Psykologprogram med lägst antagningsstatistik

Hej, Jag vill studera till psykolog. Har endast 12 i snitt från gymnasiet, och inte något bra högeskoleprovresultat (ännu). Kommer jag in någonstans i Sverige med detta? Om jag höjer mitt högskoleprovresultat kanske...? Hur högt resultat borde jag satsa på? Var är det lägst snitt på antagning av alla universitet och högskolor i Sverige (psykologprogrammet)? Jag har fem år arbetslivserfarenhet, får man tillgodoräkna det med betygen? Vill så gärna komma in, men vet inte hur jag ska gå tillväga. Tack för svar.

Camilla, 2013-10-30

Svar:

Hej Camilla! För det mesta ser det likadant ut i hela Sverige när det kommer till intagningskraven för psykologprogrammet. Din arbetserfarenhet kommer hjälpa dig efter du läst programmet men de kommer tyvärr inte hjälpa dig tillgodoräkna betyg. Först och främst så finns det en viss behörighet för att söka programmet:

  • Grundläggande behörighet
  • Matematik B
  • Samhällskunskap A
  • eller Matematik 2a/2b/2c
  • Samhällskunskap 1b/1a1/1a2
  • (områdesbehörighet 5/A5)
När det kommer till urvalet så sköts det i stora delar av Sverige på det sätt att 66% av intaget kommer från gymnasiebetyget och endast 34% av högskolepoängen. I Sverige söker allt mellan 2000-3000 personer in till detta program. I Umeå ser det dock lite annorlunda ut, där är det minst ansökande och de lägger hela 40% på betyget från högskoleprovet. Om du vill komma in på programmet med dina högskolepoäng så brukar det ligga på runt 1.7 i betyg. Hoppas allt går bra med sökandet!

Niklas, 2013-11-04

Skriv ett svar: