Vad är och gör en Travtränare?
I ur och skur syns Travtränaren ute på träningsbanan med hästarna. Varje framgång på tävlingsbanan är resultatet av ett idogt arbete med träning och skötsel av hästen. Som Travtränare är huvuduppgiften att träna travhästar. Man arbetar på ett stall där hästägare hyr in sina hästar för att du ska träna dem och tillbringar en stor del av din tid på travbanan.
För varje häst skriver man en träningsdagbok. Där antecknas bland annat hur mycket hästen tränat och hästens resultat. Man planerar hur mycket man ska träna varje häst och på vilket sätt. Man kör själv på träningsbanan. I arbetet ingår också att se till att träningsbanorna sköts.
Större delen av tiden ägnar man åt praktiskt arbete med hästarna men administrativa arbetsuppgifter ingår också.
Man planerar och sköter tävlingsverksamheten, det innebär bland annat att hitta rätt lopp till rätt häst och se till att hästarna blir anmälda. Ofta kör man som travkusk själv tävlingslopp. I jobbet ingår ofta också kontorsarbete som budgetering, kalkylering, inköp och fakturering.
Hästarna kräver omfattande skötsel, de ska bland annat ryktas, utfodras och deras boxar ska hållas rena. Till hjälp i detta arbete har du hästskötare. I arbetet samarbetar man med tränarlärlingar och är chef över arbetet och då arbetsledare åt lärlingar och hästskötare.
Som Travtränare är samarbetsförmåga en viktig egenskap – man måste kunna samarbeta både med hästägare och med personalen i stallet.
Arbetet är ansvarsfullt. Hästarna kräver omfattande omvårdnad. En lovande travhäst eller en travhäst som redan sprungit in mycket pengar är en dyrgrip och en investering för ägaren. Det är Travtränarens ansvar att se till att hästarna mår bra och till exempel kontakta veterinär om det behövs.
Arbetet som Travtränare kan vara både fysiskt och psykiskt påfrestande och man måste klara den psykiska press som ett tävlingslopp innebär. Många Travtränare skor också själva hästarna.
I arbetet som Travtränare får man vara beredd på oregelbundna arbetstider, man måste bland annat jobba då hästarna springer tävlingslopp. I arbetet kan ingå både långa och ibland påfrestande resor med hästarna.
Som Travtränare är man i de allra flesta fall egen företagare. Det innebär att inkomsterna är direkt kopplade till hur många kunder man har och hur många framgångsrika hästar man tränar.
Arbetsuppgifter
En Travtränare träna travhästar och arbetar med att
- tränar hästen
- skötsel av hästen
- träningsdagbok
- pejlar individuella resultat
- planerar och sköter tävlingsverksamheten
- kör egna tävlingslopp
- dirigerar och överser hästskötarens jobb
Var arbetar man?
En Travtränare arbetar på ett stall där hästägare hyr in sina hästar för att du ska träna dem. Man tillbringar en stor del av tiden på travbanan.
Videointervju med en Travtränare
Ingen videointervju för tillfället
Vilken utbildning krävs för att bli Travtränare
För att få träna och köra/rida travhästar i Sverige krävs att man har en licens. Det finns flera olika licenstyper i Sverige. En professionell tränarlicens är en A-licens och A-licenserna beviljas av Svensk Travsport.
Att studera till Travtränare
? Vid Hästsportens folkhögskola i Wången anordnas kurser med inriktning på bland annat travträning. Vid Sveriges Lantbruksuniversitet finns Hippologprogrammet som är tre år långt.
Behörighetskrav för att plugga till Travtränare
Då de flesta går en gymnasieutbildning för att bli Travtränare, gäller behörighet för gymnasiet. För YH-utbildningar till Travtränare krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolan och särskilda krav kan förekomma beroende på vilken utbildning du väljer. Det finns utbildningar på olika nivåer beroende på vad man redan kan och vad man vill lära sig.
Studera till Travtränare utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Travtränare i Norge på Søk Utdanning.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Vi saknar information om vidareutbildning för Travtränare. Men se gärna Hästyrken.
Specialisering och inriktningar
Som Travtränare kan man även ägna sig åt avel och uppfödning.
Skillnad mot liknande yrken
Se Hästyrken. Det finns ett antal direkt hästrelaterade yrken för den som är intresserad av att arbeta med hästar.
Stipendier för Travtränare
Det kan finnas stipendium för Travtränare oavsett ifall du ska studera, forska eller redan arbetar som Travtränare:
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.