https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

Sjukgymnast – Utbildning och information

Här hittar du information om hur man utbildar sig till Sjukgymnast samt relaterad information om hur mycket en Sjukgymnast tjänar i lön, hur det är att jobba som Sjukgymnast, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Sjukgymnast utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

Läs mer

Vad är och gör en Sjukgymnast?

De flesta människor får någon gång i livet ont i ryggen, nacken eller axlarna. Ibland kan det kännas som om smärtan strålar från nacken eller ryggen ut i armarna eller benen. Ibland kan även händer och fötter domna. För det mesta går problemen över av sig själv. Men ibland kan besvären komma ofta och hålla i sig länge och även få hjälpmedel med sig hem som man behöver använda regelbundet. En Sjukgymnast är specialist på rygg-, led- och muskelbesvär. När läkaren har ställt diagnos, och ibland efter en operation, skickas en remiss till Sjukgymnasten som behandlar och rehabiliterar ett smärttillstånd eller besvär i leder och muskler som till exempel ryggsmärtor, nack- och axelbesvär, huvudvärk av olika typer, yrsel, idrottsskador samt arm-, ben- och bäckensmärtor. Behandlingen sker främst med händer och man försöker avhjälpa patientens problem genom att massera, stretcha och göra olika övningar.

Sjukgymnastens arbete inkluderar alla åldrar, från små spädbarn till äldre människor. Efter en behandling hos en Sjukgymnast kan också få lite träningsvärk, men det går över på några timmar. Sjukgymnasten använder olika metoder för att återställa rörligheten i kroppens alla leder så att patientens funktion återgår till det normala. Många Sjukgymnaster arbetar förebyggande för att förhindra återfall genom tips och råd angående arbete, fritid och träning samt övningar. Flertalet av Sjukgymnaster är medlemmar i Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund.

Arbetsuppgifter

Sjukgymnaster har en grundkompetens som öppnar dörrar till en mängd olika verksamheter. En viss del av sjukgymnastkåren ägnar sig åt undervisning och forskning, särskilt på universitetsorterna.

  • utreda och behandla
  • ge råd och information om hjälpmedel
  • ge tips och råd angående övningar för arbete och fritid
  • sätta upp ett träningsschema med personliga rörelser
  • använda olika metoder och justeringar
  • töja och stretcha muskler eller leder 
  • utarbeta vård- och rehabiliteringsplaner
  • prova ut hjälpmedel

Var arbetar man?

Sjukgymnaster arbetar inom hälso- och sjukvård i kommun och landsting, på sjukhus, vårdcentraler, inom äldrevården eller inom skolhälsovården. Ett fåtal arbetar på privata företag exempelvis med företagshälsovård, på privata mottagningar eller inom idrottsrörelsen.

Videointervju med en Sjukgymnast

Vilken utbildning krävs för att bli Sjukgymnast

Kravet för att bli sjukgymnast är studier vid universitet i tre år. Godkänd utbildning omfattar 180 högskolepoäng och ger kandidatexamen och sjukgymnastexamen, som i sin tur berättigar till legitimation från Socialstyrelsen.

Att studera till Sjukgymnast

Undervisningen består av en grundläggande teoretisk och praktisk medicinsk utbildning och specialutbildning i manuell medicin med praktik på skolans klinik.

Behörighetskrav för att plugga till Sjukgymnast

Behörighetskraven för utbildningar till Sjukgymnast hittar du i områdesbehörighet A15.

Studera till Sjukgymnast utomlands

Mer information inom kort

Studier i Norge

Du kan läsa mer om hur man studerar till Sjukgymnast i Norge på Søk Utdanning.

Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

Det finns magister- och masterprogram för Sjukgymnast/Fysioterapeut, klicka på Magister/Master till vänster för att se eventuell vidareutbildning för Sjukgymnast.

Specialisering och inriktningar

Andra intressanta arbetsområden för en Sjukgymnast är till exempel inom produktutveckling, som försäljare av medicinsk tekniska produkter eller som sjukgymnast inom veterinärmedicin.

Skillnad mot liknande yrken

Jämför med Naprapat som är specialist på rygg-, led- och muskelbesvär eller Kiropraktor som behandlar olika besvär i rörelseapparaten.

Stipendier för Sjukgymnast

Det kan finnas stipendium för Sjukgymnast oavsett ifall du ska studera, forska eller redan arbetar som Sjukgymnast:

Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

Internship och traineeprogram inom Medicin, kemi och farmaci
Kompetensutveckling inom Vård & hälsa

Frågor på studievägledningen relaterad till sjukgymnast

Frågor på studievägledningen relaterad till sjukgymnast

Lön & Löneutveckling

Året 2012 tjänade en sjukgymnast:
28 500 kronor per månad

Källa: SCB

...