https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1628714361/us/p0ivmti5ws0ijlff7lj6.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1633082091/us/u2odp6julvrrcryswje2.png
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Kommunikation, information & media

 • Teletekniker – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Teletekniker samt relaterad information om hur mycket en Teletekniker tjänar i lön, hur det är att jobba som Teletekniker, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Teletekniker utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Teletekniker?

  Att arbeta som Teletekniker innebär att installera och reparera data- och teleutrustningar, inbrotts- och brandlarm eller passer-system. Det kan handla om att till exempel dra kablar till och sätta in kabel-TV-nät. Även installation av data- och telenät i kontor och industrier kan ingå i jobbet, liksom att bygga datanät för data-, media- och bildöverföring. I arbetet ingår i vissa fall även att installera anläggningar för flyg- och fartygsnavigation. En del av arbetet innebär att serva och reparera gjorda installationer som till exempel automatiska larm, TV-antenner eller telenät. Då är det viktigt att ta reda på vad som är fel genom att tala med kunden, undersöka och göra mätningar med olika mätinstrument. När felet är lokaliserat åtgärdas det och utrustningen ställs in och provas.

  Det är stor bredd på arbetsuppgifterna inom yrket. Därför är det viktigt att man har god baskunskap om hur man gör elinstallationer. Jobbet kan också innehålla driftsättning och programmering av exempelvis larm och andra installationer. Med andra ord kan jobbet innehålla allt från kabeldragning till viss programmering. Omfattningen på arbetsuppgifterna kan variera mycket. Ett jobb kan till exempel ta en timme medan ett annat, till exempel att bygga upp ett nät för telekommunikation, kan ta flera veckor. I allmänhet måste man också göra en teknisk beskrivning av den installation som görs så att andra kan förstå hur den är gjord.

  En larminstallatör eller larm– och säkerhetstekniker monterar in brandlarm, inbrottslarm, TV-övervakningssystem, passer-system och annan säkerhetsutrustning. De arbetar med det mesta från planering till montering, driftsättning och teknisk beskrivning av installationen. De sköter även service på larmsystem. I arbetet kan det även ingå utbildning till användarna av larmsystemen. Det är därför viktigt att ha kunskap om de lagar och föreskrifter som reglerar arbetet med larm.

  Arbetsuppgifter

  Det finns många moment som Teleteknikern utför, exempelvis att

  • koppla kablar
  • sätta ihop utrustning av olika slag
  • installera och reparera
  • reparationer på komponentnivå
  • felsöka
  • sätta ihop
  • skruva, löda, justera och kontrollera

  Var arbetar man?

  Teletekniker arbetar i allmänhet i ett elteknikföretag eller på serviceverkstäder och olika företag som både säljer och har hand om service av apparater, eller på företag som enbart arbetar med service. Larminstallatörer är ofta anställda på olika larminstallations- och säkerhetsföretag.

  Videointervju med en Teletekniker

  Ingen videointervju för tillfället

  Vilken utbildning krävs för att bli Teletekniker

  Grundutbildning för att bli Teletekniker och Larmtekniker finns på gymnasieskolans treåriga Elprogram. Elprogrammet finns i de flesta kommuner. Grundutbildning för larminstallatörer finns också på Elprogrammet.

  Att studera till Teletekniker

  Lokala inriktningar och specialutformade program kan förekomma. De kurser som finns i Elprogrammet kan också finnas inom Komvux. På auktoriserade larminstallationsföretag måste också finnas någon larmtekniker som är certifierad "behörig ingenjör". För det certifikatet krävs praktiskt arbete som larmtekniker och kunskaper i de regler som gäller för larm/larminstallationer.

  Behörighetskrav för att plugga till Teletekniker

  Då de flesta går en gymnasieutbildning för att bli Teletekniker, gäller behörighet för gymnasiet. För YH-utbildningar till Teletekniker krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolan och särskilda krav kan förekomma beroende på vilken utbildning du väljer.

  Studera till Teletekniker utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Du kan läsa mer om hur man studerar till Teletekniker i Norge på Søk Utdanning.

  Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

  Du kan t.ex. välja att läsa vidare till Elektriker.

  Specialisering och inriktningar

  En Teletekniker kan specialisera och riktar in sig mot att arbeta med en särskild produktgrupp eller inom en särskild bransch, till exempel IT eller Telekom.

  Skillnad mot liknande yrken

  Jämför med Elektronikreparatörer och servicetekniker som installerar och reparerar alla elektriska maskiner och apparater som ljudanläggningar, dvd-spelare, vitvaror, datorer eller kontorsmaskiner. 

  Stipendier för Teletekniker

  Vi saknar information om stipendier för Teletekniker.

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Kompetensutveckling inom Teknik

  Lön & Löneutveckling

  Året 2012 tjänade en teletekniker:
  31 600 kronor per månad

  Källa: SCB

  ...
  Media & Communications, Certificate, 1 år, Diploma, 2 år - Humber College, STUDIN – Study International

  Humber College är ett utmärkt val för dig som vill få en riktigt bra utbildning. På detta lärosäte finns längr...

  Toronto

  Kommunikation & Media, Diploma 8 mån, kandidat, 2 år - Curtin University Singapore, STUDIN – Study International

  Curtin University erbjuder utbildningar som är anpassade efter -och har nära samarbeten med det internationell...

  Singapore

  KI