet och ska snart försöka plugga vidare vid universitetet. Eftersom jag är intresserad av människan och sjukdomar så har jag funderat på biomedicinprogrammet. Men då man endast får en kandidatexamen är det väl nästan ett måste att plugga vidare, tex. som forskare, för att få ett jobb? Därför har jag också tittat på biomediciniska analytikerprogrammet eftersom man då får en yrkesexamen (plus att det är ett framtidsyrke?) och samtidigt får man en kandidatexamen så att man har chansen att studera vidare (för då kan man ju vara ganska säker på att få ett jobb om man inte orkar plugga vidare) . Eftersom jag funderar på att bli forskare undrar jag om möjligheterna till vidare utbildning och forskarutbildning är lika stora på biomediciniska analytikerprogrammet som om jag skulle gå biomedicinprogrammet? Kan man plugga vidare på masterprogrammet i biomedicin även om jag går biomediciniska analytikerprogrammet? Och får jag lära mig lika mycket om just människan, sjukdomar osv.? Sist men inte minst skulle jag vilja veta om det är stor skillnad på laborationstid. Jag förstår att det är mycket mer av det i biomediciniska analytikerprogrammet, men då jag inte är jätteförtjust i det undrar jag om det är en väldigt stor skillnad? Tacksam för svar! 

Anonym, 2012-04-09

Svar:

Hej, under vår yrkessektion hittar du information om de båda yrkena:

Biomedicinare
Biomedicinsk analytiker

För att besvara resterande delar av din fråga refererar jag till Karolinska Institutet (KI):

Vad är skillnaden mellan en biomedicinsk analytiker och en biomedicinare?

Biomedicinare får en kandidatexamen i biomedicin medan biomedicinska analytiker får en kandidatexamen i biomedicinsk laboratorievetenskap samt yrkesexamen och legitimation som biomedicinsk analytiker.

Eftersom biomedicinska analytiker får en yrkesexamen är utbildningen också mer yrkesinriktad där studenterna förutom teori inom medicin och biomedicin lär sig de avancerade metoder som används för att diagnostisera olika sjukdomar. Utbildningen är mer praktisk med fler laborationer och med praktisk tillämpning av kunskaperna inom olika områden av laboratoriemedicinen.

Malin, 2012-04-10

Skriv ett svar: