Vad är och gör en Skadereglerare?
När man fått in en skadeanmälan bedöms skadan. Ibland granskas kundens anmälan och skadorna som uppstått tillsammans med skadeinspektörer och besiktningsmän. Tillsammans med kunden kontrollerar en Skadereglerare skadan och bestämmer hur stor ersättning kunden ska få.
Kontakterna med försäkringsbolagets kunder sker per telefon eller brev. Det krävs att man har förmåga att förhandla med människor i besvärliga situationer. Ibland kan kunden ha en annan uppfattning om hur försäkringsvillkoren ska tolkas. Då är det viktigt att man lugnt kan förklara varför kunden inte kan få den önskade ersättningen.
Många av de människor man kommer i kontakt med är bekymrade eftersom deras liv har förändrats mer eller mindre drastiskt. Det är viktigt att man behåller lugnet i pressade situationer och i kontakt med upprörda människor. En Skadereglerare måste trots allt kunna fatta snabba och korrekta beslut.
På en del försäkringsbolag arbetar skadereglerare i kundtjänsten och har även informations- och försäljningsuppgifter.
Arbetsuppgifter
En Skadereglerare är en specialist på försäkringsolyckor och arbetar bland annat med
- informera och ge råd kring olika försäkringar
- bedöma och hantera skador
- inspektera skador på plats
- korrespondens och kundkontakter
- löpande administration av försäkringar
Var arbetar man?
Som Skadereglerare är man anställd på svenska och internationella försäkringsbolag. p>
Videointervju med en Skadereglerare
Ingen videointervju för tillfället
Vilken utbildning krävs för att bli Skadereglerare
Som Skadereglerare har du nytta av en ekonomisk, juridisk eller teknisk utbildning från gymnasiet eller högskolan. Det är värdefullt med en kombination, såsom exempelvis ingenjörsutbildning påbyggd med företagsekonomiska kurser eller tvärtom. En teknisk utbildning kan krävas för arbetet som besiktningsman. Ett fåtal yrkeshögskolor erbjuder utbildningar inom området.
Att studera till Skadereglerare
De flesta som anställs har minst treårig utbildning från gymnasiet eller har arbetat i ett annat yrke tidigare. Försäkringsbolagen har egen utbildningsverksamhet för anställd personal. Många Skadereglerare har börjat inom kundtjänsten på ett försäkringsbolag och har minst treårig utbildning från gymnasiet eller har arbetat i ett annat yrke tidigare. Försäkringsbolag internutbildar sin personal löpande.
Behörighetskrav för att plugga till Skadereglerare
Det krävs grundläggande behörighet för högskolan att plugga till Skadereglerare på högskola. Du kan läsa inriktningar inom ekonomi, juridik eller teknik.
Studera till Skadereglerare utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Vi saknar information om ifall det krävs någon speciell utbildning för att bli Skadereglerare i Norge.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Vi saknar information om vidareutbildning för Skadereglerare. Men se gärna yrken som Kundtjänsteman på försäkringsbolag.
Specialisering och inriktningar
Skadereglerare med olika specialiteter, såsom exempelvis djurförsäkringar, har fördel av att ha en utbildning inom det området som försäkringen gäller.
Skillnad mot liknande yrken
Se Försäkringstjänstemän som har mycket liknande uppgifter och kan vara en Skadereglerare. Arbetet som Skadereglerare gränsar också nära till Besiktningsmannens arbete. En Skadereglerare besiktigar skador, gör värderingar och skriver tekniska rapporter
Stipendier för Skadereglerare
Vi saknar information om stipendier för Skadereglerare.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Internship och traineeprogram inom Ekonomi
Kompetensutveckling inom Ekonomi och administration