https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

  • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Hotell & Restaurang

  • Restaurangbiträde / köksbiträde – Utbildning och information

    Här hittar du information om hur man utbildar sig till Restaurangbiträde / köksbiträde samt relaterad information om hur mycket en Restaurangbiträde / köksbiträde tjänar i lön, hur det är att jobba som Restaurangbiträde / köksbiträde, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Restaurangbiträde / köksbiträde utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

    Läs mer

    Vad är och gör en Restaurangbiträde / köksbiträde?

    Restaurangbiträdet har ett omväxlande arbete i köksmiljö. Ett sådant arbete kan vara en väg vidare till många olika yrken inom restaurang och storhushåll.  Köksbiträden eller Restaurangbiträden kan ha en mängd olika arbetsuppgifter. Vad man gör beror mycket på vilken arbetsplats man har. I regel arbetar ett Köksbiträde ute i köket medan ett restaurangbiträde har kontakt med kunderna. Men det finns många restauranger som använder båda yrkesbenämningarna utan att arbetsuppgifterna skiljs åt.

    Restaurangbiträdet portionerar upp mat, tar emot betalning i kassa och plockar disk. I arbetsuppgifterna ingår att servera gäster, plocka disk samt att diska och städa. Köksbiträdet plockar fram och förbereder maten, sköljer, skalar och hackar grönsaker och deltar i enklare matlagning. På snabbmatsrestaurangerna kan det handla om att tillaga hela måltiden. Att städa och diska ingår i arbetet.

    Det är viktigt att vara snabb och kunna arbeta effektivt under tidspress. Jobbet som Köksbiträde och Restaurangbiträde är ofta stressigt och tempot i restaurangen är högt. Det är viktigt att kunna samarbeta med övrig personal eftersom man ofta ingår i ett arbetslag med andra köksbiträden/restaurangbiträden, kallskänkor och kockar.

    Arbetsuppgifter

    På en restaurang kan ett Köksbiträde eller Restaurangbiträde göra mängder av olika sysslor. I arbetet ingår bland annat att

    • plocka fram och förbereda mat
    • skölja, skala och hacka grönsaker
    • lätt matlagning
    • dekorativt lägga upp mat
    • portionera maten
    • ta betalt
    • plocka disk
    • servera gäster
    • städa

    Var arbetar man?

    Köksbiträdet eller restaurangbiträdet jobbar bland annat inom storkök och restauranger. Det finns även arbete inom livsmedelsindustrin. Arbetsplatsen kan se ut på många olika sätt, från kaféer och små kvarterskrogar till större restauranger. Det finns också arbete inom köket inom ett sjukhus, en skola eller inom äldreomsorgen.

    Videointervju med en Restaurangbiträde / köksbiträde

    Vilken utbildning krävs för att bli Restaurangbiträde / köksbiträde

    Utbildning för arbete inom restaurangområdet finns inom gymnasieskolan på Hotell- och restaurangprogrammet eller Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Det finns även flera yrkeshögskoleutbildningar (YH) inom området.

    Att studera till Restaurangbiträde/köksbiträde

    Köksbiträden och restaurangbiträden blir oftast upplärda på arbetsplatsen. Det finns även mer kvalificerade utbildningar inom restaurangområdet, se mer under liknande yrken.

    Behörighetskrav för att plugga till Restaurangbiträde/köksbiträde

    Då de flesta går en gymnasieutbildning för att bli köks- och restaurangbiträden, gäller behörighet för gymnasiet. För YH-utbildningar till restaurangbiträde/köksbiträdekrävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolan och särskilda krav kan förekomma beroende på vilken utbildning till köksbiträde du väljer.

    Studera till Restaurangbiträde / köksbiträde utomlands

    Mer information inom kort.

    Studier i Norge

    Vi saknar information om ifall det krävs någon speciell utbildning för att bli köksbiträde i Norge.

    Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

    Två möjligheter till vidareutbildning är till antingen kock eller Food & Beverage Manager.

    Specialisering och inriktningar

    På en större restaurang kan man välja att arbeta i köket eller ute i restaurangen och ha kontakt med gästerna.

    Skillnad mot liknande yrken

    Se även Kock, som planerar och förbereder och lagar maten, eller Kallskänka som arbetar med att tillaga kalla förrätter, sallader och efterrätter. Det finns yrken som kräver längre utbildning och eller arbetserfarenhet, ett exempel är Food & Beverage Manager som är en form av restaurangchef.

    Stipendier för Restaurangbiträde / köksbiträde

    Vi saknar information om stipendier för restaurangbiträden och köksbiträden.

    Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

    Kompetensutveckling inom Restaurang, hotell och service

    ...
    Kock, Astar

    Om du vill lära dig om bra råvaror, tillagning, dryck, servering, service eller entreprenörskap är restaurang-...

    Sundsvall

    Arbetsmarknadsutbildning: Kock, Astar

    En allsidig utbildning fo¨r dig som vill arbeta inom alla typer av ko¨k och vill kunna jobba var som helst i v...

    Flera orter

    Diplomutbildning: Det växtbaserade köket, vegetarisk mat, Medborgarskolan

    Allt fler väljer att dra ner på köttet och fylla tallriken med mat från växtriket. I utbildningen vässar vi ma...

    Stockholm

    Kock/Restaurangkock, Astar

    Du är restaurangens hjärta och får visa din passion för matlagning varje dag på jobbet. Du lär dig kockyrket g...

    Flera orter

    Diplomutbildning: Kockutbildning inriktning a la carte, Medborgarskolan

    Restaurangkockutbildning för det varma köket, med fokus på a la carte och fine dining. Denna stimulerande och ...

    Stockholm

    Slaktare/Styckare – via arbetsförmedlingen, Astar

    Kötthantering är ett av de äldsta hantverken i människans historia och behovet av arbetskraft kommer alltid at...

    Flera orter

    Restaurangbiträde - med möjlighet att läsa mot fördjupning kock, Astar

    Restaurangbiträde är ett omväxlande arbete i köksmiljö. Ett sådant arbete kan vara en väg vidare till många ol...

    Gävle

    Restaurang, Astar

    Vår utbildning tar dig ett steg närmare din dröm. Du hamnar mitt i en spännande bransch där saker hela tiden f...

    Norrköping

    Kock – SFI kombo, Astar

    Restaurangbranschen har blivit en stor aktör på arbetsmarknaden och efterfrågan på utbildade kockar är enorm. ...

    Flera orter

    Köksbiträde – SFI kombo, Astar

    Restaurangbranschen har blivit en stor aktör på arbetsmarknaden och efterfrågan på utbildade kockar är enorm. ...

    Stockholm

    KI