https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337903/us/gm165wgbnxbythmo0pti.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1581326749/us/jvh2u1elbiwqnfgxm3nr.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337995/us/lgpud1qz0mpms34gxxrn.png
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

  • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Hotell & Restaurang

  • Slaktare– Utbildning och information

    Här hittar du information om hur man utbildar sig till Slaktare samt relaterad information om hur mycket en Slaktare tjänar i lön, hur det är att jobba som Slaktare, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Slaktare utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

    Läs mer

    Vad är och gör en Slaktare?

    Slaktaren är en viktig länk i produktionskedjan av livsmedel och ansvarar för avlivning av slaktdjur. Djuren transporteras till slakteriet där de besiktigas. Därefter bedövas djuret av en Slaktare och avlivas med pistol, gas eller el. Avlivningsmetoden liksom arbetsmomenten i slakten varierar beroende på djurslag. Djurkropparna hängs sedan upp i krokar och töms på blod. Vid avlivning och slakt använder slaktare liftar, traverser och ramper samt även maskinsågar som underlättar arbetet.

    Grisar tvättas, skållas och avhåras medan nötdjur avhudas. Kropparna klyvs och en veterinär besiktigar organ och kroppar. Slaktkroppen klassificeras, vägs och fryses in. Inre organ, tarmar, hud, fett och ben tas också tillvara. Det finns särskilda slakterier för nöt, lamm och gris liksom för fågel, kanin och fisk. Det finns också slakterier för vilt och renar.

    Slaktare arbetar i arbetslag och utför olika moment utefter en linje. Inom arbetslaget roterar man oftast mellan arbetsuppgifterna. Hygienen är viktig vid slakt. Arbetskläder och verktyg måste hållas rena. För att undvika skärskador används också speciella handskar och skyddsförkläde.

    Arbetsuppgifter

    En Slaktare arbetar med bland annat att

    • bedöma och undersöka slaktdjur
    • klassificera kött
    • avhuda, avbloda och avhåra
    • stycka och dela
    • väga och frysa
    • ta ut inälvor och andra organ

    Var arbetar man?

    En Slaktare arbetar på ett slakteri.

    Videointervju med en Slaktare

    Vilken utbildning krävs för att bli Slaktare

    Slaktare får sin grundutbildning inom gymnasieskolan på Livsmedelsprogrammet. Vidareutbildning sker på arbetsplatsen. Möjlighet till lärlingsutbildning kan finnas inom gymnasieskolan och utbildning inom livsmedelsteknik och livsmedelshantering kan finnas inom Yrkeshögskolan.

    Att studera till Slaktare

    Vidareutbildning sker på arbetsplatsen. Slaktare kan avlägga gesällbrev.

    Behörighetskrav för att plugga till Slaktare

    Då de flesta går en gymnasieutbildning för att bli Slaktare, gäller behörighet för gymnasiet. För YH-utbildningar till Slaktare krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolan och särskilda krav kan förekomma beroende på vilken utbildning du väljer.

    Studera till Slaktare utomlands

    Mer information inom kort

    Studier i Norge

    Du kan läsa mer om hur man studerar till Slaktare i Norge på Søk Utdanning.

    Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

    Vidareutbildning för slaktare sker på arbetsplatsen.

    Specialisering och inriktningar

    Som Slaktare kan man rikta in sina arbetsuppgifter till att bli Styckare som använder händer och armar vid praktiskt taget alla moment i arbetet.

    Skillnad mot liknande yrken

    Se även Charkuterist som tillverkar korv, sylta och bacon eller Styckare som skiljer ut och styckar fram de olika köttdetaljerna, kotlettraden, karrén och skinkan.

    Stipendier för Slaktare

    Vi saknar information om stipendier för Slaktare.

    Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

    Kompetensutveckling inom Restaurang, hotell och service

    Lön & Löneutveckling

    Året 2012 tjänade en slaktare:
    27 000 kronor per månad

    Källa: SCB

    ...
    Kock/Restaurangkock, Astar

    Du är restaurangens hjärta och får visa din passion för matlagning varje dag på jobbet. Du lär dig kockyrket g...

    Flera orter

    Slaktare/Styckare – via arbetsförmedlingen, Astar

    Kötthantering är ett av de äldsta hantverken i människans historia och behovet av arbetskraft kommer alltid at...

    Flera orter

    Restaurangbiträde - med möjlighet att läsa mot fördjupning kock, Astar

    Restaurangbiträde är ett omväxlande arbete i köksmiljö. Ett sådant arbete kan vara en väg vidare till många ol...

    Gävle

    Restaurang, Astar

    Vår utbildning tar dig ett steg närmare din dröm. Du hamnar mitt i en spännande bransch där saker hela tiden f...

    Norrköping

    Kock – SFI kombo, Astar

    Restaurangbranschen har blivit en stor aktör på arbetsmarknaden och efterfrågan på utbildade kockar är enorm. ...

    Flera orter

    Köksbiträde – SFI kombo, Astar

    Restaurangbranschen har blivit en stor aktör på arbetsmarknaden och efterfrågan på utbildade kockar är enorm. ...

    Stockholm

    Färskvaror & Delikatesspecialist, Astar

    Du blir kundens matrådgivare i vardagen och en råvaruexpert. Jobbet ger dig därför fantastisk kundkontakt och ...

    Stockholm

    Business and Hotel Management School i Schweiz, EduPlanet

    Schweiz är ett känt och traditionellt studieland inom turism- och serviceutbildningar. Många av dagens ledare ...

    Flera orter

    Piraja