Här hittar du information om hur man utbildar sig till Redovisningsekonom samt relaterad information om hur mycket en Redovisningsekonom tjänar i lön, hur det är att jobba som Redovisningsekonom, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.
Vad är och gör en Redovisningsekonom
En redovisningsekonom sköter ekonomiuppgifter och arbetar med redovisning av affärshändelser. I yrket ingår bland annat arbete med analyser av bokslut för företag, förvaltningar eller organisationer för att hitta förklaringar till resultatet. En del redovisningsekonomer arbetar även med att utveckla modeller för hur redovisningen ska gå till och många deltar i budgetarbetet.
Andra liknande yrkesroller inom området är Redovisningsassistent som arbetar med löpande bokföring och enklare bokslut och Redovisningskonsult som arbetar med redovisning på en Redovisningsbyrå.
Arbetsuppgifter
En Redovisningsekonom arbetar med
- löpande redovisning
- fakturering
- analys
- rapportering
- bokslut
- deklartation
- ekonomisk rådgivning
- budgetarbete.
Var arbetar man?
Redovisningsekonomer arbetar både inom den offentliga och privata sektorn även om det är vanligast att man arbetar i den privata sektorn. Som redovisningsekonom eller redovisningsassistent kan du både arbeta på stora, mellanstora och små företag, organisationer och föreningar. Vanliga arbetsplatser är även redovisnings- och bokföringsbyråer där man arbetar som Redovisningskonsult.
Vilken utbildning krävs för att bli Redovisningsekonom
Om man vill studera till Redovisningsekonom finns det flera utbildningar och utbudet av utbildningar inom redovisning och ekonom är stort. Du kan välja mellan att gå en YH-utbildning, en akademisk utbildning på universitet eller högskola eller läsa en kortare privat yrkesutbildning. För att bli Redovisningsassistent kan man läsa kurser i redovisning och bokföring.
Att studera till Redovisningsekonom
Utbildningen till Redovisningsekonom innehåller ämnen som redovisning, beskattning, löneadministration, affärssystem och företagsekonomi.
Behörighetskrav för Redovisningsekonom
För YH-utbildningar inom Redovisning och ekonomi gäller grundläggande behörighet för yrkeshögskolan. Ytterligare krav på behörighet kan förekomma beroende på vilken utbildning man väljer.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Ekonomiområdet är ett område med stora möjligheter till vidareutbildning och man kan läsa magisterprogram i entreprenörskap, affärsutveckling ekonomistyrning och en mängd andra inriktningar. En utbildningsväg är att vidareutbilda sig till Civilekonom med inriktning på redovisning
Skillnad mot liknande yrken
Se även Civilekonom och Revisor.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
...