https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

  • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Hotell & Restaurang

  • Servitör / Servitris – Utbildning och information

    Här hittar du information om hur man utbildar sig till Servitör / Servitris samt relaterad information om hur mycket en Servitör / Servitris tjänar i lön, hur det är att jobba som Servitör / Servitris, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Servitör / Servitris utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

    Läs mer

    Vad är och gör en Servitör / Servitris?

    En Servitör/Servitris serverar gästerna mat och dryck och är restaurangens ansikte utåt och därför är det väldigt viktigt att man är serviceinriktad och ger gäster en bra upplevelse. Under arbetspasset ansvarar man för ett visst antal bord, en station. Gästernas beställningar tas emot och därefter beställs mat i köket samt dryck i baren. Som Servitör/servitris måste du kunna råda gästerna vid val av maträtter och kunna tala om vad rätterna på matsedeln består av och hur de är tillagade. Det är viktigt att ha förmågan att sälja in maträtter.

    Det är bra att ha kunskaper om specialkost av olika slag, till exempel mat för olika allergiker. Att ge förslag på passande dryck kan också ingå i arbetet. När gästerna ätit färdigt gör du i ordning notan och tar man betalt av gästerna och ansvarar för att kassan stämmer. I arbetet ingår för- och efterarbete, till exempel att duka borden, vika servetter, putsa glas och bestick och se till att salt- och pepparkaren är påfyllda.

    Att vara flexibel och kunna koncentrera sig på flera arbetsuppgifter samtidigt är bra egenskaper för serveringspersonalen. Det är viktigt att kunna vara snabb och effektiv under tidspress eftersom jobbet som Servitör/servitris ofta är stressigt och tempot i köket är högt. För att gästerna ska bli nöjda och önskemål angående mat och dryck ska bli uppfyllda krävs ett gott samarbete med övrig personal i kök och bar.

    På vissa arbetsplatser är ljudnivån hög och bullrig. Arbetet medför ofta tunga lyft vilket i längden kan vara ansträngande för rygg, nacke, skuldror och ben. Arbetstiderna varierar beroende på var man arbetar. En del Servitörer/servitriser arbetar dagtid men oftast har man schemalagda arbetstider med kvälls- och helgarbete. På till exempel på hotell, tillämpas arbetsrotation, vilket betyder att serveringspersonalen ibland arbetar exempelvis i receptionen eller städar.

    Arbetsuppgifter

    En Servitör / Servitris har ett serviceyrke och många olika arbetsuppgifter, bland annat

    • dukar upp och vikar servetter, putsar glad och bestick
    • delar ut och svarar på frågor angående menyn
    • tar emot beställningar
    • stansar in beställningar och koordinera med köket
    • serverar mat och drycker
    • lyssnar på gästernas önskemål
    • dukar av
    • räknar notan

    Var arbetar man?

    Serveringspersonalen jobbar inom hotell- och restaurangnäringen. Arbetsplatsen kan vara allt från är en liten kvarterskrog eller gourmetrestaurang till ett stort konferenshotell eller passagerarfartyg. På vintern finns arbetstillfällen vid skidanläggningar och på sommaren anställs personal till exempel vid skärgårdskrogar.

    Videointervju med en Servitör / Servitris

    Vilken utbildning krävs för att bli Servitör / Servitris

    Utbildning till Servitör/servitris finns inom gymnasieskolan på Hotell- och restaurangprogrammet, inriktning restaurang och måltidsservice. Utbildningar inom området kan erbjudas på Yrkeshögskolor.

    Att studera till Servitör / Servitris

    Teori varvas med praktiska uppgifter i de flesta utbildningen. Praktiken kan i många fall leda till jobb efter utbildningen.

    Behörighetskrav för att plugga till Servitör / Servitris

    Då Servitör / Servitris lärs upp på arbetsplatsen gäller kraven som ställs av arbetsgivaren. Läs mer om arbetsplatsupplärning.

    Studera till Servitör / Servitris utomlands

    Mer information inom kort

    Studier i Norge

    Du kan läsa mer om hur man studerar till Servitör / Servitris i Norge på Søk Utdanning.

    Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

    Vi saknar information om vidareutbildning för Servitör / Servitris. Men se gärna yrken som Hovmästare.

    Specialisering och inriktningar

    På mindre restauranger kan man få göra lite av varje exempelvis jobba som Bartender eller Barista. På större restauranger kan man bli Hovmästare och leda arbetet samt personalen.

    Skillnad mot liknande yrken

    Se även Hovmästare som organiserar, planerar och leder arbetet i matsalen och Bartender som blandar drinkar och serverar drycker.

    Stipendier för Servitör / Servitris

    Vi saknar information om stipendier för Servitör / Servitris.

    Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

    Kompetensutveckling inom Restaurang, Hotell & Service

    ...
    Arbetsmarknadsutbildning: Servering, Astar

    Utbilda dig och få goda jobbchanser inom Severing! Servitörer arbetar med att ta emot beställningar och server...

    Flera orter

    Kock/Restaurangkock, Astar

    Du är restaurangens hjärta och får visa din passion för matlagning varje dag på jobbet. Du lär dig kockyrket g...

    Flera orter

    Slaktare/Styckare – via arbetsförmedlingen, Astar

    Kötthantering är ett av de äldsta hantverken i människans historia och behovet av arbetskraft kommer alltid at...

    Flera orter

    Restaurangbiträde - med möjlighet att läsa mot fördjupning kock, Astar

    Restaurangbiträde är ett omväxlande arbete i köksmiljö. Ett sådant arbete kan vara en väg vidare till många ol...

    Gävle

    Restaurang, Astar

    Vår utbildning tar dig ett steg närmare din dröm. Du hamnar mitt i en spännande bransch där saker hela tiden f...

    Norrköping

    Kock – SFI kombo, Astar

    Restaurangbranschen har blivit en stor aktör på arbetsmarknaden och efterfrågan på utbildade kockar är enorm. ...

    Flera orter

    Köksbiträde – SFI kombo, Astar

    Restaurangbranschen har blivit en stor aktör på arbetsmarknaden och efterfrågan på utbildade kockar är enorm. ...

    Stockholm

    Färskvaror & Delikatesspecialist, Astar

    Du blir kundens matrådgivare i vardagen och en råvaruexpert. Jobbet ger dig därför fantastisk kundkontakt och ...

    Stockholm

    Bartender och Servitör/Servitris, Astar

    Bartenders och servitörer/servitriser är nyckelspelare på restauranger, barer och konferenshotell. I yrket upp...

    Jönköping

    Bar & servering – klassrum, Astar

    Detta program vänder sig till dig som vill arbeta som servitör eller jobba med barteknik. Utbildningen riktar ...

    Nässjö

    KI