https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

Programmerare – Utbildning och information

Här hittar du information om hur man utbildar sig till Programmerare samt relaterad information om hur mycket en Programmerare tjänar i lön, hur det är att jobba som Programmerare, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Programmerare utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

Läs mer

Vad är och gör en Programmerare?

Programmerare är en person som programmerar maskiner, men via datorer. Programmering handlar om att instruera till exempel en mikrodator, dator, robot eller NC-maskin att utföra ett visst arbete. Programmering är också en del av det vidare begreppet programvaruutveckling eller mjukvaruutveckling som även innefattar aktiviteter som sammanställning av krav, mjukvarudesign och testning.

När man programmerar skriver man ett program och använder ett programspråk. Olika delar av ett program kan vara skrivet på olika programspråk. De första typerna av programmering görs av hårdvaruleverantörer, men operativsystem programmeras numera också av fristående programvaruleverantörer eller med öppen källkod. Ibland använder man benämningen programvara eller mjukvara, för en samling program.

Detta måste översättas till den maskinkod som maskinen är konstruerad att direkt förstå. Programmering direkt i maskinkod förekommer praktiskt taget inte alls längre eftersom det är för arbetskrävande.

Programmering kan ske på olika nivåer. Närmast hårdvaran finns maskinkoden, där man använder ett assemblerspråk som ger instruktioner i en mer läsbar form än maskinkodens ettor och nollor. Därefter programmeras det allmänna programspråket, till exempel C, Pascal eller Java. Programmering kan också delas in efter vad programmet utför till exempel BIOS i en persondator eller drivrutiner för olika utrustningar. Därefter fördelar operativsystemet datorns genom ett användargränssnitt. Slutligen kommer nivån med alla olika användarprogram som ordbehandlare, webbläsare och datorspel.

Arbetsuppgifter

Den röda tråden för en Programmerare är att lösa problem. Du kan arbeta med allt från systemutveckling till att utveckla virtuella miljöer för exempelvis dataspel, skapa användarvänliga applikationer eller utveckla program i olika programspråk. Arbetsuppgifterna förutom själva programmeringsmomentet beror helt på vilket program man jobbar i, men gemensamma uppgifter kan vara

  • formulera en uppgiftsbeskrivning
  • begränsningar i den genomföra utvecklingen
  • lösningar för ovanstående
  • rimliga antaganden kring beskrivning av systemet
  • förslag till förbättringar och vidareutveckling
  • anvisningar till användarhandledning
  • accessrättigheter till programmet

Var arbetar man?

En Programmerare kan arbeta både på ett mjukvaruföretag eller på en konsultfirma som specialiserar sig på programmering, interaktionsdesign och utbildning. Programmerare finns även hos speltillverkare, webbyråer och skolor.

Videointervju med en Programmerare

Ingen videointervju för tillfället

Vilken utbildning krävs för att bli Programmerare

Goda kunskaper i Unix och Windowsmiljö, samt ett eller flera programmeringsspråk till exempel inom webben för i HTML5, CSS3 och JavaScript eller tyngre programmering som PHP, MySQL och CMS. Ibland kan det vara ett plus att vara certifierad Scrum master.

Att studera till Programmerare

Inom yrkeshögskolan och på universitet finns utbildningar för att skapa moderna datasystem med de senaste programvarorna, teknikerna, programmeringsspråken och kunskaper inom flera tekniker och plattformar.

Behörighetskrav för att plugga till Programmerare

Behörighetskraven för utbildningar till Programmerare, ifall du vill läsa till systemvetare, hittar du i områdesbehörighet A5.

Studera till Programmerare utomlands

Mer information inom kort.

Studier i Norge

Du kan läsa mer om hur man studerar till Programmerare i Norge på Søk Utdanning.

Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

Det finns väldigt många magister- och masterprogram för Programmerare, t.ex. kan du läsa om algoritmer, adaptiva system, informatik och mycket mer. Se Magister/Master i filtret till vänster för eventuell vidareutbildning för Programmerare.

Specialisering och inriktningar

Man kan rikta in sig på Webbprogrammerare med specialitet inom webb, både frontend- och backend eller på tyngre programmering som PHP, MySQL och CMS.

Skillnad mot liknande yrken

Jämför med Datavetare som är specialiserad på databasteknik, system och programkonstruktion, artificiell intelligens eller datorkommunikation.

Stipendier för Programmerare

Vi saknar information om stipendier för programmerare.

Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

Internship och traineeprogram inom Data och IT
Kompetensutveckling inom Data och IT

Frågor på studievägledningen relaterad till programmerare

Lön & Löneutveckling

Året 2012 tjänade en programmerare:
34 900 kronor per månad

Källa: SCB

...