Vad är och gör en Restaurangbiträde / köksbiträde?
Restaurangbiträdet har ett omväxlande arbete i köksmiljö. Ett sådant arbete kan vara en väg vidare till många olika yrken inom restaurang och storhushåll. Köksbiträden eller Restaurangbiträden kan ha en mängd olika arbetsuppgifter. Vad man gör beror mycket på vilken arbetsplats man har. I regel arbetar ett Köksbiträde ute i köket medan ett restaurangbiträde har kontakt med kunderna. Men det finns många restauranger som använder båda yrkesbenämningarna utan att arbetsuppgifterna skiljs åt.
Restaurangbiträdet portionerar upp mat, tar emot betalning i kassa och plockar disk. I arbetsuppgifterna ingår att servera gäster, plocka disk samt att diska och städa. Köksbiträdet plockar fram och förbereder maten, sköljer, skalar och hackar grönsaker och deltar i enklare matlagning. På snabbmatsrestaurangerna kan det handla om att tillaga hela måltiden. Att städa och diska ingår i arbetet.
Det är viktigt att vara snabb och kunna arbeta effektivt under tidspress. Jobbet som Köksbiträde och Restaurangbiträde är ofta stressigt och tempot i restaurangen är högt. Det är viktigt att kunna samarbeta med övrig personal eftersom man ofta ingår i ett arbetslag med andra köksbiträden/restaurangbiträden, kallskänkor och kockar.
Arbetsuppgifter
På en restaurang kan ett Köksbiträde eller Restaurangbiträde göra mängder av olika sysslor. I arbetet ingår bland annat att
- plocka fram och förbereda mat
- skölja, skala och hacka grönsaker
- lätt matlagning
- dekorativt lägga upp mat
- portionera maten
- ta betalt
- plocka disk
- servera gäster
- städa
Var arbetar man?
Köksbiträdet eller restaurangbiträdet jobbar bland annat inom storkök och restauranger. Det finns även arbete inom livsmedelsindustrin. Arbetsplatsen kan se ut på många olika sätt, från kaféer och små kvarterskrogar till större restauranger. Det finns också arbete inom köket inom ett sjukhus, en skola eller inom äldreomsorgen.
Videointervju med en Restaurangbiträde / köksbiträde
Vilken utbildning krävs för att bli Restaurangbiträde / köksbiträde
Utbildning för arbete inom restaurangområdet finns inom gymnasieskolan på Hotell- och restaurangprogrammet eller Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Det finns även flera yrkeshögskoleutbildningar (YH) inom området.
Att studera till Restaurangbiträde/köksbiträde
Köksbiträden och restaurangbiträden blir oftast upplärda på arbetsplatsen. Det finns även mer kvalificerade utbildningar inom restaurangområdet, se mer under liknande yrken.
Behörighetskrav för att plugga till Restaurangbiträde/köksbiträde
Då de flesta går en gymnasieutbildning för att bli köks- och restaurangbiträden, gäller behörighet för gymnasiet. För YH-utbildningar till restaurangbiträde/köksbiträdekrävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolan och särskilda krav kan förekomma beroende på vilken utbildning till köksbiträde du väljer.
Studera till Restaurangbiträde / köksbiträde utomlands
Mer information inom kort.
Studier i Norge
Vi saknar information om ifall det krävs någon speciell utbildning för att bli köksbiträde i Norge.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Två möjligheter till vidareutbildning är till antingen kock eller Food & Beverage Manager.
Specialisering och inriktningar
På en större restaurang kan man välja att arbeta i köket eller ute i restaurangen och ha kontakt med gästerna.
Skillnad mot liknande yrken
Se även Kock, som planerar och förbereder och lagar maten, eller Kallskänka som arbetar med att tillaga kalla förrätter, sallader och efterrätter. Det finns yrken som kräver längre utbildning och eller arbetserfarenhet, ett exempel är Food & Beverage Manager som är en form av restaurangchef.
Stipendier för Restaurangbiträde / köksbiträde
Vi saknar information om stipendier för restaurangbiträden och köksbiträden.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Kompetensutveckling inom Restaurang, hotell och service