https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337903/us/gm165wgbnxbythmo0pti.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1651743840/us/euelsqftzxz6mksr5tje.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337995/us/lgpud1qz0mpms34gxxrn.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1651743954/us/g2tmr3ikniu9frxh5ahq.png
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Veterinär & Djurvård

 • Travtränare – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Travtränare samt relaterad information om hur mycket en Travtränare tjänar i lön, hur det är att jobba som Travtränare, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Travtränare utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Travtränare?

  I ur och skur syns Travtränaren ute på träningsbanan med hästarna. Varje framgång på tävlingsbanan är resultatet av ett idogt arbete med träning och skötsel av hästen. Som Travtränare är huvuduppgiften att träna travhästar. Man arbetar på ett stall där hästägare hyr in sina hästar för att du ska träna dem och tillbringar en stor del av din tid på travbanan. För varje häst skriver man en träningsdagbok. Där antecknas bland annat hur mycket hästen tränat och hästens resultat. Man planerar hur mycket man ska träna varje häst och på vilket sätt. Man kör själv på träningsbanan. I arbetet ingår också att se till att träningsbanorna sköts.

  Större delen av tiden ägnar man åt praktiskt arbete med hästarna men administrativa arbetsuppgifter ingår också. Man planerar och sköter tävlingsverksamheten, det innebär bland annat att hitta rätt lopp till rätt häst och se till att hästarna blir anmälda. Ofta kör man som travkusk själv tävlingslopp. I jobbet ingår ofta också kontorsarbete som budgetering, kalkylering, inköp och fakturering.

  Hästarna kräver omfattande skötsel, de ska bland annat ryktas, utfodras och deras boxar ska hållas rena. Till hjälp i detta arbete har du hästskötare. I arbetet samarbetar man med tränarlärlingar och är chef över arbetet och då arbetsledare åt lärlingar och hästskötare.

  Som Travtränare är samarbetsförmåga en viktig egenskap – man måste kunna samarbeta både med hästägare och med personalen i stallet. Arbetet är ansvarsfullt. Hästarna kräver omfattande omvårdnad. En lovande travhäst eller en travhäst som redan sprungit in mycket pengar är en dyrgrip och en investering för ägaren. Det är Travtränarens ansvar att se till att hästarna mår bra och till exempel kontakta veterinär om det behövs.

  Arbetet som Travtränare kan vara både fysiskt och psykiskt påfrestande och man måste klara den psykiska press som ett tävlingslopp innebär. Många Travtränare skor också själva hästarna. I arbetet som Travtränare får man vara beredd på oregelbundna arbetstider, man måste bland annat jobba då hästarna springer tävlingslopp. I arbetet kan ingå både långa och ibland påfrestande resor med hästarna. Som Travtränare är man i de allra flesta fall egen företagare. Det innebär att inkomsterna är direkt kopplade till hur många kunder man har och hur många framgångsrika hästar man tränar.

  Arbetsuppgifter

  En Travtränare träna travhästar och arbetar med att

  • tränar hästen
  • skötsel av hästen
  • träningsdagbok
  • pejlar individuella resultat
  • planerar och sköter tävlingsverksamheten
  • kör egna tävlingslopp
  • dirigerar och överser hästskötarens jobb

  Var arbetar man?

  En Travtränare arbetar på ett stall där hästägare hyr in sina hästar för att du ska träna dem. Man tillbringar en stor del av tiden på travbanan.

  Videointervju med en Travtränare

  Ingen videointervju för tillfället

  Vilken utbildning krävs för att bli Travtränare

  För att få träna och köra/rida travhästar i Sverige krävs att man har en licens. Det finns flera olika licenstyper i Sverige. En professionell tränarlicens är en A-licens och A-licenserna beviljas av Svensk Travsport.

  Att studera till Travtränare

  ? Vid Hästsportens folkhögskola i Wången anordnas kurser med inriktning på bland annat travträning. Vid Sveriges Lantbruksuniversitet finns Hippologprogrammet som är tre år långt.

  Behörighetskrav för att plugga till Travtränare

  Då de flesta går en gymnasieutbildning för att bli Travtränare, gäller behörighet för gymnasiet. För YH-utbildningar till Travtränare krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolan och särskilda krav kan förekomma beroende på vilken utbildning du väljer. Det finns utbildningar på olika nivåer beroende på vad man redan kan och vad man vill lära sig.

  Studera till Travtränare utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Du kan läsa mer om hur man studerar till Travtränare i Norge på Søk Utdanning.

  Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

  Vi saknar information om vidareutbildning för Travtränare. Men se gärna Hästyrken.

  Specialisering och inriktningar

  Som Travtränare kan man även ägna sig åt avel och uppfödning.

  Skillnad mot liknande yrken

  Se Hästyrken. Det finns ett antal direkt hästrelaterade yrken för den som är intresserad av att arbeta med hästar.

  Stipendier för Travtränare

  Det kan finnas stipendium för Travtränare oavsett ifall du ska studera, forska eller redan arbetar som Travtränare:

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.

  ...
  Piraja