Vad är och gör en Tågklarerare?
Tågklarerare är en tjänsteman på järnväg med uppgift att övervaka tågens rörelser. En tågklarerare kan arbeta lokalt på en station och vara en Lokaltågsklarerare. En Lokaltågsklarerare sköter i allt väsentligt samma sysslor som en stationsinspektör.
Tågklarerare leder tågtrafiken på den mest effektiva vägen med hjälp av växlar och signaler och övervakar säkerheten. Som Lokaltågklarerare dirigerar man trafiken inom ett stationsområde. Arbetsplatsen är tågexpeditionen på en station och man arbetar med ett signalställverk för att få tågen att gå genom stationen på utvalt spår. Ställverken kan vara moderna datorställverk som manövreras via en dator. De kan även vara äldre som kanske kräver att växlarna vevas för hand.
Som Fjärrtågklarerare arbetar man på någon av landets driftledningscentraler och styr växlar och signaler över långa sträckor med hjälp av fjärrställverket samt ser till att tågen går på rätt spår och i förutbestämd ordning. Man arbetar i regel vid datorställverk och har ansvar för en viss sträcka.
Telefonen är ett viktigt redskap i ditt arbete som fjärrtågklarerare. Man har kontakt med underhållspersonal, trafikinformatörer, olika järnvägsföretags transportledning, godsbangårdar och lokstallar.
När underhållspersonalen arbetar ute bland spår på stationen ansvarar du, som lokal- och fjärrtågklarerare, för att trafiksäkerheten hanteras enligt gällande regler.
Tidtabellen styr i vilken ordning tågen går förbi en station och hur de ska mötas. Uppstår det störningar måste du som lokaltågklarerare eller fjärrtågklarerare snabbt planera om. Arbetsredskapen är i första hand telefon, ställverk och föreskrifter.
Som Tågklarerare måste man kunna hitta snabba lösningar och samtidigt följa säkerhetsföreskrifterna. Att vara flexibel och klara av flera arbetsuppgifter samtidigt utan att bli stressad är viktiga egenskaper. Man ska även ha förmågan att vara uppmärksam under lång tid. Man ska kunna samarbeta och ta direktiv från andra. Tågklareraren är en person som många vänder sig till för att få upplysningar i olika situationer.
Det är vanligt att Lokal- eller fjärrtågklarerare har oregelbunden arbetstid och tjänstgör enligt schema över dygnets alla timmar.
Arbetsuppgifter
En Tågklarerare kan ha en mängd olika arbetsuppgifter, bland annat att
- informera om gällande regler
- dirigerar du trafiken
- manövrera ställverk
- styr växlar och signaler
- välja spår
- ser över säkerheten
Var arbetar man?
Tågklarerare arbetar på driftledningscentraler vid järnvägen.
Videointervju med en Tågklarerare
Ingen videointervju för tillfället
Vilken utbildning krävs för att bli Tågklarerare
För att bli anställd i säkerhetstjänst som lokaltågklarerare eller fjärrtågklarerare måste du ha god syn, med eller utan glasögon, och god hörsel samt normalt färgseende. Du får inte heller ha någon sjukdom, fysiskt handikapp eller funktionshinder som innebär risk för trafiksäkerheten. För Trafikinformatörer ställs specifika krav på synskärpa och hörselomfång.
Att studera till Tågklarerare
Utbildningen till tågklarerare och trafikinformatör sker i samband med anställning.
Behörighetskrav för att plugga till Tågklarerare
Det krävs en gymnasieutbildning för att bli Tågklarerare, gäller behörighet för gymnasiet. Då Tågklarerare lärs upp på arbetsplatsen gäller kraven som ställs av arbetsgivaren. Läs mer om arbetsplatsupplärning.
Studera till Tågklarerare utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Tågklarerare i Norge på Søk Utdanning.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Vi saknar information om vidareutbildning för Tågklarerare. Men se gärna yrken som Transportledare.
Specialisering och inriktningar
Det är ganska vanligt att en Tågklarerare specialiserar och riktar in på att bli Fjärrtågklarerare som styr växlar och signaler över långa sträckor eller Lokaltågklarerare som dirigerar trafiken inom ett stationsområde.
Skillnad mot liknande yrken
Se även Transportledare som koordinerar transporter av olika slag så att varor och gods.
Stipendier för Tågklarerare
Vi saknar information om stipendier för Tågklarerare.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Internship och traineeprogram inom Transport
Kompetensutveckling inom Transport