https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337903/us/gm165wgbnxbythmo0pti.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1581326749/us/jvh2u1elbiwqnfgxm3nr.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337995/us/lgpud1qz0mpms34gxxrn.png
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

  • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Hotell & Restaurang

  • Styckare – Utbildning och information

    Här hittar du information om hur man utbildar sig till Styckare samt relaterad information om hur mycket en Styckare tjänar i lön, hur det är att jobba som Styckare, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Styckare utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

    Läs mer

    Vad är och gör en Styckare?

    Som Styckare arbetar man för hand och kniven är det främsta arbetsredskapet. Det är Styckarens uppgift att skilja ut och stycka fram de olika köttdetaljerna, kotlettraden, karrén och skinkan. Man kan vara anställd på ett slakteri, i ett styckningsföretag eller en butik. En Styckare utgår från slaktkroppar av svin och nöt. Först grovstyckas slaktkroppen, antingen liggande eller hängande på en krok. Därefter skiljs kött från ben, detaljer skärs ut och fettet tas bort.

    De flesta arbetsmomenten som Styckaren gör utförs manuellt. Vid industristyckning i större skala sker arbetet oftast i arbetslag. Inom laget roterar man mellan arbetsuppgifterna. Men Styckare kan också vara specialiserade på vissa uppgifter. I en butik är Styckaren oftast ansvarig för att stycka ut alla delar och förpacka varorna. Styckare arbetar ofta med kylda köttbitar vilket kan orsaka arbetsskador. Arbetet sker i högt tempo och för att undvika skärskador krävs att man använder skyddshandskar och skyddsförkläde. En Styckare måste också vara noggrann med hygienen.

    Arbetsuppgifter

    Styckaren tar hand om det slaktade köttet. I arbetsuppgifterna ingår att man

    • skiljer ut och stycka fram olika köttdetaljer
    • styckar kotlettrad, karré och skinka
    • tar bort fett och ben
    • klassificerar köttet
    • väger och frysa in
    • förpackar och prismärka

    Var arbetar man?

    En Styckare arbetar på ett slakteri men även i större livsmedelsbutiker, saluhallar och charkuterier.

    Videointervju med en Styckare

    Ingen videointervju för tillfället

    Vilken utbildning krävs för att bli Styckare

    En Styckare får sin grundutbildning inom gymnasieskolan på Restaurang och Livsmedelsprogrammet. Vidareutbildning sker på arbetsplatsen. Möjlighet till lärlingsutbildning kan finnas inom gymnasieskolan och utbildning inom livsmedelsteknik och livsmedelshantering kan finnas inom Yrkeshögskolan.

    Att studera till Styckare

    Vidareutbildning sker på arbetsplatsen.

    Behörighetskrav för att plugga till Styckare

    Då de flesta går en gymnasieutbildning för att bli Styckare, gäller behörighet för gymnasiet.

    Lärs man upp på arbetsplatsen gäller de regler som arbetsgivaren ställer. Läs mer om arbetsplatsupplärning.

    Studera till Styckare utomlands

    Mer information inom kort

    Studier i Norge

    Du kan läsa mer om hur man studerar till Styckare i Norge på Søk Utdanning.

    Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

    Det finns vidareutbildning för styckare på några högskolor/universitet inom livsmedel.

    Specialisering och inriktningar

    Styckare kan specialisera sig på vissa uppgifter. Det finns även särskilda slakterier för nöt, lamm och gris liksom för fågel, kanin och fisk om man vill rikta in sig så.

    Skillnad mot liknande yrken

    Jämför med Slaktare som slaktar djur och Charkuterist som tar hand om chark, ost och delikatesser i en butik.

    Stipendier för Styckare

    Vi saknar information om stipendier för Styckare.

    Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

    Kompetensutveckling inom Restaurang

    Lön & Löneutveckling

    Året 2012 tjänade en styckare:
    27 000 kronor per månad

    Källa: SCB

    ...
    Kock/Restaurangkock, Astar

    Du är restaurangens hjärta och får visa din passion för matlagning varje dag på jobbet. Du lär dig kockyrket g...

    Flera orter

    Slaktare/Styckare – via arbetsförmedlingen, Astar

    Kötthantering är ett av de äldsta hantverken i människans historia och behovet av arbetskraft kommer alltid at...

    Flera orter

    Restaurangbiträde - med möjlighet att läsa mot fördjupning kock, Astar

    Restaurangbiträde är ett omväxlande arbete i köksmiljö. Ett sådant arbete kan vara en väg vidare till många ol...

    Gävle

    Restaurang, Astar

    Vår utbildning tar dig ett steg närmare din dröm. Du hamnar mitt i en spännande bransch där saker hela tiden f...

    Norrköping

    Kock – SFI kombo, Astar

    Restaurangbranschen har blivit en stor aktör på arbetsmarknaden och efterfrågan på utbildade kockar är enorm. ...

    Flera orter

    Köksbiträde – SFI kombo, Astar

    Restaurangbranschen har blivit en stor aktör på arbetsmarknaden och efterfrågan på utbildade kockar är enorm. ...

    Stockholm

    Färskvaror & Delikatesspecialist, Astar

    Du blir kundens matrådgivare i vardagen och en råvaruexpert. Jobbet ger dig därför fantastisk kundkontakt och ...

    Stockholm

    Business and Hotel Management School i Schweiz, EduPlanet

    Schweiz är ett känt och traditionellt studieland inom turism- och serviceutbildningar. Många av dagens ledare ...

    Flera orter

    Piraja