Vad är och gör en Sjöbefäl?
Så här ser det ut inom Handelsflottan: Sjöbefäl har ansvaret för hela fartyget. Styrmännen svarar för fartygets navigering, allmänt fartygsunderhåll samt lasten. Maskinbefäl svarar för drift och underhåll av maskinanläggning och övrig teknisk utrustning ombord. Intendenturbefäl svarar för hotell och restaurang ombord.
Sjökapten eller Sjöbefäl är en titel på den som avlagt sjökaptensexamen samt erhållit sjökaptensbrev.
En Sjökapten har rätt att tjänstgöra som befälhavare på alla fartyg i geografiskt obegränsad fart.
Behörigheten regleras av nationella bestämmelser i enlighet med STWC-koncentionen (internationella konventionen angående normer för sjöfolks utbildning, certifiering och vakthållning).
En viktig del av Sjöbefälets uppgift är arbetsledningen ombord. Att vara Befälhavare på ett modernt fartyg innebär ett stort ansvar. I arbetet ingår navigation, sjömanskap, sjötransportteknik och sjösäkerhet kommer du att läsa kurser inom ett stort antal områden, som ledarskap, miljö, juridik, ekonomi, sjukvård, radiokommunikation och meteorologi.
Sjöbefälsutbildning är också inkörsport till en rad andra verksamhetsområden. Förutom tjänst ombord på handelsfartyg ger sjöbefälsutbildning, med eller utan kompletteringar, möjlighet att söka sig till andra närliggande arbetsområden.
Arbetsuppgifter
Sjöbefäl måste ha en förmåga att hantera mycket information samtidigt, kunna organisera och prioritera. Yrket innebär arbetsledande uppgifter måste de också vara bra på att kommunicera med medarbetare. Som Befäl bor och arbetar man ombord på fartygen under långa sammanhängande perioder.
Var arbetar man?
Fartygsbefäl har sin arbetsplats på handelsflottans fartyg. Sjöfartsmyndigheter, kustbevakning, hamnar, sjöförsäkringsbolag och rederikontor samt process- och kraftindustrin är exempel på arbetsplatser där yrkesutbildningen och erfarenhet från yrket är meriterande. Många svenska Sjöbefäl väljer att arbeta inom den svenska handelsflottan, norsk offshore eller internationell tank- och passagerarsjöfart.
Videointervju med en Sjöbefäl
Ingen videointervju för tillfället
Vilken utbildning krävs för att bli Sjöbefäl
På sjökaptensprogrammet och sjöingenjörsprogrammet är utbildningen på 180 poäng (3 år) för dem som har sjötid (matrosbehörighet/motormansbehörighet). Sökande som saknar sjötid kan studera 180 + 60 poäng (4 år) på sjökaptensprogrammet och 180+90 poäng(4,5 år) på sjöingenjörsprogrammet. Behörighetsbreven beviljas av Trafikverket.
Att studera till Sjöbefäl
I utbildningen ingår ämnen som, ledarskap, miljö, juridik, ekonomi, sjukvård, radiokommunikation och meteorologi. Under utbildningen får du möjlighet att specialisera dig genom valbara kurser, till exempel inom offshore.
Behörighetskrav för att plugga till Sjöbefäl
Behörighetskraven för utbildningar till Sjöbefäl hittar du i områdesbehörighet A7.
Studera till Sjöbefäl utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Sjöbefäl i Norge på Søk Utdanning.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Det finns magister- och masterprogram för Sjöbefäl inom bland annat sjöfart & logistik. Klicka på Magister/Master till vänster för att se eventuell vidareutbildning för Sjöbefäl.
Specialisering och inriktningar
Man kan söka arbete över hela världen och vill man jobba i land kan man som Sjöbefäl ha möjlighet till att öka olika arbeten, till exempel, lots, skeppsmäklare alternativt skeppsklarerare eller tjänsteman på ett rederi. Andra områden är skolor eller myndigheter som har anknytning till sjöfart.
Skillnad mot liknande yrken
Se även Fartygsbefäl.
Stipendier för Sjöbefäl
Det kan finnas stipendium för Sjöbefäl oavsett ifall du ska studera, forska eller redan arbetar som Sjöbefäl:
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Internship och traineeprogram inom Logistik, transport och shipping
Kompetensutveckling inom Transport