https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

Sågverksoperatör – Utbildning och information

Här hittar du information om hur man utbildar sig till Sågverksoperatör samt relaterad information om hur mycket en Sågverksoperatör tjänar i lön, hur det är att jobba som Sågverksoperatör, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Sågverksoperatör utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

Läs mer

Vad är och gör en Sågverksoperatör?

Sågverksoperatör är ett gemensamt namn för dem som sköter olika slags maskiner i sågverk och arbetar från ett operatörsrum där man styr och övervakar barkningen eller sönderdelningen av stockar till plank och brädor. På skärmar kan hela såglinjen följas och övervakning sker av kritiska punkter som inte går att se med blotta ögat. Vid ett manöverbord kan man göra regleringar i processen, till exempel ändra bandets hastighet, eller justera om något hakar upp sig. Oftast finns datorstöd som styr sågarna, transporterar stockar och virke genom såghuset, samt mäter och bearbetar informationen från datamätningarna.

Ofta arbetar Sågoperatörer i arbetslag på två eller flera operatörer som växlar mellan att sitta i kontrollrummet och arbeta ute i anläggningen med att rätta till fel som uppstår. Att byta verktyg, till exempel sågklingor, liksom att sköta visst underhåll, till exempel smörjning, kan ingå i uppgifterna ute i anläggningen. Vid vissa äldre sågverk kan det också vara att sköta maskiner som grovsorterar och toppkapar plankor och bräder eller som strölägger, det vill säga paketerar virket med tunna läkter mellan varje lager virke.

Arbetsuppgifter

Sågverksoperatör är ett gemensamt namn för dem som sköter olika slags maskiner i sågverk. Arbetsuppgifterna består av att

  • kontrollera processen via skärmar
  • justera flödet på bandet
  • avhjälpa fel i sågprocessen /li>
  • byta verktyg
  • sköta underhåll och smörja maskiner

Var arbetar man?

Sågverksoperatör är ett samlingsnamn för dem som sköter olika slags maskiner i ett sågverk.

Videointervju med en

Ingen videointervju för tillfället

Vilken utbildning krävs för att bli Sågverksoperatör

Utbildning till sågverksoperatör finns på det treåriga Industriprogrammet i gymnasieskolan, med inriktning mot träförädling. Utbildningen finns vid flera gymnasieskolor i landet. De kurser som ingår i gymnasieskolans program kan även finnas inom Komvux. Relevanta utbildningar kan även finnas inom Yrkeshögskolan (YH).

Att studera till Sågverksoperatör

Riksrekryterande lokala inriktningar förekommer även inom andra program som hantverksprogram eller vid naturbruksgymnasium. Det händer också att företagen rekryterar från andra utbildningar i gymnasieskolan och ger upplärning på arbetsplatsen varvat med kortare kurser. 

Behörighetskrav för att plugga till Sågverksoperatör

Då de flesta går en gymnasieutbildning för att bli Sågverksoperatör, gäller behörighet för gymnasiet. För YH-utbildningar till Sågverksoperatör krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolan och särskilda krav kan förekomma beroende på vilken utbildning du väljer.

Studera till Sågverksoperatör utomlands

Mer information inom kort

Studier i Norge

Du kan läsa mer om hur man studerar till Sågverksoperatör i Norge på Søk Utdanning.

Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

Du kan t.ex. välja att läsa vidare till arbetsledare på universitet/högskola.

Specialisering och inriktningar

Sågoperatörer kan variera sig med att arbeta sim Torkoperatör för att övervaka Torkningsprocessen eller som Virkessorterare som bedömer den slutliga kvaliteten på varje planka eller bräda.

Skillnad mot liknande yrken

Jämför med en Hyveloperatör som sköter maskiner som hyvlar sågat virke eller en Virkesmätare som arbetar vid ett sågverk eller en massaindustri.

Stipendier för Sågverksoperatör

Vi saknar information om stipendier för Sågverksoperatör.

Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

Kompetensutveckling inom Bygg, anläggning och fastighet

...