Vad är och gör en Ramppersonal?
Ramppersonal arbetar på flygplatser, bland annat med lastning och lossning av bagage, post och gods, ett arbete som dels sker manuellt och dels med hjälp av bland annat truckar. Arbetet utövas ofta under tidspress i en bullrig och trång miljö. Godset kan bestå av tunga väskor och kartonger. I arbetet hanterar man många olika slags gods, allt från farligt gods till levande djur.
I Ramppersonalens arbetsuppgifter kan även ingå avisning av flygplansvingar, att tömma toaletter, fylla på vatten och leverera varor till köket. På mindre flygplatser kan arbetet också innehålla bland annat skötsel av banor och gräsytor.
Lastning och lossning innebär en hel del tunga lyft och förutsätter att man har god fysisk kondition. Ramppersonalen arbetar nästan alltid i arbetslag, i två- eller treskift och oftast varannan helg.
Den som arbetar med lastning och lossning till och från flygplanen, kan kallas lastare och rampmedarbetare eller flygplatsman, beroende på hos vilket bolag man arbetar.
Arbetsuppgifter
En Ramppersonal kan ha en mängd olika arbetsuppgifter på flygplatsen bland annat
- lastning och loggning av gods
- köra truck
- att tömma toaletter, fylla på vatten och leverera varor till köket
- göra rent toaletter och fräscha till säten i planet
- fylla på vatten i köket
- leverera förpackad färdigmat
- viss omvårdnad av banor och gräsytor
Var arbetar man?
Ramppersonal arbetar på flygplatser, på flygbolagens fraktavdelningar men framförallt i flygfraktterminaler, vid och omkring de stora flygplatserna i Sverige.
Videointervju med en Ramppersonal
Ingen videointervju för tillfället
Vilken utbildning krävs för att bli Ramppersonal
Grundutbildning för Ramppersonal finns inom gymnasiet som en specialinriktning, inom Fordonsprogrammet på Edströmska Mälardalens Fordons- och Transportutbildningar i Västerås. Inriktningen heter Flygplatspersonal och utbildningen har riksintag.
Att studera till Ramppersonal
Ramppersonal utbildas internt av SAS, Novia, Luftfartsverket och Nordic Aero AB. Antagning till utbildningen sker efter behov. Utbildningen är cirka tre veckor lång och innehåller både teori och praktik. Under utbildningen får man kunskaper om exempelvis säkerhetsbestämmelser, lyftteknik och hantering av farligt gods.
Behörighetskrav för att plugga till Ramppersonal
Då de flesta går en gymnasieutbildning för att bli ramppersonal, gäller behörighet för gymnasiet.
Studera till Ramppersonal utomlands
Mer information inom kort.
Studier i Norge
Vi saknar information om ifall det krävs någon speciell utbildning för att bli ramppersonal i Norge.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Vi saknar information om vidareutbildning för ramppersonal.
Specialisering och inriktningar
Efter att ha arbetat en tid som Ramppersonal, kan man söka till utbildning till säkerhetsansvarig för lastningen, Load Master / Team Leader. Möjlighet finns också att söka till utbildning till Pushback Manager, som är ansvarig för transport av flygplan till och från terminalerna på flygplatsen.
Skillnad mot liknande yrken
Jämför med Fraktassistenter som planerar och sköter allt pappersarbete som krävs för flygtransport av gods av olika slag.
Stipendier för Ramppersonal
Vi saknar information om stipendier för ramppersonal.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Internship och traineeprogram inom Logistik och transport
Kompetensutveckling för Ramppersonal
Lön & Löneutveckling
26 400 kronor per månad
Källa: SCB