Vad är och gör en Socialsekreterare?
Socialsekreterare arbetar med att ge hjälp och stöd till personer och familjer som har problem av olika slag. En del av socialtjänsten är inriktad på arbete med att stödja människor i behov av försörjningsstöd, även kallat socialbidrag. Man samtalar med klienten för att undersöka hur behovet av stöd ser ut. Kanske handlar det om ekonomiskt bistånd under en kortare tid, exempelvis vid en skilsmässa eller vid sjukdom. Då kanske man bara träffar din klient vid några få gånger, för att höra bakgrunden till problemen. Andra personer som söker hjälp kan helt sakna arbete och möjlighet till egen försörjning. Då kan man ha en mer regelbunden kontakt under flera år, för att personen ska få stöd och hjälp att hitta en varaktig lösning. Det kan gälla boendet eller hjälp att finna en praktikplats för att komma ut i arbetslivet igen.
Andra exempel på arbetsuppgifter är förebyggande verksamhet, adoptionsfrågor och familjerätt. Det kan också vara fall där man måste utreda fall med barn och ungdomar som far illa. I sådana fall kan familjen behöva ett omfattande stöd. Ibland är situationen kanske så allvarlig för barnet att en fosterhemsplacering blir aktuell. Detta är komplicerade ärenden, som fordrar noggrann utredning, och som kan medföra allvarliga ingrepp i människors liv.
Socialsekreteraren kan även arbeta inom missbruksvården. Det kan handla om att motivera en person som missbrukar alkohol eller droger att frivilligt söka behandling.
Arbetstiderna är ofta kvällar och helger. Man arbetar ute i ungdomarnas miljöer och det är viktigt att ungdomarna känner förtroende för dig. Ibland kan du även samarbeta med skolan, fritidsverksamheten eller närpolisen. Myndighetsansvar kan ibland ingå i arbetsuppgifterna.
I dessa arbeten står mötet med människor i fokus, och man måste vara kunnig i hur samhället är uppbyggt och organiserat. Ofta samverkar man med andra myndigheter så som sjukvården, försäkringskassan, arbetsförmedlingen eller frivårdsmyndigheten.
Som Socialsekreterare måste man vara intresserad av människor och ha förmåga att sätta dig in i andras livssituation. Du bör även kunna formulera dig väl i tal och skrift.
Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna ser olika ut beroende på hur socialtjänsten är organiserad i den kommun där man är anställd. Bland arbetsuppgifterna bland annat
- göra hembesök
- utvärdera individers stöd och behov
- kontakt med familjer, barn och tonåringar
- utredningar och bedömningar om hemförhållanden
- kontakt med andra parter inom sociala myndigheter och andra samhällsaktörer
Var arbetar man?
En Socialsekreterare arbetar ofta inom kommunernas socialtjänst tillsammans med Socialsekreterare inom kommunen med sociala frågor rörande människor.
Videointervju med en Socialsekreterare
Vilken utbildning krävs för att bli Socialsekreterare
Du kan utbilda dig till Socialsekreterare på Socionomlinjen/programmet, 3,5 år. Utbildningen ges på ett flertal orter och utbildningens inriktning varierar.
Att studera till Socialsekreterare
Det finns socionomprogram med inriktning mot äldre och handikappomsorg, socialpedagogik och med internationell inriktning. Det vanliga socionomprogrammet har en generell och bredare inriktning. För att vara behörig att söka till socionomutbildning krävs grundläggande behörighet samt särskild behörighet i matematik och samhällskunskap.
Behörighetskrav för att plugga till Socialsekreterare
Behörighetskraven för utbildningar till Socialsekreterare hittar du i områdesbehörighet A5.
Studera till Socialsekreterare utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Socialsekreterare i Norge på Søk Utdanning.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Du kan t.ex. välja att läsa vidare till Familjerådgivare.
Specialisering och inriktningar
Det vanligaste är att Socialsekreterarna arbetar inom ett specialiserat område inom socialtjänsten. Fältassistent är en socialsekreterare som arbetar på fältet med att aktivt uppsöka med barn och ungdomar i deras hem.
Skillnad mot liknande yrken
Se även Fältassistent som arbetar uppsökande verksamhet inom socialtjänsten
Stipendier för Socialsekreterare
Det kan finnas stipendium för Socialsekreterare oavsett ifall du ska studera, forska eller redan arbetar som Socialsekreterare:
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.
Frågor på studievägledningen relaterad till socialsekreterare
Lön & Löneutveckling
29 200 kronor per månad
Källa: SCB