Vad är och gör en Professionell idrottsutövare?
Under långa tider har det för många elitidrottare enbart varit en dröm att kunna leva på att sitt intresse och talang, utan att behöva arbeta med annat och verkligen kunna lägga ner den tid på träning som det kräver. Men för en del idrottare är det möjligt att försörja sig på idrotten och ha idrotten som yrke. Dagligen tränar man för att tväla som idrottare. Målet är självklart att bli bäst inom sin idrottsgren och förmodligen har man tränat sedan man var barn och befinner sig i elitklass som vuxen.
De vanligaste idrottsgrenarna för ett heltidsproffs inom idrott är hockey, fotboll, handboll, bandy och basket eftersom
dessa idrotter har resurserna som krävs för att kunna idrotta på en proffsnivå.
Men även inom simning, golf, bordtennis, tennis, skidor och motorsport finns professionella idrottsmän och kvinnor, Många kombinerar sitt yrke genom att träna andra inom sporten eller så får man intäker via att ett företag sponsrar en som idrottare , så att man verkligen kan frigöra tid för träning och träning och resor till internationella tävlingar eller olika träningsläger.
Det är viktigt att komma ihåg att yrket är krävande både fysiskt och mentalt. Man behöver inte bara vara fysiskt stark men även mentalt klara av att hantera offentlig kritik, journalister, tävlingskonkurrens, skador och pressen på att hela tiden prestera på topp.
Den som håller på med proffsidrott har några rådgivare omkring sig som manager som sköter det ekonomiska och alla avtal med klubbar. Det finns även andra rådgivare inom sporten som coach, tränare, naprapat och massör.
Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifter för en professionell idrottsutövare är förutom själva sporten, träning och tävlingar, även ställa upp i olika reklam sammanhang som sponsorer kräver om det ska satsa pengar.
En stor del av tiden för professionell idrottare går åt till träning. Man tränar många timmar om dagen och tävlingar och för ofta avsätta tid både kvällar och helger.
Var arbetar man?
Oftast är en Professionell idrottsutövare knuten till en elitklubb inom sin sporren.
Videointervju med en Professionell idrottsutövare
Ingen videointervju för tillfället
Vilken utbildning krävs för att bli Professionell idrottsutövare
Det behövs egentligen ingen särskild utbildning som elitidrottare. Talang för sin sportgren har man säkert haft sen skolåldern. Ifall du läser någon av de idrottsvetenskapliga/pedagogiska utbildningarna, har dessa en tvärvetenskaplig profil där karaktärsämnena pedagogik, psykologi och folkhälsovetenskap blandas. Du kommer att studera fenomen som gruppdynamik och stresshantering, men också vilken inverkan arbetsmiljö och livsstil har på vår hälsa. Det handlar både om friskvård och om elitidrott, men senare i utbildningen specialiserar du dig efter eget intresse. Därutöver kan du välja mellan inriktning tränare med psykologi eller folkhälsoarbete med hälsovetenskap.
Att studera till Professionell idrottsutövare
En förberedelse för elitidrottssatsning, dock ingen garanti för en proffskarriär, är att söka sig till något av de riksidrottsgymnasier inom skilda idrotter som finns på olika platser runt om i landet. På riksidrottsgymnasier är eleverna integrerade i kommunala gymnasier och studerar ett nationellt program. Förutom att träna och utvecklas i respektive idrott studeras träningslära, kost, anatomi, skaderisker mm. På många platser i landet finns dessutom lokala eller regionala varianter av idrottsgymnasier med speciell inriktning på någon idrott.
Behörighetskrav för att plugga till Professionell idrottsutövare
Då de flesta går en gymnasieutbildning för att bli idrottsutövare, gäller behörighet för gymnasiet och krav på fysprov och liknande kan krävas.
Studera till Professionell idrottsutövare utomlands
Mer information inom kort.
Studier i Norge
Du kan läsa mer om Professionell idrottsutövare i Norge på Søk Utdanning.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Efter idrottskarriären är det möjligt att vidareutbilda sig till sport manager eller sportchef.
Specialisering och inriktningar
För den som behöver komplettera sin personliga ekonomi för att hålla sig på proffsnivå kan kombinera yrket med att vara tränare för en klubb eller en privatperson.
Skillnad mot liknande yrken
Se även Idrottsvetare som leder och utvecklar verksamheter inom exempelvis idrottsrörelsen eller som Tränare som är duktig på att lära ut, peppa och motivera andrar till storbragder.
Stipendier för Professionell idrottsutövare
Det kan finnas stipendium för Professionell idrottsutövare oavsett ifall du ska studera, forska eller redan arbetar som Professionell idrottsutövare:
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Kompetensutveckling inom Hälsa