Vad är och gör en Polis?
Polisens huvuduppgift är att bekämpa den lokala brottsligheten och förebygga, uppdaga och utreda brott. Yrket ger möjligheter till olika typer av arbete, t.ex. Närpolis, Utryckningspolis, Spanare eller Utredare.
Som Polis har du en möjlighet att göra skillnad i samhället, ge utsatta människor trygghet och att göra samhället till en säkrare och bättre plats för alla. Att ha en fungerande polisverksamhet är grunden i en demokrati och får att varje enskild människa ska ha rätt att få uttrycka sina åsikter och kunna röra sig fritt.
En Polis ska inte ta ställning, man är åsiktsneutral och stabil och man ska kunna hantera svåra situationer med lugn och personligt engagemang. Polisyrket är mycket varierande, från att informera i skolor och bevaka demonstrationer till att förebygga, uppdaga och utreda brott mycket svåra brott som misshandel, mord eller väpnat rån.
Polisen gör också tekniska undersökningar som att säkra fingeravtryck eller samla in viktiga föremål vid brottsplatsen. I utredningsarbetet kan också ingå att till exempel fotografera och göra skisser.
Som Polis kan man rikta in sig på många olika områden till exempel
- Nationella insatsstyrkan vid Rikskriminalpolisen som har hand om svåra nationella brott som bland annat har hand om terroristangrepp eller gisslansituationer, ingripanden mot beväpnade personer och grova rån.
- Säkerhetspolisen – SÄPO som skyddar nationella säkerheten mot allvarliga hot som spionage, terrorism och annat politiskt motiverat våld.
- Som Kriminaltekniker inom rättsmedicinen som analyserar bevismaterial i samband med brottsplatsundersökningar och med rättsmedicinska undersökningar.
Arbetsuppgifter
Som Polis får man räkna med ett varierande arbete med många olika arbetsuppgifter. Bland annat
- utföra nykterhetskontroller
- förhöra en butiksrånare
- avbryta en misshandel
- hjälpa utsatta barn
- spåra försvunna personer
- omhänderta en narkotikapåverkad och knivbeväpnad person
- säkra bevis på en brottsplats
- ta hand om ett våldtäktsoffer
- bevaka en demonstration
- spana på misstänkta
- förhindra ett självmordsförsök
- lära skolbarn om trafikregler.
Var arbetar man?
Som Polis är man anställd Polismyndigheten som förr var uppdelat i 21 regioner som alla hade en egen polismyndighet. Idag är polismyndigheten uppdelat i 7 regioner, Nord, Mitt, Bergslagen, Stockholm, Öst, Väst och Syd. Dessa regioner är i sin tur indelade i över 30 olika områden som riktar in sig på den lokala brottsligheten som grova våldsbrott, hatbrott och förskingring.
Vilken utbildning krävs för att bli Polis
Antagning till polisutbildningen sker normalt två gånger om året. Polisutbildningen omfattar fem terminers heltidsstudier. Efter godkända studier får de studerande polisexamen. Utbildningen finns idag i Stockholm, Umeå och Växjö och från och med januari 2019 i Malmö och Borås. I Umeå, Borås och Växjö går polisutbildningen att läsa på distans. Den som sedan vill arbeta som Polis måste gå igenom aspirantutbildningen på en Polismyndighet för att bli behörig att söka anställning som Polis.
Att studera till Polis
När man är klar med grundutbildningen börjar de flesta Poliser arbeta med någon typ av yttre tjänst såsom Närpolis, Ordningspolis eller Trafikpolis. Antalet poliser regleras bland annat genom att polisutbildningen vissa terminer inte tar in aspiranter.
Under de två sista terminerna i utbildningen ingår aspiranttjänstgöringen på 6 månader. Antagning till polisutbildningen sker normalt två gånger om året. mellan 15 augusti och 15 september och mellan 15 februari och 15 mars.
Behörighetskrav för att plugga till Polis
Det krävs grundläggande behörighet för högskolan att plugga till Polis och det krävs även särskild behörighet i form av: lägst betyg E i svenska 3, engelska 6, samhällskunskap 1b och historia 1b. Det ställs också ett par ytterligare krav:
- Svensk medborgare
- Fyllt 18 år vid ansökningstillfället
- Giltigt svenskt körkort (B-behörighet), ej automat
- Simkunnig
- Fysiska krav
- Psykologiska krav
- Medicinska krav
- Godkänd säkerhetsprövning
Här kan du läsa mer om antagningskraven till Polisutbildningen.
Specialisering och inriktningar
Efter några år som Polis har man alla möjligheter att bredda sig och rikta in sig på något intressen område, till exempel inom narkotikaspaning eller som brottsutredare.
Stipendier för Polis
Det kan finnas stipendium för Polis oavsett ifall du ska studera, forska eller redan arbetar som Polis:
Frågor på studievägledningen relaterad till polis
Lön & Löneutveckling
30 500 kronor per månad
Källa: SCB