Vad är och gör en Ridinstruktör?
En Ridinstruktör undervisar och lär ut hur man rider en häst. Den praktiska träningen sker på ridbanor inom- eller utomhus. När eleven är tillräckligt duktig får man rida i terräng. Övningar kombineras med hästkunskap där man får lära sig att sköta om hästen, hur man sadlar den och hur man mockar i stallet.
Några dagar i veckan har ridinstruktörer stalltjänst på förmiddagarna. Alla som arbetar på ridskolan deltar i stallarbetet. Det gäller bland annat att kontrollera att hästarna är friska. Andra uppgifter är att göra rent i spiltor eller boxar och se till att sadlar och annan utrustning är i ordning. På förmiddagarna sker ofta också undervisning av t.ex. funktionshindrade, som kan kräva speciell utrustning och särskilda insatser av personalen.
Det är viktigt att hästarna behåller sitt inlärda beteende. De kan bli förvirrade av ridelever som inte alltid gör rätt. Av det skälet måste hästarna regelbundet ridas av kunniga ryttare för att befästa de kunskaper som ridskolehästarna ska ha. På förmiddagarna kan ridinstruktörerna också ägna tid åt att rida in eller fortbilda unghästar, som stallet köpt in.
Den praktiska undervisningen i ridning sker i regel på eftermiddagar och kvällar.
Arbetsuppgifter
Förutom att hålla i ridundervisning undervisar även Ridinstruktören om hästkunskap, hästskötsel och olika praktiska färdigheter som exempelvis sadla, rykta, utfodring och vård av hovar.
Var arbetar man?
Ridinstruktörer arbetar på ridskolor runt om i landet, men även på ridklubbar, ryttarföreningar och inom Svenska Ridsportförbundet.
Videointervju med en Ridinstruktör
Ingen videointervju för tillfället
Vilken utbildning krävs för att bli Ridinstruktör
Utbildning till ridinstruktör förutsätter förkunskaper i hästkunskap och grundlig erfarenhet av ridning. På det treåriga Naturbruksprogrammet i gymnasieskolan kan man välja en inriktning av utbildningen mot hästhållning. Även ett antal kommunala hästgymnasieskolor har hästinriktade program. Vid flertalet naturbruksgymnasier finns möjlighet att avlägga yrkesdiplomering för hästskötare. Svenska Ridsportförbundet anordnar dessa yrkesprov till hästskötare – ridsport.
Att studera till Ridinstruktör
Utbildningen innehåller många praktiska moment men också teoretiska ämnen som hästkunskap och stallskötsel. En av de vanligaste yrkesrollerna för hippologer är ridlärare. En Hippolog arbetar med alltifrån utbildning av hästar till personalfrågor, möjlighet att bedriva undervisning och driva ridskoleverksamhet, träna hästar och driva ett galopp- eller travstall.
Behörighetskrav för att plugga till Ridinstruktör
Då de flesta går en gymnasieutbildning för att bli ridinstruktör, gäller behörighet för gymnasiet.
Studera till Ridinstruktör utomlands
Mer information inom kort.
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Ridinstruktör i Norge på Søk Utdanning.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Vi saknar information om relevanta vidareutbildningar, däremot kan det vara intressant att plugga till hippolog eller att studera till veterinär.
Specialisering och inriktningar
Som Ridinstruktör kan även jobba som tränare, hästutbildare eller ungdomsledare inom häst.
Skillnad mot liknande yrken
Jämför med Tränarens arbete som skiljer sig från ridlärarens genom att tränaren oftast har fokus på ett ekipage åt gången eller med Foderrådgivare med specialinriktning mot hästar. Hästar behöver ju liksom andra djur få i sig näringsämnen, vitaminer och mineraler i rätt mängd.
Stipendier för Ridinstruktör
Vi saknar information om stipendier för ridinstruktörer.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.
Lön & Löneutveckling
22 700 kronor per månad
Källa: SCB