Vad är och gör en Spärrexpeditör/konduktör/trafikvärd?
En Spärrexpeditör kontrollerar färdbevis och informerar de resande om tunnelbanetågens ankomst- och avgångstider. Vid behov informerar man också resenärerna om lämpliga resvägar. Tidvis kan jobbet vara stressigt. I arbetet som Spärrexpeditör ingår även tillsyn av stationen och se till att det är städat och att inget är trasigt. Spärrexpeditören tar hand om eventuellt kvarglömt bagage, hjälper resenärer tillrätta och tillkallar vid behov ambulans, polis eller annan servicepersonal. Öppning och stängning av stationerna kan också vara en del i arbetet beroende på arbetstid.
Stationsvärdar vid pendeltågsstationer kontrollerar biljetter, ger upplysningar om färdvägar och tidtabeller samt informerar om trafikstörningar. I arbetet ingår att rondera två gånger per dygn, det vill säga kontrollera så att allt är helt och fungerar på stationen. Om skador eller fel upptäcks rapporteras detta för att bli åtgärdat.
Konduktörer på Stockholms spårvagnslinjer kontrollerar biljetter till spårvagnskunder på exempelvis Tvärbanan, Saltsjöbanan, Nockebybanan med flera. Förutom biljettkontrollen har konduktören även en viktig trygghetsfunktion ombord på spårvagnen.
Tågvärdar på pendeltågen ansvarar för manövrering av vagnsdörrarna, informerar resenärer och hjälper dem tillrätta vid trafikstörningar. Även kontroll av biljetter ingår i jobbet, samt viss plockstädning. Tågvärden har, liksom Konduktören på spårvagnen, en trygghetsfunktion ombord på tåget.
Trafikvärdar på Stockholms tunnelbana ansvarar för kontrollen av biljetter i tunnelbanevagnar. Trafikvärdar arbetar ombord på tågen och hjälper till där det behövs, till exempel med att hjälpa rörelsehindrade kunder och kunder med barnvagn samt att finnas till hands vid sjukdomsfall. En Trafikvärd på tunnelbanan ska tycka om att arbeta med människor och ha lätt att ta initiativ. Man ska också kunna ge god service även vid pressade situationer.
Arbetsuppgifter
En Spärrexpeditör, konduktör och trafikvärd säljer inte längre biljetter på tågen, men kan ha en mängd olika andra arbetsuppgifter, bland annat
- kontrollerar färdbevis
- informerar de resande
- tillsyn av stationen
- kvarglömt bagage
- fel upptäcks rapporteras
- manövrering av vagnsdörrarna
Var arbetar man?
Spärrexpeditörer, konduktörer och trafikvärdar arbetar inom lokaltrafiken tunnelbanor, lokalbanor, spårvagnar och pendeltåg.
Videointervju med en Spärrexpeditör/konduktör/trafikvärd
Ingen videointervju för tillfället
Vilken utbildning krävs för att bli Spärrexpeditör/konduktör/trafikvärd
Till samtliga yrken utbildas man internt i samband med anställning.
Att studera till Spärrexpeditör/konduktör/trafikvärd
Praktik ingår i utbildningen.
Behörighetskrav för att plugga till Spärrexpeditör/konduktör/trafikvärd
Då Spärrexpeditör/konduktör/trafikvärd lärs upp på arbetsplatsen gäller kraven som ställs av arbetsgivaren. Läs mer om arbetsplatsupplärning.
Studera till Spärrexpeditör/konduktör/trafikvärd utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Spärrexpeditör/konduktör/trafikvärd i Norge på Søk Utdanning.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Vi saknar information om vidareutbildning för Spärrexpeditör/konduktör/trafikvärd.
Specialisering och inriktningar
Spärrexpeditörer, konduktörer och trafikvärdar kan ambulera mellan jobben och arbeta på olika arbetsplatser, stationer eller tåg.
Skillnad mot liknande yrken
Det finns även Tågvärdar inom järnvägen som säljer och kontrollerar biljetter, säljer mat och dryck i bistron och sköter högtalarutrop under tågresor.
Stipendier för Spärrexpeditör/konduktör/trafikvärd
Vi saknar information om stipendier för Spärrexpeditör/konduktör/trafikvärd.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.