https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1615534649/us/fvl6kntjqose28xx9vsh.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1615534909/us/perkqzylj8jep1ueug8v.png
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Teknik

 • Verkstadstekniker / verkstadsmekaniker – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Verkstadstekniker / verkstadsmekaniker samt relaterad information om hur mycket en Verkstadstekniker / verkstadsmekaniker tjänar i lön, hur det är att jobba som Verkstadstekniker / verkstadsmekaniker, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Verkstadstekniker / verkstadsmekaniker utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Verkstadstekniker / verkstadsmekaniker?

  Som Verkstadstekniker bearbetar man arbetsstycken, främst av metall, till detaljer som ingår i verkstadsprodukter av skilda slag. En Verkstadstekniker kan arbeta med att tillverka allt från knappnålar till högteknologiska produkter som flygplan. De huvudsakliga arbetsuppgifterna är att bearbeta arbetsstycken i verktygsmaskiner, ofta är man specialiserad på en viss typ av maskin. 

  De olika verktygsmaskinerna brukar delas upp inom skärande och formande bearbetning. Det vanligaste är att man arbetar inom skärande bearbetning. Man är då antingen svarvare, borrare eller slipare vid någon styrd CNC-maskin som exempelvis NC-fräs, NC-borr eller stansmaskin. Arbetsstycket placeras ut och rätt verktyg väljs i maskinen för att sedan manövrera den. Det krävs kunskap om ritningsläsning och programmering av maskinen men även hur faktorer som temperatur och maskinens skick påverkar hur maskinens ska ställas in för att få de exakta måtten. Ofta handlar det om hundradels millimeter. Man mäter och kontrollerar arbetsstycket. 

  Ibland måste en prototyp skapas för att veta vilka inställningar som ska göras innan en större produktion. Prototypen utförs ofta av en manuell operatör som då använder sig av olika konventionella maskiner och olika handverktyg. Ibland kan det vara detaljer som kan vara svåra att skapa i de styrda CNC-maskinerna och då görs dessa manuellt. I det manuella arbetet krävs hantverksskicklighet eftersom allt görs manuellt. 

  Exakt vilka arbetsuppgifter och hur stort ansvar operatören har kan skilja sig mycket mellan olika företag. I en del företag övervakar operatören enbart produktionen i maskinen, men det blir allt vanligare att operatören övertagit maskinställarens uppgifter.  Det ingår också i Operatörens arbetsuppgifter att förse maskiner med material som ska bearbetas. Maskinerna har oftast ett magasin som fylls med material, exempelvis stålstänger, som ska bearbetas till skruvar, muttrar, rörkopplingar och dylikt. Vissa kontroller av de bearbetade detaljerna ingår också i arbetet och i vissa fall att justera inställningen. Tillsyn av maskinen ingår också som att kontrollera att den har tillgång till olja, skärvätska och så vidare. Ofta är det en uppgift som sköts av Maskinoperatören men det kan förekomma att det är en maskinskötare som utför dessa arbetsuppgifter. 

  Som Montör plockar man ihop egentillverkade och eventuellt inköpta komponenter till ett verktyg, en maskin eller en del av en maskin. Man använder sig av olika manuella och/eller el-, luft- och hydraulikdrivna verktyg. Kvalitetskontroll ingår ofta i arbetsuppgifterna. 

  Det är vanligt att man flyttar mellan olika arbetsuppgifter. Inom verkstadsindustrin arbetar man ofta i produktionsgrupper. Det styrs av verkstadens storlek och inriktning men oftast arbetar man inom en produktionsgrupp som förbereder ett antal arbeten som ska utföras. Arbetet är ändå självständigt eftersom man ansvarar för en del av produktionen där fler personer ingår. Produktionsgrupper har ansvar för sin produktion bland annat beträffande korttidsplanering, att hålla leveranstider, beställa material, rapportera om produktionsresultat, kvalitetsprov, sköta enklare underhåll och reparationer samt att tillkalla specialister när detta behövs.

  Arbetsuppgifter

  Arbetsuppgifterna varierar mycket mellan olika maskinkonstruktioner och vilken arbetsorganisation företaget har, men i arbetsuppgifterna ingår bland annat

  • montera och borra detaljer
  • läsa ritningar
  • koppla samman maskindelar
  • fila och slipa
  • göra olika prov och kontroller
  • felsöka och justera

  Var arbetar man?

  En Verkstadstekniker / verkstadsmekaniker arbetar inom industrin eller på en verkstad.

  Videointervju med en Verkstadstekniker / verkstadsmekaniker

  Ingen videointervju för tillfället

  Vilken utbildning krävs för att bli Verkstadstekniker / verkstadsmekaniker

  I gymnasieskolan finns utbildningar för verkstadstekniker/mekaniker inom det treåriga Industriprogrammet. Det finns också specialutformade program med inriktning mot verkstadsindustrin vid vissa gymnasieskolor och fristående skolor. Påbyggnadsutbildningar kan finnas inom Komvux.  Inom Yrkeshögskolan på eftergymnasial nivå (YH) finns också utbildningar inom verkstadsområdet.

  Att studera till Verkstadstekniker / verkstadsmekaniker

  Verkstadstekniker utbildas också vid företagsskolor vid större verkstadsföretag. Den tekniska utvecklingen ställer höga krav på baskunskaper i svenska och matematik men i ökande utsträckning även i engelska. Utökade kunskaper i produktionsteknik och ekonomi blir allt vanligare som utbildningskrav samt vana vid datorbaserade hjälpmedel. 

  Behörighetskrav för att plugga till Verkstadstekniker / verkstadsmekaniker

  Då de flesta går en gymnasieutbildning för att bli Verkstadstekniker / verkstadsmekaniker, gäller behörighet för gymnasiet. För YH-utbildningar till Verkstadstekniker / verkstadsmekaniker krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolan och särskilda krav kan förekomma beroende på vilken utbildning du väljer.

  Studera till Verkstadstekniker / verkstadsmekaniker utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Du kan läsa mer om hur man studerar till Verkstadstekniker / verkstadsmekaniker i Norge på Søk Utdanning.

  Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

  Du kan t.ex. välja att läsa vidare till CNC-operatör.

  Specialisering och inriktningar

  Som Verkstadstekniker kan man rikta in sig på att montera maskiner och maskinanläggningar och sätter ihop delar till verktygsmaskiner,

  Skillnad mot liknande yrken

  Jämför med Maskinmontörer monterar maskiner och maskinanläggningar och sätter ihop delar till verktygsmaskiner, förpackningsmaskiner, pappersmaskiner, energiprocesser, ställverk, kompressorer eller gruvmaskiner.

  Stipendier för Verkstadstekniker / verkstadsmekaniker

  Vi saknar information om stipendier för Verkstadstekniker / verkstadsmekaniker.

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Kompetensutveckling inom Teknik och industri

  ...
  Larm och Säkerhetstekniker, Teknikutbildarna

  En larm och säkerhetstekniker arbetar i allmänhet i ett elteknikföretag och huvudsysselsättningen är oftast in...

  Flera orter

  Svetsare/Svetstekniker – klassrum, Astar

  Utbildningen till svetsare bedrivs i nära samarbete med näringslivet. Det ger dig unika möjligheter att knyta ...

  Flera orter

  Personbilsteknik, Stockholms Transport- och Fordonstekniska Gymnasium

  För dig som vill arbeta som mekaniker mot personbil.

  Stockholm

  Underhållstekniker, Falkenbergs kommun

  Här är utbildningen för dig som är tekniskt intresserad och som vill vara en viktig del i dagens digitaliserad...

  Falkenberg

  Diagnostekniker Fordon, YrkesAkademin

  Som diagnostekniker arbetar du med att utgöra avancerade diagnoser och åtgärder i gas, el-, hybrid och dieself...

  Flera orter

  Hydraultekniker distans, ITH

  Nu erbjuder vi Dig en unik möjlighet att på 6 månader utbilda Dig till certifierad Montör, Underhållstekniker ...

  Flera orter

  Hydraulsystemtekniker, ITH

  Sök till Hydraulsystemtekniker och ta steget in i ett spännande framtidsyrke med oändliga möjligheter. Utbildn...

  Örnsköldsvik

  Kvalificerad verkstadstekniker, Sandvikens Kommun

  Kvalificerad verkstadstekniker är en yrkeshögskoleutbildning. Under utbildningen lär du dig att utveckla, bere...

  Sandviken

  MYH/s10Fortum-stortavla