Vad är och gör en Pilot / Trafikflygare?
Pilot med CPL-certifikat (behörighet att flyga kommersiellt) som i den civila luftfarten planerar och genomför flygningar på uppdrag av ett flygbolag.
Förutom att vara pilot och flyga planet tar en Trafikflygaren fram en färdplan, genomför kontroll före flygning vilket innefattar inspektion av flygplanskroppen, instrument, system, roderytor kontroll av relevant väder med mera. Under flygning och inför landning genomförs kontinuerligt övervakning av systemen där checklistan är ett viktigt hjälpmedel.
Det vanligaste är att två Piloter ingår i besättningen, en Kapten och en Styrman. Det är Kaptenen som ytterst har bestämmanderätt över luftfartyget och ansvar att flygningen genomförs på ett säkert sätt, dock är det alltid ett samarbete mellan kapten och styrman.
Piloter måste ha arbetat ett visst antal år och erhållit viss flygerfarenhet som styrman innan de har möjlighet att bli kapten. Styrmans uppgift är att backa upp kapten med radiokommunikation, navigering och flygning. Styrmannen tar även fram beslutsunderlag exempelvis för bränsleberäkningar från olika tabeller och listor. Det är vanligt att kapten och styrman delar på arbetet; den ene gör pappersarbetet och sköter radiokommunikationen, medan den andre flyger.
Kraven på Trafikflygare är under ständig utveckling. Nya flygplansmodeller tas i bruk och ny teknik för navigering införs, vilket gör att kraven på trafikflygarens tekniska kompetens ökar. Det blir också allt trängre i luftrummet vilket innebär en allt mer detaljerad reglering av flygandet som också ställer nya krav på Trafikflygaren.
Arbetsuppgifter
En Pilot och Trafikflygare har stort ansvar för plan, resenärer och övrig besättning. I arbetsuppgifterna inför en flygning ingår
- tar fram en färdplan
- går igenom checklistan
- genomför kontroll och inspektion före flygning vilket av flygplanskroppen
- kontrollerar instrument, system, roderytor kontroll av relevant väder
- kontinuerlig övervakning av systemen under flygning och inför landning
- hålla sig uppdaterad om den senaste utrustningen
Var arbetar man?
En Pilot och Trafikflygare om de arbetar inom den civila luftfarten som av Luftfartsstyrelsen ibland annat kommersiellt flyt, bruksflyg och flygtransporter.
Videointervju med en Pilot / Trafikflygare
Ingen videointervju för tillfället
Vilken utbildning krävs för att bli Pilot / Trafikflygare
Kraven kan variera beroende på bl.a. flygplanstyp. Skall du flyga vissa flygplanstyper kan det vara ofördelaktigt att vara över 195 cm. Synen skall vara god, men det är inget hinder ifall du har god syn med glasögon. Som Trafikflygare kan man ha olika nivåer av behörighet. Flygskolornas utbildningar till dessa behörighetsnivåer varierar. Kontrollera att utbildningen uppfyller Transportstyrelsen krav. Viktigt är också att ta kontakt med skolorna för att få detaljerad och aktuell information. Som anställd får man genomgå en bolagsanpassad internutbildning som ger behörighet för den aktuella flygplanstypen inom bolaget. Trafikflygare vidareutbildas kontinuerligt under sina yrkesverksamma år.
Högskoleutbildningens längd är 20 månader. Gymnasieutbildningarna är mellan 1,5 och 2 år långa.
Trafikflygare utbildas till exempel vid Trafikflyghögskolan TFHS i Ljungbyhed (Lunds universitet). Utbildningen pågår i cirka 20 månader. För att bli antagen krävs grundläggande behörighet för högskolestudier samt särskild behörighet i engelska, matematik och fysik eller motsvarande. De sökande måste uppfylla vissa medicinska krav och genomgå antagningsprov.
Eftersom SAS godkänt TFHS AB grundutbildning kan studenterna söka till SAS utan att komplettera med ytterligare flygtid.
I Arvidsjaur finns inom gymnasiet en pilotutbildning med en samhällsvetenskaplig och en naturvetenskaplig inriktning.
I Västerås finns dels en lokal inriktning av gymnasieskolans treåriga naturvetenskapliga program som utbildar trafikflygare, dels en trafikflygarutbildning på två terminer som påbyggnadskurs inom Komvux.
Att studera till Pilot / Trafikflygare
Utbildningarna är mellan 1,5 och 2 år långa. Antagningskraven varierar men båda utbildningsanordnarna poängterar behovet av kunskaper i engelska och matematik på gymnasienivå. Man måste också uppfylla vissa formella och medicinska krav. I samband med antagning görs medicinska och psykologiska tester. Utbildningarna har riksintag vilket betyder att man kan söka dit oavsett var i landet man bor. Flygutbildningar anordnas också av fristående utbildningsanordnare. Läs mer på Transportstyrelsen.
Behörighetskrav för att plugga till Pilot / Trafikflygare
Läs mer under "Att studera till Pilot" ovan.
Studera till Pilot / Trafikflygare utomlands
Mer information inom kort.
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Pilot / Trafikflygare i Norge på Søk Utdanning.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
En tänkbar vidareutbildning är till stridspilot.
Specialisering och inriktningar
En Pilot / Trafikflygare kan ta olika flygcertifikat följande certifikat, bland annat PPL - Private Pilot License, CPL - Commercial Pilot License och ATPL - Airline Traffic Pilot License (inkluderar alltid instrumentbehörighet).
Skillnad mot liknande yrken
Se även Flygledarens som leder flygplanen i luften och ser till att flygtrafiken fungerar säkert och smidigt
Stipendier för Pilot / Trafikflygare
Vi saknar information om stipendier för piloter och trafikflygare.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Internship och traineeprogram inom Transport
Kompetensutveckling inom Transport