Barnmorska med utländsk sjuksköterskeexamen

Det som jag vill egentligen veta är om det går att studera till barnmorska i Sverige efter att studerat till sjuksköterska i Skottland, samt om jag i så fall kommer att behöva söka tull barnmorskeutbildningen på mina gymnasie betyg efter att ha avklarat min högskoleutbildning till sjuksköterska?

Anonym, 2012-03-08

Svar:

Barnmorskeprogrammet finns för närvarande på Stockholms universitet, Göteborgs universitet, Lunds universitet, Borås högskola, Högskolan Dalarna, Linköpings universitet, Högskolan i Skövde, Linnéuniversitetet, Mälardalens högskola, Uppsala universitet och Mittuniversitetet.

Jag läste tråden på vår Facebooksida och tyvärr måste du höra med Socialstyrelsen då ett av Barnmorskeprogrammets antagningskrav är att du har svensk legitimation som sjuksköterska. Följande går att läsa på Barnmorskeförbundets hemsida:

Hur blir man barnmorska?
För att få läsa vidare till barnmorska krävs att man har legitimation som sjuksköterska.

Sjuksköterskeutbildning vid högskola/universitet 180 poäng (3 år)
Legitimation av Socialstyrelsen - rätt att praktisera som sjuksköterska
Barnmorskeutbildning vid högskola universitet / 90 poäng (1½ år) eventuellt magisterexamen
Legitimation - rätt att praktisera som barnmorska

Nedan följer exempel på behörighet och urval på Göteborgs universitet och Högskolan i Skövde.

Göteborgs universitet Förkunskapskrav: Svensk legitimation som sjuksköterska, avlagd kandidatexamen i något av vårdvetenskapens huvudområden eller motsvarande, ett års yrkeserfarenhet som sjuksköterska vid kursstart, därutöver krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B och Engelska A.

Urval: 50% av platserna tillsätts av sökande rangordnade efter antal högskolepoäng och övriga 50% med sökande rangordnade efter längden på yrkeslivserfarenheten som sjuksköterska. Yrkeslivserfarenheten måste styrkas med intyg från arbetsgivaren.

Högskolan i Skövde Behörighet: Sjuksköterskeexamen om 180 högskolepoäng och kandidatexamen i omvårdnad eller motsvarande, svensk legitimation som sjuksköterska samt minst ett års yrkeserfarenhet som sjuksköterska.

Malin, 2012-03-08

Skriv ett svar: