https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1628714361/us/p0ivmti5ws0ijlff7lj6.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1633082091/us/u2odp6julvrrcryswje2.png
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Kommunikation, information & media

 • Social Media Manager – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Social media manager samt relaterad information om hur det är att jobba som social media manager, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, och mycket mer. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Social Media Manager?

  En Social media manager är den som sköter den digitala kommunikationen och vet hur man använder sociala medier på rätt sätt. I yrkesrollen som Social media manager ingår fler titlar som webbkommunikatör, webbredaktör, webbansvarig och content manager.

  När man jobbar som Social media manager ser man till att ett företag finns representerat på sociala medier och att representationen sker i linje med företagets varumärke. I stora företag brukar Sociala media managers vara en del av marknads-eller pressavdelningen. Det är viktigt att veta vad för slags material som ska läggas ut på sociala medier och att ha koll på vad andra lägger ut om företaget eller organisationen.

  Förutom direkt kommunikation med existerande kunder kan man med sociala medier även nå ut till potentiella kunder. Finns företaget på sociala medier kan kunderna enkelt få information om nya produkter och nyheter. Genom att finnas på sociala medier får man inte bara en stärkt relation med kunderna utan dessutom ett starkare varumärke.

  Yrket passar dig som är:

  • Bra på att skriva
  • Bekant med sociala medier
  • Lättlärd

  Det är viktigt att man som Social media manager är bra på att uttrycka sig i skrift. Till skillnad från en informatör skriver man med ett ledigare språk där användning av förkortningar kan vara helt rätt. Man ska dock kunna uttrycka sig koncist och rakt på sak då vissa sociala medier inte låter användarna ta hur mycket plats som helst. Sociala medier är ett viktigt branschverktyg i alla branscher. Är man lyhörd för vad som skrivs om företaget kan man förbättra det. Om ett företaget inte finns på sociala medier betyder det inte att det skrivs om företaget och det är där en social media manager har sitt uppdrag. Om du inte har erfarenhet av sociala medier men tycker att det kan vara intressant gäller det att sätta sig in i vad sociala medier faktiskt är. Det är idag relativt få som inte har ett konto på ett socialt medium. Det handlar om Facebook, Twitter och många fler. De flesta sociala medier är snarlika och det är inte svårt att förstå hur de fungerar när man väl förstått ett socialt medium.

  Medielandskapet är under ständig förändring och där spelar sociala medier en viktig roll. Som social media manager gäller det att kunna anpassa sig snabbt och även ligga steget före.

  Arbetsuppgifter

  Som Social media manager har du ett övergripande ansvar att företaget syns i digitala kanaler samt att kommunicera via sociala medier samt att i viss mån främja användargenerat innehåll. Användargenerat innehåll är när en privatperson tar bilder, skapar filmklipp och lägger ut det på Internet. Twitter är ett bra exempel på en sida som drivs av användargenerat innehåll. Man ska även kunna hålla marknadsföringskampanjer.

  I arbetet som Social media manager ingår arbetsuppgifter som:

  • ansvara för sociala medier
  • digital marknadsföring
  • varumärkesstrategi för sociala medier
  • omvärldsbevakning
  • kommunikationsplan för sociala medier
  • operativt arbete

  Det gäller inte bara att synas i sociala medier, det ska även vara till en nytta, därför gäller det att maximera nyttan. En strategi man arbetar då med är sökordsoptimering. Detta betyder att man förhåller sig till hur folk brukar söka på webben. Som social media manager är det viktigt att veta vilka digitala plattformar som är de bästa för företaget men även när man ska posta något, budskapet till målgruppen spridningseffekter och vissa journalistiska principer. Principerna kan bestå i vilka foton som får användas till exempel. Populära sociala medier är Facebook,Twitter, Youtube, Instagram och Pinterest, men det finns många fler.

  Var arbetar man?

  Social media managers kan vara anställda på företag, organisationer, reklam- och annonsbyråer, tidningar och tv. Som social media manager jobbar man på företagets kommunikations eller marknadsavdelning. Man kan även vara anställd inom den offentliga sektorn, kommuner och landsting. Där det finns behov att kommunicera genom webben, vilket de flesta företag och organisationer har, kan man vara anställd. Social media managers arbetar förutom på sociala medier även på företagets webb och bloggar med att kommunicera med relevanta målgrupper. Syftet är att medverka till företagets varumärkesbyggande genom digitala kanaler. Detta gör man genom att tillämpa praktiska modeller inom kommunikation och marknadsföring.

  Vilken utbildning krävs för att bli Social Media Manager

  Utbildningen är oftast en vidareutbildning för de som tidigare har studerat kommunikation och marknadsföring. Det finns även YH-utbildningar inom webbkommunikation och sociala medier.

  Att studera till Social media manager

  På utbildningen får man bland annat lära sig:

  • Hur företags affärs- och kommunikationsmål kopplas till målsättningar i social medier
  • Analysera och rikta in sig på målgrupper i sociala medier
  • Definiera riktningen för kommunikation i sociala medier

  Skillnad mot liknande yrken

  Liknande yrken är marknadsförare och kommunikatör. Skillnaden mellan en social media manager och en marknadsförare är att marknadsförare har nära kontakter med webb- och reklambyråer samt distributionsföretag. De arbetar ofta med olika kampanjer vilket sker i projektform. Marknadsförare ansvarar för trycksaker men även kampanjer på Internet, reklam på radio och i tv samt direktmarknadsföring. Kommunikatörers uppgift är att skapa förtroende och utveckla företagets varumärke. De ska undersöka marknaden och göra en omvärldsanalys för att hålla koll på konkurrenter och upptäcka nya trender. Kommunikatörer tar hand om både den interna och externa kommunikation. Då kan det handla om att skriva nyhetsbrev, text för webben. Därför är det viktigt att kommunikatörer har bar kontakt med alla avdelningar på ett företag. Den externa kommunikationen handlar om att knyta mediekontakter samt kunder och individer. Andra liknade yrken:

  • Webbredaktör
  • Webbkommunikatör
  • Content manager
  • Community manager

  ...
  Media, design and communication, 1-3 år – Regent’s University, London, STUDIN – Study International

  Regent’s University erbjuder studier på den högsta nivån i en internationell miljö där du som student är i fok...

  Flera orter

  Certifierad Bloggare, Academy Online

  På utbildningen till Certifierad Bloggare får du lära dig hela paketet när det kommer till att blogga, från st...

  Distansutbildning

  Marketing Media and Communications, Kandidat, 3 år – Middlesex University, Dubai, STUDIN – Study International

  En utbildning på Middlesex University Dubai möjliggör för en internationellt erkänd brittisk examen i en multi...

  Dubai

  Media & Communications, Certificate, 1 år, Diploma, 2 år - Humber College, STUDIN – Study International

  Humber College är ett utmärkt val för dig som vill få en riktigt bra utbildning. På detta lärosäte finns längr...

  Toronto

  Kommunikation & Media, Diploma 8 mån, kandidat, 2 år - Curtin University Singapore, STUDIN – Study International

  Curtin University erbjuder utbildningar som är anpassade efter -och har nära samarbeten med det internationell...

  Singapore

  Event Management, Diploma 8 mån, kandidat 2-3 år - APM College of Business and Communication, STUDIN – Study International

  Är du intresserad av en internationell karriär inom företagsekonomi, marknadsföring och reklam eller event man...

  Australien

  Business Marketing, Diploma 8 mån, kandidat 2-3 år - APM College of Business and Communication, STUDIN – Study International

  Är du intresserad av en internationell karriär inom företagsekonomi, marknadsföring och reklam eller event man...

  Australien

  Certifierad Kommunikatör, Academy Online

  Utbildningen till Certifierad kommunikatör kommer att ge dig grunderna i kommunikation samt göra dig vass på a...

  Distansutbildning

  Pacific Lutheran University, EduPlanet

  Pacific Lutheran University (PLU) grundades av norrmän och har varit ett etablerat universitet sedan 1960. Sko...

  Flera orter

  Certifierad Social Media Manager, Academy Online

  Vill du bli bäst på sociala medier och ansvara för en viktig kommunikationskanal för ditt företag? Sociala med...

  Distansutbildning

  KI