https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1640080662/us/oxi6ojmpek5gwkt4be4f.jpg
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1640080861/us/lxnptlcposq8zsrbkxgh.jpg
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1642154358/us/husql7w6xgri9dl61kvy.png
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Data, IT & grafik

 • Servicetekniker inom data – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Servicetekniker inom data samt relaterad information om hur mycket en Servicetekniker inom data tjänar i lön, hur det är att jobba som Servicetekniker inom data, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Servicetekniker inom data utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Servicetekniker inom data?

  Servicetekniker på datoranläggningar arbetar oftast på företag som tillverkar eller säljer datorer och datautrustning eller på ett serviceföretag och med installation och service av datorer ute hos kunderna. De kan också arbeta med montering, reparation och service av datorer på företagets verkstad. Serviceteknikern installerar datorer och kringutrustning hos kunderna, drar ledningar och kablar och kopplar samman datorerna med eventuella nätverk. De installerar och anpassar också operativsystem och program.

  Serviceteknikern svarar också för service och reparation av datorerna samt söker fel med hjälp av felsökningsprogram och mätinstrument. De letar också fel i programmen, för att sedan byta ut delar, till exempel trasiga kretskort och kopplingar eller programmera om hårddiskar. I jobbet kan också ingå att ge hjälp och stöd per telefon till kunder som har problem med sina datorer. En del Servicetekniker är specialiserade på att ge service på något särskilt varumärke.

  Som Servicetekniker på kontorsmaskiner eller kontors maskinreparatör installerar, servar och reparerar man olika kontorsmaskiner, till exempel kopiatorer, telefaxar och laserskrivare. Att serva kassaregister och frankeringsmaskiner är andra vanliga arbetsuppgifter. Man kan arbeta på företag som säljer, installerar och sköter service av kontorsmaskiner eller på företag som bara har hand om service och reparationer.

  Reparationerna kan ske i verkstaden men det vanligaste är att du åka till kunderna när dessa ringt till företaget och anmält fel. Ofta blir det fråga om att byta ut delar för att sedan testa och eventuellt reparera de felaktiga delarna i verkstaden. Servicetekniker på datoranläggningar måste ha goda kunskaper framför allt om hårdvara men också om mjukvara. Eftersom i stort sett all dokumentation och referenslitteratur är på engelska är språkkunskaper viktiga. Den tekniska utvecklingen av kontorsmaskiner går snabbt och de som arbetar inom yrket får räkna med att ständigt uppdatera sina kunskaper på området.

  Arbetsuppgifter

  Arbetet sker vanligen på dagtid, men helgarbete och jourtjänstgöring kan förekomma. En Servicemontör inom data kan ha en mängd olika arbetsuppgifter, bland annat

  • arbeta med installation, service, felsökning och reparation
  • reparationer på komponentnivå
  • lagar felen på plats 
  • informera om användning och skötsel av datorer
  • ger kostnadsförslag 
  • löser tekniska problem
  • byta kretskort och kablar

  Var arbetar man?

  Servicetekniker inom data kan arbeta på dataföretag som säljer, installerar och även sköter garantiservice och reparationer av datorer av diverse olika märken, eller på företag som sköter service och reparationer av ett särskilt märke.

  Videointervju med en Servicetekniker inom data

  Ingen videointervju för tillfället

  Vilken utbildning krävs för att bli Servicetekniker inom data

  På det treåriga Elprogrammet i gymnasieskolan finns inriktningen Datorteknik. På Teknikprogrammet finns lokala inriktningar mot datorteknik på många orter. På yrkeshögskolor (YH) finns utbildningar med datainriktning. Exempel på utbildningar är systemteknik, datanätteknik, systemtekniker/systemadministratör, nätverk- och kommunikation/datorkommunikation, IT-tekniker. Utbildningarna är 2-3 år. För att antas till utbildningarna krävs oftast treårig gymnasieutbildning eller motsvarande och särskild behörighet i vissa ämnen.

  Att studera till Servicetekniker inom data

  Vanligen får Servicetekniker inom data en introduktions- och/eller vidareutbildning på det företag de anställs av. Många datatillverkare genomför också olika typer av produktutbildningar och certifieringar.

  Behörighetskrav för att plugga till Servicetekniker inom data

  Då de flesta går en gymnasieutbildning för att bli Servicetekniker inom data, gäller behörighet för gymnasiet. För YH-utbildningar till Servicetekniker inom data krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolan och särskilda krav kan förekomma beroende på vilken utbildning inom Servicetekniker du väljer.

  Studera till Servicetekniker inom data utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Du kan läsa mer om hur man studerar till Servicetekniker inom data i Norge på Søk Utdanning.

  Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

  Vi saknar information om vidareutbildning för Servicetekniker. Men många väljer att certifiera sig inom yrket.

  Specialisering och inriktningar

  Servicetekniker inom data kan rikta in sig mot att arbeta med en produkt eller en särskild datortillverkare.

  Skillnad mot liknande yrken

  Jämför med Elektronikreparatörer som installerar och reparerar alla elektriska maskiner eller med Elektriker som gör elinstallationer i byggnader och en Telemontör som arbetat inom Telekombranschen.

  Stipendier för Servicetekniker inom data

  Vi saknar information om stipendier för Servicetekniker inom data.

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Kompetensutveckling inom Data & IT

  ...
  AI Business Consultant, Hyper Island

  Artificiell intelligens (AI) ökar hastigheten, noggrannheten och effektiviteten av våra insatser. Det är ett s...

  Stockholm

  IT, Computer Engineering & Informatics, Kandidat, 3 år – Middlesex University, Dubai, STUDIN – Study International

  En utbildning på Middlesex University Dubai möjliggör för en internationellt erkänd brittisk examen i en multi...

  Dubai

  Fazer, banner stortavla