Vad är och gör en SOS-operatör/larmoperatör?
Samtalen till SOS-operatörer och larmoperatörer kommer ofta från personer som är i en nödsituation och är oroliga och upprörda. Det är därför viktigt att vara stabil och kunna behålla lugnet i pressande situationer.
En SOS-operatör/larmoperatör måste med hjälp av några frågor snabbt få en bild av vad som hänt och var händelsen ägt rum för att kunna bedöma vilka räddningsinsatser som krävs. Operatören arbetar i första hand med datorer, radio och telefoner. Till hjälp finns till exempel digital kartdator och instruktioner som ger riktlinjer att arbeta efter.
SOS-operatörer tar emot, samordnar och förmedlar larm vidare till ambulans, flygräddning, räddningstjänst, polis, fjällräddning och sjöräddning. SOS-centralerna tar även emot automatlarm och trygghetslarm och har jourtelefonförmedling. Man skiljer på SOS-operatör och larmoperatör.
SOS-operatör
Som SOS-operatör arbetar man på någon av landets 14 larmcentraler. På larmnumret 112 tar man emot samtal från personer som har sett eller varit med om en olycka eller utsatts för ett brott. Samtalen kan även handla om att det brinner eller att någon har blivit akut sjuk.
En SOS-operatör ska med hjälp av ett medicinskt index kunna avgöra hur snabbt en ambulans skall skickas. Ofta måste SOS-operatören också kunna ge råd och instruktioner till den som ringer, till exempel om första hjälpen, eller koppla in en specialist, kanske en sjuksköterska eller läkare.
En SOS-operatör hanterar även andra typer av larm, till exempel överfallslarm och automatiska brandlarm. Larmet kan också gälla driftstopp i datacentraler eller industrianläggningar, hissfel, utelåsta personer eller inbrott. SOS-operatören förmedlar larmet vidare till polis, väktare eller hantverksjourer. I jobbet ingår också att ta emot trygghetslarm från äldre eller handikappade personer och larma rätt hjälpresurser.
Som SOS-operatör arbetar man på schemalagda arbetstider, eftersom larmcentralerna är bemannade dygnet runt under årets alla dagar.
Larmoperatör
En Larmoperatör arbetar på ledningscentralen för ett bevakningsföretag eller på en larmcentral. Som Larmoperatör tar man emot, samordnar och förmedlar larm och samtal vidare till väktare och andra kontaktpersoner. Centralerna tar också emot inbrottslarm, överfallslarm och driftlarm. En Larmoperatör arbetar med att fjärrstyra larm och fjärråterställer larm. Även övervakning av väktarbilar och värdetransporter med hjälp av digital kartdator ingår i arbetet. Det är vanligt att Larmoperatörer arbetar enbart dagtid eller enbart nattetid.
En Larmoperatör måste kunna ge råd och instruktioner till den som ringer till exempel väktare eller larmtekniker.
Larmoperatörerna hos Polismyndigheten kallas KC-operatörer. Som KC-operatör tar man emot samtal från allmänheten och kommunicerar via radio med larm från banker, postkontor och värdetransporter och sänder ut rikslarm.
Arbetsuppgifter
Som SOS-operatör arbetar man bland annat med att
- ta emot inkommande larmsamtal
- kontrollera kartor
- bilda sig en uppfattning om olycka
- ge råd och instruktioner
- koppla vidare till behörig instans
Var arbetar man?
Som SOS-operatör arbetar man på någon av landets 14 larmcentraler, som larmoperatör på ett bevakningsföretag eller hos Polisen.
Vilken utbildning krävs för att bli SOS-operatör/larmoperatör
Både SOS-operatörer och larmoperatörer utbildas internt av arbetsgivaren. Läs mer om utbildningen till operatör hos www.sosalarm.se
Behörighetskrav för att plugga till SOS-operatör/larmoperatör
Då SOS-operatör/larmoperatör lärs upp på arbetsplatsen gäller kraven som ställs av arbetsgivaren. Läs mer om arbetsplatsupplärning. SOS Alarm har följande grundkriterier för tjänsten som SOS-operatör:
- Svensk medborgare (dubbelt medborgarskap är ok om du inte har krigsplikt i det landet)
- Fem års arbetslivserfarenhet
- Fullgjord gymnasieutbildning
- Behärskar svenska och engelska i tal och skrift
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till SOS-operatör/larmoperatör i Norge på Søk Utdanning.
Specialisering och inriktningar
Man skiljer på SOS-operatör och Larmoperatör. De mer i avsnittet ovan "Vad är och gör en SOS-operatör/larmoperatör?". Det finns SOS-sjuksköterskor, som är en annan befattning, som stöttar SOS-operatörerna i mer komplexa sjukvårdsärenden.