https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1628714361/us/p0ivmti5ws0ijlff7lj6.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1633082091/us/u2odp6julvrrcryswje2.png
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Vård & Omsorg

 • Skötare – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Skötare samt relaterad information om hur mycket en Skötare tjänar i lön, hur det är att jobba som Skötare, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Skötare utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Skötare inom psykiatrisk vård?

  En stor del av arbetet som Skötare går ut på att ge stöd till patienter så att de upptäcker och utvecklar sin egen förmåga och klarar av sin vardag. Det görs bland annat genom samtal och genom att Skötare och patient tillsammans gör vardagliga sysslor, till exempel lagar mat, städar och motionerar. Man tränar patienten att ta sociala kontakter med andra människor, till exempel våga gå och handla själva, besöka fritidslokaler och delta i kurser. Skötaren ser också till att patienten får daglig omvårdnad. Det kan innebära att man hjälper dem att tvätta sig och klä på sig, men ofta är uppgiften snarare att hjälpa och uppmuntra dem att klara av detta själva.

  Skötare arbetar i ett vårdteam tillsammans med kollegor, men ibland också med sjuksköterska, kurator, arbetsterapeut och undersköterska. Ofta har man några patienter som man har ett speciellt ansvar för och fungerar som deras kontaktperson. Man kan också ha andra sjukvårdsuppgifter, till exempel att ta prover, ge injektioner och dela ut läkemedel, efter personlig delegering från sjuksköterska.

  Skötare kan arbeta på en psykiatrisk vårdavdelning eller en öppenvårdsavdelning på ett sjukhus, eller inom integrerad psykiatrisk vård där vård på behandlingsavdelning integreras med dagvård och mottagning. Utanför sjukhusen arbetar man ofta vid ett gruppboende som kan vara en större lägenhet eller ett hus där flera patienter bor. Man kan också arbeta med psykiatrisk sjukvård i brukarens hem.

  Eftersom vårdavdelningar och många gruppboenden är bemannade dygnet runt så kan arbetstiderna variera. Ofta arbetar man enligt ett schema som innehåller dag-, kvälls- och helgtjänstgöring. Det kan också ingå nätter, men ofta har nattpersonalen eget schema och arbetar bara nätter.

  Kommunanställda skötare kallas ofta Boendestödjare eller vårdare. Som Boendestödjare stödjer och hjälper man personer med psykiska funktionshinder som bor i olika boendeformer. Arbetet är mycket varierat. Det kan handla om att göra praktiska saker tillsammans, till exempel betala räkningar, handla och laga mat. En viktig uppgift för Boendestödjarna är också att stärka den funktionshindrades självförtroende och att se till att han eller hon inte blir passiv och isolerad. Arbetet kan också handla om att ge stöd i kontakter med till exempel myndigheter, läkare och hyresvärd. Inom psykiatrivården i landstingen blir det vanligare att man till vissa tjänster rekryterar sjuksköterskor med psykiatrisk inriktning i stället för skötare. Samtidigt har det blivit vanligare att man inom kommunernas socialtjänst anställer personer som har gått omvårdnadsprogrammet och läst kurser i psykiatri.

  Arbetsuppgifter

  Att vara Skötare inom psykiatrisk vård är ett lagarbete som kräver god samarbetsförmåga. Samtidigt är det ett självständigt arbete som kräver mycket eget ansvar med arbetsuppgifter som till exempel

  • ta emot eller göra hembesök
  • kartlägga patientens sjukdomstillstånd, problem och behov av behandling
  • utforma omvårdnaden efter patientens behov
  • hjälpa patienten hitta olika sätt att hantera sjukdomen och dess konsekvenser
  • att formulera rimliga livsmål
  • ge stöd att uppnå egen utveckling

  Var arbetar man?

  Som Skötare inom psykiatrisk vård kan man arbeta på exempelvis en vårdavdelning eller en öppenvårdsmottagning på en psykiatrisk klinik. Man kan också arbeta inom integrerad psykiatrisk vård, där vård på behandlingsavdelning integreras med dagvård och mottagning. Förutom på psykiatriska kliniker kan man arbeta inom primärvården på vårdcentral, på behandlingshem för personer som behöver långvarig vård, eller i team som besöker patienterna i hemmen också på helger och nätter. Man kan också arbeta inom den kommunala psykiatriska vården vid gruppboenden och inom hemsjukvården. Då handleder man i regel också personalen i psykiatrisk omvårdnad och medverkar till att utveckla vården.

  Videointervju med en Skötare inom psykiatrisk vård

  Ingen videointervju för tillfället

  Vilken utbildning krävs för att bli Skötare inom psykiatrisk vård

  För att arbeta som Skötare i psykiatrisk vård kan man utbilda sig inom gymnasieskolan på Vård- och omsorgsprogrammet. Lämpliga utbildningar kan också finnas inom Yrkeshögskolan.

  Att studera till Skötare inom psykiatrisk vård

  Mer information kommer senare.

  Behörighetskrav för att plugga till Skötare inom psykiatrisk vård

  Då de flesta går en gymnasieutbildning för att bli Skötare inom psykiatrisk vård, gäller behörighet för gymnasiet. För YH-utbildningar till Skötare inom psykiatrisk vård krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolan och särskilda krav kan förekomma beroende på vilken utbildning du väljer.

  Studera till Skötare utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Du kan läsa mer om hur man studerar till Skötare inom psykiatrisk vård i Norge på Søk Utdanning.

  Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

  Du kan t.ex. välja att läsa vidare till Mentalskötare.

  Specialisering och inriktningar

  Som Skötare inom psykiatrisk vård kan man arbeta inom kommunen och kalls Boendestödjare eller Vårdare och hjälpa personer med psykiska funktionsnedsättningar som bor i olika boendeformer.

  Skillnad mot liknande yrken

  Se även Vårdare inom arbeten med funktionsnedsättningar arbetar man med vuxna personer som har olika funktionsnedsättningar eller Undersköterska som arbetar nära människor som av olika anledningar är i behov av vård, omsorg.

  Stipendier för Skötare inom psykiatrisk vård

  Vi saknar information om stipendier för Skötare inom psykiatrisk vård.

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Kompetensutveckling inom Vård och hälsa

  ...
  Boendestödjare inr. psykiatri, Cady Training Academy

  Arbetet som boendestödjare utgår ifrån att hjälpa människor med olika typer av psykiatriska funktionsvariation...

  Distansutbildning

  PreMed 14v Live Virtual Classroom, EduPlanet

  EduPlanets unika PreMed-kurser live online förbereder dig för de antagningstest som krävs vid många utländska ...

  Distansutbildning

  Undersköterska/ Vård och omsorg, Astar

  Du blir en förlängd arm för människor som behöver hjälp och du ger dem många gånger ett längre och lyckligare ...

  Flera orter

  Kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz, Högskolan i Gävle

  Utbildningen riktar sig till dig som har beslut från Socialstyrelsen om att delta i kompletteringsprogram för ...

  Gävle

  KI