https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

Tandläkare – Utbildning och information

Här hittar du information om hur man utbildar sig till Tandläkare samt relaterad information om hur mycket en Tandläkare tjänar i lön, hur det är att jobba som Tandläkare, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Tandläkare utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

Läs mer

Vad är och gör en Tandläkare?

Till tandläkaren går man oavsett ålder och tandbesvär men var tionde vuxen i Sverige lider faktiskt mer eller mindre av tandvårdsrädsla. För regelbundna tandläkarbesök måste en Tandläkare skapa förtroende och en harmonisk upplevelse för patienten som hamnar i tandläkarstolen. Det är också viktigt att känna sig trygg genom att veta att man har tillgång till specialisttandläkare och snabba akuttider.

Tandläkaren utreder, förebygger och behandlar sjukdomar och skador i munhålan och det övriga käksystemet. Som Tandläkare undersöker man patienter, ställer diagnos, bestämmer vilken behandling som måste utföras och ansvarar för att behandlingen blir genomförd. Denna kan bestå av allt från förebyggande åtgärder till omfattande och avancerade operativa ingrepp. Som Tandläkare leder man arbetet på tandläkarmottagningen och har ett nära samarbete med den övriga personalen i tandvårdsgruppen. Det är viktigt att man har en känsla för teamet och är bra på att samarbeta.

Att förebygga skador på tänderna är en viktig uppgift. Tandläkaren studerar också förändringar i hela munhålan och kan slå larm om sjukdomar på ett tidigt stadium. Dessutom är man som tandläkare skyldig att enligt lag alltid föra journal. Tandläkare arbetar också med olika typer av specialisttandvård bland annat inom protetik (kron- och brokonstruktioner), oral kirurgi, endodonti (rotbehandlingar) samt parodontologi (tandlossningssjukdomar).

Arbetsuppgifter

En Tandläkare kan arbeta med att

  • bedövar käken
  • laga hål i tänderna
  • göra rotfyllningar
  • behandla tandköttsinflammationer
  • ersätta skadade tänder med kronor, broar, proteser eller implantat
  • provar ut bettskenor

Var arbetar man?

Tandläkare kan välja att arbeta som privattandläkare, och då vara egen företagare eller anställd, eller att jobba inom den offentliga vården som anställd på en folktandvårdsklinik. Du kan också arbeta som lärare, forskare eller vidareutbilda dig till specialist.

Videointervju med en Tandläkare

I intervjun med en tandläkare nedan får du reda på vad som lockar med att arbeta som tandläkare, det finns flera aspekter: bl.a. den sociala aspekten och alla människor man träffar.

Vilken utbildning krävs för att bli Tandläkare

Kravet för att bli tandläkare är att du läst Tandläkarprogrammet som finns på fyra orter i Sverige, Göteborg, Umeå, Malmö och Stockholm. Som tandläkarstudent får du redan tidigt kontakt med praktisk tandvård genom övningar på skolans tandläkarklinik och besök på tandläkarpraktiker. Utbildningens längd är 300 hp (motsvarar 5 års heltidsstudier).

Att studera till Tandläkare

Den teoretiska grunden i utbildningen innebär kunskap om biologiska ämnen som kemi, cell- och molekylärbiologi, mikrobiologi samt anatomi och funktionen av kroppens organ. Den allmänmedicinska grunden innebär kunskap om patologi (sjukdomslära), medicin och farmakologi (läran om mediciner och deras verkningssätt). Som stöd för omhändertagandet av patient ingår även utbildning i etik, humanistisk medicin, kommunikation, teamarbete och omhändertagande av patienter.

Behörighetskrav för att plugga till Tandläkare

Behörighetskraven för utbildningar till Tandläkare hittar du i områdesbehörighet A13.

Studera till Tandläkare utomlands

Mer information inom kort

Studier i Norge

Du kan läsa mer om hur man studerar till Tandläkare i Norge på Søk Utdanning.

Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

Det finns magister- och masterprogram för Tandläkare , klicka på Magister/Master till vänster för att se eventuell vidareutbildning för Tandläkare .

Specialisering och inriktningar

Efter några år som allmäntandläkare finns möjlighet att specialisera sig exempelvis inom barntandvård, tandlossning eller tandreglering.

Skillnad mot liknande yrken

Jämför med Tandtekniker som tillverkar individuellt avpassade ersättningar för förlorade eller skadade tänder, till exempel kronor, broar och helproteser.

Stipendier för Tandläkare

Det kan finnas stipendium för Tandläkare oavsett ifall du ska studera, forska eller redan arbetar som Tandläkare:

Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

Internship och traineeprogram inom Medicin, kemi och farmaci
Kompetensutveckling inom Vård och hälsa

Frågor på studievägledningen relaterad till tandläkare

Lön & Löneutveckling

Året 2012 tjänade en tandläkare:
45 200 kronor per månad

Källa: SCB

...