Vad är och gör en Stenmontör?
Natursten används ofta i offentliga byggnader som hotell, kontor och banker. Stenmontörer lägger golv, sätter trappor och monterar fasader. Materialet som används är oftast marmor, granit, skiffer och kalksten Man bör ha känsla för mönster, färg och form eftersom materialet både fyller en praktisk funktion och ska vara dekorativt.
Arbetet bedrivs både på nybyggen, ombyggnader och i samband med renoveringar i egna hem. Förutom att sätta plattor och sten ingår det i jobbet att göra det förarbete som krävs med hjälp av ett speciellt bruk.
Det är Boverkets byggregler som styr vad en Stensättare gör inomhus och vilka metoder och material som är godkända att använda.
Det kan göras mer eller mindre konstfärdigt; i raka rader, diagonaler, särskilda inslag eller stråk av plattor med annan färg eller form och så vidare. När plattorna satts fylls fogarna med stenfogsmassa.
Stensättare jobbar ofta efter ritning. Det är viktigt att vara noggrann. Klinkers, plattor och sten ska sättas i rätt mönster, med rätt sorts lim och fogarna ska härda på rätt sätt. Ibland har man stort inflytande på utformningen, för redan när den första plattan sätts måste man nämligen ha klart för sig hur det färdiga resultatet ska se ut.
Natursten användes både som golvbeläggning, som utvändig beklädnad och till monument och väggar, vilket medför att skötsel och rengöring kan bli nödvändigt vilket är en uppgift för Stenmontören.
Rengöring av utvändig stenbeklädnad och monument sten görs genom blästring, tvättning eller slipning.
Stenmontören arbetar både inomhus och utomhus. Stenskivorna sågas till lämplig storlek och form med hjälp av en så kallad vattensåg, det vill säga en sågklinga som begjuts med vatten vilket i sin tur binder dammet. Tack vare detta är inte jobbet så dammigt som det var förr.
Att vara Stenmontör kan dock fortfarande vara ett tungt jobb, men maskiner som truckar och andra lyftredskap har på senare tid gjort arbetet lättare. Men det är viktigt att ha god fysik.
Arbetsuppgifter
De vanligaste arbetsuppgifterna för en Stenmontör är att
- lägga golv
- sätta trappor
- montera fasader
- fasadrenovering
- montera fönsterbänkar
- lagar stensättning
- kakelsättning
- sättning av gatsten och kantsten
- försäljning av natursten av olika sorter
Var arbetar man?
En Stenmontör arbetar på ett stensätteri eller i privat regi och kan anlitas som underentreprenad för nybyggen, ombyggnader och i samband med renoveringar av byggbranschen, gatukontoret eller kommunen.
Videointervju med en Stenmontör
Ingen videointervju för tillfället
Vilken utbildning krävs för att bli Stenmontör
Utbildning till Stenmontör finns på det treåriga Byggprogrammet inom gymnasieskolan, inriktning Husbyggnad. Efter utbildningen i gymnasieskolan vidtar färdigutbildning i samband med att man anställs som lärling i ett företag under cirka 1,5 år. Under lärlingstiden får man lärlingslön från företaget. Därefter gör man ett yrkesteoretiskt prov och när det blivit godkänt får man sitt yrkesbevis.
Att studera till Stenmontör
Den vanligaste vägen till yrket är dock att få hela utbildningen genom företagsförlagd utbildning, det vill säga anställning som så kallad traditionell lärling i ett företag. Då läser man in den teoretiska delen av utbildningen genom ett distansstudiepaket via Byggnadsindustrins Yrkesnämnd.
Behörighetskrav för att plugga till Stenmontör
Behörighetskraven för utbildningar till Stenmontör hittar du i områdesbehörighet A4.
Studera till Stenmontör utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Stenmontör i Norge på Søk Utdanning.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Då de flesta går en gymnasieutbildning för att bli Stenmontör, gäller behörighet för gymnasiet. För YH-utbildningar till Stenmontör krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolan och särskilda krav kan förekomma beroende på vilken utbildning du väljer.
Lärs man upp på arbetsplatsen gäller de regler som arbetsgivaren ställer.
Läs mer om arbetsplatsupplärning.
Specialisering och inriktningar
Som Stenmontör kan man bredda sin kompetens och lägga golv även i vårutrymmen exempelvis i badrum.
Skillnad mot liknande yrken
Jämför med Plattsättare som främst arbetar inomhus och klär väggar och golv med till exempel kakel, klinker, konstbetongplattor eller mosaik
Stipendier för Stenmontör
Vi saknar information om stipendier för Stenmontör.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Kompetensutveckling inom Bygg
Lön & Löneutveckling
25 900 kronor per månad
Källa: SCB