Vad är och gör en Servitör / Servitris?
En Servitör/Servitris serverar gästerna mat och dryck och är restaurangens ansikte utåt och därför är det väldigt viktigt att man är serviceinriktad och ger gäster en bra upplevelse.
Under arbetspasset ansvarar man för ett visst antal bord, en station. Gästernas beställningar tas emot och därefter beställs mat i köket samt dryck i baren.
Som Servitör/servitris måste du kunna råda gästerna vid val av maträtter och kunna tala om vad rätterna på matsedeln består av och hur de är tillagade. Det är viktigt att ha förmågan att sälja in maträtter.
Det är bra att ha kunskaper om specialkost av olika slag, till exempel mat för olika allergiker. Att ge förslag på passande dryck kan också ingå i arbetet.
När gästerna ätit färdigt gör du i ordning notan och tar man betalt av gästerna och ansvarar för att kassan stämmer.
I arbetet ingår för- och efterarbete, till exempel att duka borden, vika servetter, putsa glas och bestick och se till att salt- och pepparkaren är påfyllda.
Att vara flexibel och kunna koncentrera sig på flera arbetsuppgifter samtidigt är bra egenskaper för serveringspersonalen. Det är viktigt att kunna vara snabb och effektiv under tidspress eftersom jobbet som Servitör/servitris ofta är stressigt och tempot i köket är högt. För att gästerna ska bli nöjda och önskemål angående mat och dryck ska bli uppfyllda krävs ett gott samarbete med övrig personal i kök och bar.
På vissa arbetsplatser är ljudnivån hög och bullrig. Arbetet medför ofta tunga lyft vilket i längden kan vara ansträngande för rygg, nacke, skuldror och ben.
Arbetstiderna varierar beroende på var man arbetar. En del Servitörer/servitriser arbetar dagtid men oftast har man schemalagda arbetstider med kvälls- och helgarbete.
På till exempel på hotell, tillämpas arbetsrotation, vilket betyder att serveringspersonalen ibland arbetar exempelvis i receptionen eller städar.
Arbetsuppgifter
En Servitör / Servitris har ett serviceyrke och många olika arbetsuppgifter, bland annat
- dukar upp och vikar servetter, putsar glad och bestick
- delar ut och svarar på frågor angående menyn
- tar emot beställningar
- stansar in beställningar och koordinera med köket
- serverar mat och drycker
- lyssnar på gästernas önskemål
- dukar av
- räknar notan
Var arbetar man?
Serveringspersonalen jobbar inom hotell- och restaurangnäringen. Arbetsplatsen kan vara allt från är en liten kvarterskrog eller gourmetrestaurang till ett stort konferenshotell eller passagerarfartyg. På vintern finns arbetstillfällen vid skidanläggningar och på sommaren anställs personal till exempel vid skärgårdskrogar.
Videointervju med en Servitör / Servitris
Vilken utbildning krävs för att bli Servitör / Servitris
Utbildning till Servitör/servitris finns inom gymnasieskolan på Hotell- och restaurangprogrammet, inriktning restaurang och måltidsservice. Utbildningar inom området kan erbjudas på Yrkeshögskolor.
Att studera till Servitör / Servitris
Teori varvas med praktiska uppgifter i de flesta utbildningen. Praktiken kan i många fall leda till jobb efter utbildningen.
Behörighetskrav för att plugga till Servitör / Servitris
Då Servitör / Servitris lärs upp på arbetsplatsen gäller kraven som ställs av arbetsgivaren. Läs mer om arbetsplatsupplärning.
Studera till Servitör / Servitris utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Servitör / Servitris i Norge på Søk Utdanning.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Vi saknar information om vidareutbildning för Servitör / Servitris. Men se gärna yrken som Hovmästare.
Specialisering och inriktningar
På mindre restauranger kan man få göra lite av varje exempelvis jobba som Bartender eller Barista. På större restauranger kan man bli Hovmästare och leda arbetet samt personalen.
Skillnad mot liknande yrken
Se även Hovmästare som organiserar, planerar och leder arbetet i matsalen och Bartender som blandar drinkar och serverar drycker.
Stipendier för Servitör / Servitris
Vi saknar information om stipendier för Servitör / Servitris.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Kompetensutveckling inom Restaurang, Hotell & Service