Gymnasieprogram för att bli ämneslärare

 

Förvirringen är fullständig. Min dotter går nu första året på barn- och fritidsprogrammet (vilket vi fick info om, av syo i 9:an, skulle vara rätt om man vill fortsätta utbilda sig till lärare). 

Med det nya utbildningssystemet så vet inte ens syo på nuvarande skolan hur hon ska välja. Alla lärare verkar lika konfunderade just nu. Den enda informationen vi får är vilka inriktningar som finns och hur många poäng som ska läsas.

Men för att inte riskera att gå ut gymnasiet med fel behörigheter så behöver vi få koll på nu (innan valet nästa månad) vad hon måste läsa in under 2:an och 3:an. Vad är det hon behöver tänka på? Vilka val ska hon göra och när? Jag tror mig ha förstått att hon måste läsa svenska 2 och 3 samt engelska 5 och 6, vilket innebär att engelskan måste göras som ett individuellt val, eller? Men vad behöver hon mer för egna val som inte står i schemat? Hon har för avsikt att utbilda sig till bildlärare, alternativt svenskalärare. 

Mvh eva

Anonym, 2012-01-26

Svar:

Hej Eva,
Är villig att hålla med dig, det är lite rörigt såhär i början av det nya utbildningssystemet. Du har rätt i att hon måste läsa de ämnen du nämner, och dessa skall normal ingå i Barn- och fritidsprogrammet. Den enda osäkerheten är Engelska 6 som kan behöva läsas som individuellt val. Följande länk innehåller ytterligare information. Avseende ytterligare individuella val är det ingen nackdel att läsa Bild. Trots en viss osäkerhet om det nya systemet så bör man även titta på meritkurserna i Områdesbehörighet 6 C.

Malin, 2012-01-27

Skriv ett svar: