Vad är och gör en Viltmästare?
Viltvård och jakt är en specialitet för en Viltmästare. I regel är man yrkesjägare på en större fastighet, men man kan också vara anställd vid Svenska Jägareförbundet eller hos skogsbolag, företag, kommuner eller andra stora markägare. Man kan också arbeta som assistent inom viltforskningen eller som fristående konsult.
Rådgivning till markägare är ofta ett viktigt inslag i arbetet. En vanlig uppgift är att göra en viltbruksplan för fastigheten (markområdet). Där beskriver man de olika miljöerna där viltet lever och lämnar därefter förslag på hur markägaren kan göra för att få vissa djur att trivas bättre, till exempel genom att anlägga våtmarker eller viltåkrar. Dessutom ger man exempel på vad de olika åtgärderna kan kosta.
Det är också vanligt att en Viltmästare organiserar och leder jakterna inom ett område. Det innebär bland annat att informera markägare och andra jägare för att jakten ska skötas på rätt sätt.
Som assistent inom viltforskningen gör man bland annat inventeringar, märker djur och bearbetar de resultat som kommer fram. Datorn är ett viktigt hjälpmedel för alla viltmästare. Ibland är det mycket skrivbordsarbete.
Även om man har ett ensamarbete samarbetar man ofta med markägare, uppdragsgivare, forskare och jägare. Arbetsledande uppgifter ingår ofta i arbetet.
Viltmästare är den titel man får efter avslutad utbildning, men är också en yrkestitel. Andra benämningar som förekommer är viltvårdare, jaktvårdare och yrkesjägare.
Arbetsuppgifter
En Viltmästare kan ha en mängd olika arbetsuppgifter, bland annat
- ge råd och göra en viltbruksplan
- utveckla strategier för biologisk mångfald
- organiserar och leder jakter
- handlägga, informera och avrapportera forskning som bedrivs
- inventeringar och märker djur
- redovisning och revision av olika viltprojekt
Var arbetar man?
En Viltmästare kan vara anställd vid Svenska Jägareförbundet eller hos skogsbolag, företag, kommuner eller andra stora markägare. Man kan även arbeta som fristående konsult.
Videointervju med en Viltmästare
Ingen videointervju för tillfället
Vilken utbildning krävs för att bli Viltmästare
Viltmästare utbildas på Öster-Malma Jaktvårdsskola norr om Nyköping. Utbildningen bedrivs i samarbete med Sveriges Yrkesjägarförening och Svenska Jägareförbundet Öster-Malma. För att antas till viltmästarutbildningen krävs gymnasiekompetens, ett års praktik med jaktlig anknytning samt tre års praktik på tre olika av Sveriges Yrkesjägarförening godkända elevplatser. Vid Öster-Malma Jaktvårdsskola finns också olika kurser inom viltförvaltning.
Att studera till Viltmästare
Det blir allt vanligare att lägga in jaktvårdsutbildning som en del i en längre högskoleutbildning, till exempel i utbildningarna till skogsingenjör, skogsvetare, lantmästare eller agronom. Med denna kompetens ökar chansen att få arbete.
Behörighetskrav för att plugga till Viltmästare
Viltmästare utbildas du till på Öster Malma Jaktvårdsskola norr om Nyköping. Utbildningen bedrivs i samarbete med Sveriges Yrkesjägareförening och Svenska Jägareförbundet Öster Malma. För att antas måste du ha gymnasiekompetens samt 4 års praktik på något av Sveriges Yrkesjägareförening godkända elevplatser.
Studera till Viltmästare utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Viltmästare i Norge på Søk Utdanning.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Vi saknar information om vidareutbildning för Viltmästare. Men se gärna yrken som Veterinär.
Specialisering och inriktningar
Som Viltmästare kan man rikta in sig på att arbeta som assistent inom viltforskningen.
Skillnad mot liknande yrken
Se även Jägmästare som arbetar inom skogsnäringen med miljö och naturresurser.
Stipendier för Viltmästare
Vi saknar information om stipendier för Viltmästare.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.