https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1628714361/us/p0ivmti5ws0ijlff7lj6.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1633082091/us/u2odp6julvrrcryswje2.png
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Kommunikation, information & media

 • PR-konsult – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till PR-konsult samt relaterad information om hur mycket en PR-konsult tjänar i lön, hur det är att jobba som PR-konsult, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till PR-konsult utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en PR-konsult?

  En PR-konsult eller en Public Relations konsult arbetar med Public Relations som syftar till att skapa goodwill för en person eller en organisation.  Jobbet som PR-konsult är brett och omfattar flera yrkesgrupper som specialiserat sig på att bistå de personer eller organisationer som vill förstärka sitt renommé eller varumärke. man arbetar med kommunikation till allmänheten och media, gör reklam och marknadsför personer som måste synas eller företagets förehavanden. Det kan handla om många olika saker, till exempel företagets nya forskningsrön, var VD:n ska föreläsa, TV-sändningar som man ska medverka i eller på något annat sätt ge en intressant bild.

  När det handlar om medierelationer jämförs PR ofta med reklam, men där reklamen använder sig av köpt annonsutrymme kommunicerar PR-konsulten ut sitt budskap via redaktionellt utrymme till exempel genom tidningsmedia eller bloggar. Budskapet måste ha ett allmänintresse och aktiviteter ett nyhetsvärde.

  PR-konsulten är även den som rycker ut först när företaget hamnar i kris och media börjar informera allmänheten om läget. Då behöver man se till att rätt information sprids fort i rätt kanaler, eventuellt dementera, rätta till det som blivit felskrivet eller bita i det sura äpplet och förklara eller be om ursäkt offentligt. Kända kriser de senaste åren är exempelvis när en VD för ett känt pastaföretag gick ut med att de aldrig skulle ha homosexuella familjer i sin reklam och att homosexuella kunde äta annan pasta ifall de inte gillar det eller när media upptäcker att svenska politiker åker till Frankrike, dricker och shoppar loss på skattebetalarnas bekostnad. Sådana händelser skapar en enorm badwill hos kunderna och allmänhet, som i slutändan kan betyda minskad lönsamhet för ett företag eller att man som politiskt parti förlorar sina väljare. Jobbet som PR-konsult kan tidvis vara mycket hetsigt och är i allra högsta grad ett 24/7 jobb, där man står på standby hela tiden.

  Arbetsuppgifter

  PR-konsulter arbetar med många arbetsuppgifter lite beroende på det område man har hand om. Men gemensamt ingår till exempel

  • publicitet, reklam och marknadsföring
  • spotta nyheter av värde
  • svara på frågor
  • ha kontakt med kunder, press och andra organisationer
  • släpper nyheter på de sociala nätverken
  • bevakar nyheter inom alla mediekanaler
  • kommunikation med allmänheten och massmedia vid kriser
  • definiera olika målgrupper och informationskanaler
  • skriva pressreleaser
  • håller presentationer
  • hålla presskonferenser
  • skriva nyhetsartiklar och annat informationsmaterial

  Var arbetar man?

  Som PR-konsult är man antingen anställd på en PR-byrå eller en mediabyrå som är inriktad på kommunikation och påverkan. Man kan även vara anställd på stort företag inom näringslivet, en myndighet eller en organisation. En del PR-konsulter är även egenföretagare.

  Yrkesintervju med Sandra Kastås

  Hon är grundare och vd för Orakel PR med lång erfarenhet från PR, lobbying, kommunikation, sälj och ledarskap. Sandra är ordförande för branschföreningen Svenska PR-företagen och är politiskt engagerad sedan flera år och har uppsamlat ett stort politiskt nätverk. Läs mer om Orakel PR här

  Vad fick dig att vilja läsa till PR-konsult?

  Jag läste en master i ekonomi. Inom PR samlas väldigt många blandade studieinriktningar: PR, journalistik, media och kommunikation, statsvetenskap, marknadsföring etc. Det som lockade mig med yrket var att det är kreativt och omväxlande. 

  Vad krävs för att kunna läsa till PR-konsult?

  Det är väldigt olika beroende på utbildning. Men oftast är det inga större förkunskaper som behövs. 

  Vilka skulle du rekommendera att utbilda sig till PR-konsult (egenskaper)?

  Det är bra att ha ett samhällsintresse, vara nyfiken, kreativ och social.  

  Hur lång är utbildningen?

  Det är olika beroende på vad man läser och vart. 

  Arbetsuppgifter?

  Skriva pressmeddelande, debattartiklar, skapa medielistor/opinionsbildarlistor, lägga strategi för hur företag ska nå sina målgrupper och synas, medieträna, kriskommunikation, pressevent, omvärldsbevakning, sköta sociala medier med strategi och innehållsproduktion, lobbying m.m. 

  Hur ser en dag ut som PR-konsult? 

  Det roligaste med att jobba inom PR är att alla dagar ser olika ut, man gör så mycket olika saker hela tiden. Dagens börjar ofta med att spana av medierna och sociala medier, vad har hänt och sagts och har något skett som rör oss eller våra kunder. Ofta har man någon nätverkslunch eller kundmöte under lunchen. Kanske något nätverksmingel på kvällarna eller något event som man håller i. 

  Möjligheter att jobba utomlands? 

  Om man hamnar på en internationell byrå som har kontor i flera länder så finns det goda möjligheter att även jobba utomlands. Det är inte alltid helt enkelt i och med att det skriftliga språket är väldigt viktigt i PR, vilka relationer man har samt att ha en förståelse för medielandskapet som skiljer sig väldigt mycket i varje land. Men det finns absolut möjligheter. 

  Ingångslön och löneutveckling?

  Omkring 20-25 000 kr. Löneutvecklingen är oftast väldigt individuell och beroende på vilken byrå man hamnar. Det är inte så vanligt med kollektivavtal i branschen. 

  Roligaste med att jobba som PR-konsult?

  Det roligaste är att det är väldigt omväxlande och kreativt. Man får jobba med många olika kunder och branscher och hela tiden sätta sig in i nya problem och spåna på lösningar. 

  Fördomar du stött på inom ditt arbete som som PR-konsult. 

  Har nog inte stött på några specifika fördomar kring PR. Men kunskapen har kunnat vara låg om vad det egentligen innebär. 


  Vilken utbildning krävs för att bli PR-konsult

  Det finns mängder av utbildningar inom PR-området, vanligast är att läsa på universitet, högskola eller yrkeshögskola. Även på Folkuniversitetet hittar man utbildningar inom PR. De privata skolorna som Berghs School of Communications erbjuder också utbildningar inom strategisk kommunikation med inriktning mot PR.

  Att studera till PR-konsult

  Utbildningen ger en god bas för att arbeta med pr på en kommunikations- eller marknadsavdelning eller på byrå och behandlar ämnen som varumärkesfrågor, kriser, strategier för kommunikation, hantera mediakontakter. Man ska dock inte glömma att i det här jobbet räknas praktisk erfarenhet som ett plus. På en byrå kan man sedan få mer erfarenhet eftersom man får arbeta med olika situationer och företag.

  Behörighetskrav för att plugga till PR-konsult

  Behörighetskraven för utbildningar till PR-konsult, ifall du vill läsa medie-och kommunikationsvetenskap hittar du i områdesbehörighet A6. För YH-utbildningar till PR-konsult krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolan och särskilda krav kan förekomma beroende på vilken inom PR-konsultutbildning du väljer.

  Studera till PR-konsult utomlands

  Mer information inom kort.

  Studier i Norge

  Du kan läsa mer om hur man studerar till PR-konsult i Norge på Søk Utdanning.

  Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

  Vi saknar information om vidareutbildning för PR-konsulter.

  Specialisering och inriktningar

  Det finns många olika specialiseringar inom PR-yrket. Man kan arbeta som

  • Marknadskommunikatör med PR-inriktning, där man arbetar med att skapa kännedom om olika produkter och tjänster på marknaden
  • lobbyist som påverkar politikers beslut
  • Corporate Communicator med företagsnyheter till strategisk rådgivning på ledningsnivå
  • Public Affairs Specialist inom offentliga sektorn
  • IR-ansvarig och arbeta med alla externa kontakter med aktieägare, media, andra investerare
  • Pressansvarig som är språkrör för en organisationen
  • Internkommunikatör och skapa och bevara goda relationer mellan ledningen och medarbetare

  Skillnad mot liknande yrken

  Ett jobb som blir alltmer aktuellt är Lobbyist, då man utövar politiskt påtryckningsarbete och företräder intressegrupper eller företag som vill nå fram till makthavare. Lobbyister arbetar också PR-byråer eller för någon särskilt organisation.

  Stipendier för PR-konsult

  Det kan finnas stipendium för PR-konsult oavsett ifall du ska studera, forska eller redan arbetar som PR-konsult:

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Internship och traineeprogram inom Marknadsföring och PR
  Kompetensutveckling inom Marknadsföring och kommunikation

  Lön & Löneutveckling

  Året 2012 tjänade en pr konsult:
  42 700 kronor per månad

  Källa: SCB

  ...
  PR-Strateg, Distansinstitutet

  Lär dig hantera anseendet för en organisation eller en person genom medierelationer och lobbying. Studera till...

  Distansutbildning

  Media, design and communication, 1-3 år – Regent’s University, London, STUDIN – Study International

  Regent’s University erbjuder studier på den högsta nivån i en internationell miljö där du som student är i fok...

  Flera orter

  Event Management, 1 årig yh-utbildning – TAFE Queensland, STUDIN – Study International

  TAFE Queensland erbjuder korta yrkesinriktade utbildningar inom ett stort antal branschområden, vilka du får e...

  Flera orter

  Advertising, PR and Branding, Kandidat, 3 år – Middlesex University, Dubai, STUDIN – Study International

  En utbildning på Middlesex University Dubai möjliggör för en internationellt erkänd brittisk examen i en multi...

  Dubai

  Marketing Media and Communications, Kandidat, 3 år – Middlesex University, Dubai, STUDIN – Study International

  En utbildning på Middlesex University Dubai möjliggör för en internationellt erkänd brittisk examen i en multi...

  Dubai

  Media & Communications, Certificate, 1 år, Diploma, 2 år - Humber College, STUDIN – Study International

  Humber College är ett utmärkt val för dig som vill få en riktigt bra utbildning. På detta lärosäte finns längr...

  Toronto

  Kommunikation & Media, Diploma 8 mån, kandidat, 2 år - Curtin University Singapore, STUDIN – Study International

  Curtin University erbjuder utbildningar som är anpassade efter -och har nära samarbeten med det internationell...

  Singapore

  Management & Marketing Communications, 1 termin - 4 år - Berkeley College, STUDIN – Study International

  Utbildningarna på Berkeley College har fokus på en yrkeskarriär inom företagsekonomi, business management, mar...

  663

  Event Management, Diploma 8 mån, kandidat 2-3 år - APM College of Business and Communication, STUDIN – Study International

  Är du intresserad av en internationell karriär inom företagsekonomi, marknadsföring och reklam eller event man...

  Australien

  Business Marketing, Diploma 8 mån, kandidat 2-3 år - APM College of Business and Communication, STUDIN – Study International

  Är du intresserad av en internationell karriär inom företagsekonomi, marknadsföring och reklam eller event man...

  Australien

  KI