Vad är och gör en Tryckare ?
Tryckare trycker tidningar, böcker och andra trycksaker. Tryckare arbetar med olika tryckpressar. Det kan vara arkpressar som trycker på pappersark eller rullpressar som trycker på stora pappersrullar. Tryckaren sätter in papper i tryckpressen och fyller på färg, ställer in blandningen av färger och fäster tryckplåtarna i pressen.
Det finns flera olika tryckmetoder. Offset är vanligast men det finns också djuptryck, screentryck, digitaltryck och flexotryck. Det är typen av produkt och materialet som avgör viken tryckmetod som används. Förpackningar exempelvis trycks med flexotryck och tröjor (tyg) med screentryck.
Moderna tryckpressar är datorstyrda. De styrs via bildskärmar och tangenter. Uppstår det något fel visar i regel datorn vilken typ av fel det är. Innan pressarna startas gör man ett provtryck för att kontrollera att trycket är bra och att passningen av sidorna är riktig. Under tryckningen är en av tryckarens viktigaste uppgifter att mäta färgvärdena i trycket så att slutprodukten håller hög kvalité.
I arbetet ingår också att rengöra maskinerna och sköta enklare underhåll.
Utvecklingen inom den grafiska branschen har lett till en ökad automatisering och datorisering samtidigt som styrsystemen blir allt mer förfinade. Digitala tryckpressar blir allt vanligare. I de flesta digitala miljöer ställs oftast större krav på datakunskaper än på kunskaper om tryckprocessen. Datatekniken kommer in allt mer eftersom tryckaren styr tryckpressen från en datapanel. Det innebär att tryckaren både måste veta hur pressen fungerar mekaniskt och samtidigt ha datatekniskt kunnande.
Den tekniska miljön är idag mycket avancerad, och tryckaren har ansvar för stora värden. Därför är tryckarens arbete ansvarsfullt. Det är viktigt att ha en förståelse för hela förloppet inom tryckeriet, inte bara prepress och tryck, utan att kunna se processen från kund eller uppdragsgivare till mottagaren eller läsaren. Produktionerna har gått från stora upplagor till mindre serier vilket ställer krav på flexibilitet och snabb omställningsförmåga i tryckprocessen.
Arbetsuppgifter
Med hjälp av olika metoder trycker en Tryckare upp allahanda print material.
- kontaktar kunder och skriver offerter
- ställer in tryckmaskiner
- kontrollerar färg och papperskvalitet
- köper in papper och färg
- skär till rätt format
- bigar, falsar och stämplar
- rengör maskinerna och sköter enklare underhåll
- förpackar i kartong
- se till transport
Var arbetar man?
En Tryckare arbetar på ett tryckeri. Många är egna företagare.
Videointervju med en Tryckare
Vilken utbildning krävs för att bli Tryckare
Det finns flertal gymnasieskolor i landet som erbjuder media- och trycklinjer. Det finns även tryckeriutbildning på Yrkeshögskolor.
Att studera till Tryckare
För grafiska linjen krävs grundläggande behörighet för högskolestudier och särskild behörighet, minst ett års yrkesverksamhet/praktik från grafisk industri eller liknande
Behörighetskrav för att plugga till Tryckare
Då de flesta går en gymnasieutbildning för att bli Tryckare, gäller behörighet för gymnasiet. För YH-utbildningar till Tryckare krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolan och särskilda krav kan förekomma beroende på vilken utbildning du väljer.
Studera till Tryckare utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Tryckare i Norge på Søk Utdanning.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Vi saknar information om vidareutbildning för Tryckare. Men se gärna yrken som Bildingenjör.
Specialisering och inriktningar
En Tryckare kan även bistå sina kunder med den grafiska formgivningen och komplettera med en sådan utbildning.
Skillnad mot liknande yrken
Som Grafisk designer ansvarar för hur utformningen av tryckt eller digitalt material ser ut. Grafiska designer är verksamma inom olika fält - många arbetar med traditionell trycksaksinformation: böcker, tidningar, broschyrer, affischer, cd-omslag etc.
Stipendier för Tryckare
Vi saknar information om stipendier för Tryckare.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Kompetensutveckling inom Design och foto
Lön & Löneutveckling
27 900 kronor per månad
Källa: SCB