Vad är och gör en Slaktare?
Slaktaren är en viktig länk i produktionskedjan av livsmedel och ansvarar för avlivning av slaktdjur. Djuren transporteras till slakteriet där de besiktigas. Därefter bedövas djuret av en Slaktare och avlivas med pistol, gas eller el. Avlivningsmetoden liksom arbetsmomenten i slakten varierar beroende på djurslag.
Djurkropparna hängs sedan upp i krokar och töms på blod. Vid avlivning och slakt använder slaktare liftar, traverser och ramper samt även maskinsågar som underlättar arbetet.
Grisar tvättas, skållas och avhåras medan nötdjur avhudas. Kropparna klyvs och en veterinär besiktigar organ och kroppar. Slaktkroppen klassificeras, vägs och fryses in. Inre organ, tarmar, hud, fett och ben tas också tillvara.
Det finns särskilda slakterier för nöt, lamm och gris liksom för fågel, kanin och fisk. Det finns också slakterier för vilt och renar.
Slaktare arbetar i arbetslag och utför olika moment utefter en linje. Inom arbetslaget roterar man oftast mellan arbetsuppgifterna.
Hygienen är viktig vid slakt. Arbetskläder och verktyg måste hållas rena. För att undvika skärskador används också speciella handskar och skyddsförkläde.
Arbetsuppgifter
En Slaktare arbetar med bland annat att
- bedöma och undersöka slaktdjur
- klassificera kött
- avhuda, avbloda och avhåra
- stycka och dela
- väga och frysa
- ta ut inälvor och andra organ
Var arbetar man?
En Slaktare arbetar på ett slakteri.
Videointervju med en Slaktare
Vilken utbildning krävs för att bli Slaktare
Slaktare får sin grundutbildning inom gymnasieskolan på Livsmedelsprogrammet. Vidareutbildning sker på arbetsplatsen. Möjlighet till lärlingsutbildning kan finnas inom gymnasieskolan och utbildning inom livsmedelsteknik och livsmedelshantering kan finnas inom Yrkeshögskolan.
Att studera till Slaktare
Vidareutbildning sker på arbetsplatsen. Slaktare kan avlägga gesällbrev.
Behörighetskrav för att plugga till Slaktare
Då de flesta går en gymnasieutbildning för att bli Slaktare, gäller behörighet för gymnasiet. För YH-utbildningar till Slaktare krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolan och särskilda krav kan förekomma beroende på vilken utbildning du väljer.
Studera till Slaktare utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Slaktare i Norge på Søk Utdanning.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Vidareutbildning för slaktare sker på arbetsplatsen.
Specialisering och inriktningar
Som Slaktare kan man rikta in sina arbetsuppgifter till att bli Styckare som använder händer och armar vid praktiskt taget alla moment i arbetet.
Skillnad mot liknande yrken
Se även Charkuterist som tillverkar korv, sylta och bacon eller Styckare som skiljer ut och styckar fram de olika köttdetaljerna, kotlettraden, karrén och skinkan.
Stipendier för Slaktare
Vi saknar information om stipendier för Slaktare.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Kompetensutveckling inom Restaurang, hotell och service
Lön & Löneutveckling
27 000 kronor per månad
Källa: SCB