https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337903/us/gm165wgbnxbythmo0pti.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1651743840/us/euelsqftzxz6mksr5tje.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337995/us/lgpud1qz0mpms34gxxrn.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1651743954/us/g2tmr3ikniu9frxh5ahq.png
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Ingenjör

 • Ortopedingenjör / Ortopedtekniker – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Ortopedingenjör / Ortopedtekniker samt relaterad information om hur mycket en Ortopedingenjör / Ortopedtekniker tjänar i lön, hur det är att jobba som Ortopedingenjör / Ortopedtekniker, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Ortopedingenjör / Ortopedteknikerutomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Ortopedingenjör / Ortopedtekniker?

  En Ortopedingenjör arbetar med att konstruera och tillverka ortopedtekniska hjälpmedel för patienter som behöver någon form av ortopediskt hjälpmedel för att kunna leva sitt liv. Patientens funktionsbortfall kan vara av olika grad och bero på olycksfall eller sjukdom. Det kan handla om att ersätta en förlorad kroppsdel med en protes, att tillverka olika stödförband för stadga eller korrigering eller att göra ett inlägg i en sko, alternativt att bygga om eller göra nya skor.

  Ortopedingenjören träffar patienten första gången och har då även fått ett underlag och beställning exempelvis en ortopedläkare för det hjälpmedel som ska tillverkas. Ibland träffar man patienten tillsammans med ett vårdteam eller sjukgymnaster. Efter läkarens ordination görs en analys av patientens behov och önskemål och att därefter finna en teknisk lösning på patientens problem. I de flesta fall är hjälpmedlet individuellt utformat efter patienten. Du börjar med att göra en gipsavgjutning av kroppsdelen och ta mått. Därefter modellerar du avgjutningen och lämnar sedan oftast över arbetet till en ortopedtekniker som tillverkar hjälpmedlet i verkstaden utifrån gipsmodell och mått.

  Ortopedtekniker försöker finna bra tekniska lösningar i samråd med ortopedingenjören och finjusterar och färdigställer hjälpmedlet innan det levereras till patienten. Ibland krävs det flera provningar för att resultatet ska bli bra. Hjälpmedlen tillverkas huvudsakligen av plast, kompositmaterial, metall, läder och skinn. Därför måste du ha kännedom om olika material.

  Arbetsuppgifter

  Fördelningen mellan Ortopedingenjörer arbetsuppgifter och Ortopedtekniker kan se olika ut på olika arbetsplatser.

  • gör en behovsanalys för hjälpmedel utifrån patientens förutsättningar
  • konstruerar ortopediska hjälpmedel efter patientens behov
  • finner lösningar för att tillverka av olika materialtyper
  • provar ut och justerar hjälpmedlet
  • reparerar hjälpmedel

  Var arbetar man?

  En Ortopedingenjör arbetar på en ortopedteknisk avdelning vid ett sjukhus eller vid ett ortopedtekniskt företag.

  Videointervju med en Ortopedingenjör / Ortopedtekniker

  Vilken utbildning krävs för att bli Ortopedingenjör / Ortopedtekniker

  Utbildning till ortopedingenjör finns på ortopedingenjörsprogrammet vid Hälsohögskolan i Jönköping. Utbildningen omfattar 3 år. Där erbjuds även en yrkeshögskoleutbildning (YH) till Ortopedtekniker.

  Att studera till Ortopedingenjör / Ortopedtekniker

  I samband med studiestart genomgår studenten en hälsokontroll för att kontrollera att lungfunktionen är god och att det inte finns tecken på astmatiska symptom. Enligt lag måste de fysiska förutsättningarna vara tillräckliga för att få arbeta som ortopedingenjör och ortopedtekniker.

  Behörighetskrav för att plugga till Ortopedingenjör / Ortopedtekniker

  Behörighetskraven för utbildningar till Ortopedingenjör / Ortopedteknikerhittar du i områdesbehörighet A8.

  Studier i Norge

  Du kan läsa mer om hur man studerar till Ortopedingenjör / Ortopedtekniker i Norge på Søk Utdanning.

  Specialisering och inriktningar

  Antingen arbetar man som Ortopedingenjör med själva problemlösningen eller kombinerar man den även den tekniska biten där man också konstruerar hjälpmedlet i fråga.

  Skillnad mot liknande yrken

  Se även Hjälpmedelstekniker som arbetar med service, underhåll och anpassning av hjälpmedel eller Finmekaniker som tillverkar och reparerar av små produkter med höga toleranskrav.

  Stipendier för Ortopedingenjör / Ortopedtekniker

  Det kan finnas stipendium för Ortopedingenjör / Ortopedtekniker oavsett ifall du ska studera, forska eller redan arbetar som Ortopedingenjör / Ortopedtekniker:

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Internship och traineeprogram för Ortopedingenjörer
  Kompetensutveckling inom vård och hälsa

  ...
  Piraja