https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1628714361/us/p0ivmti5ws0ijlff7lj6.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1633082091/us/u2odp6julvrrcryswje2.png
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Vård & Omsorg

 • Operationssjuksköterska – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Operationssjuksköterska samt relaterad information om hur mycket en Operationssjuksköterska tjänar i lön, hur det är att jobba som Operationssjuksköterska, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Operationssjuksköterska utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Operationssjuksköterska?

  Operationssjuksköterskor arbetar på en operationsavdelning på ett sjukhus och ansvarar för patientens omvårdnad före, under och efter en operation eller kirurgisk undersökning. Kärnan i alla sjuksköterskeyrken är omvårdnad. I det här sammanhanget innebär det att underlätta för patienten att genomgå sin operation med bra resultat och utan komplikationer.

  Inför en operation har operationssjuksköterskan ansvaret för att teknisk apparatur, instrument och allt material som behövs finns på plats och fungerar. Man måste också kunna hantera den tekniskt mycket avancerade utrustning som används och även lära andra hur den fungerar. Operationssjuksköterskan är den som är expert och har ansvar för hygien och aseptik (att hindra spridning av smittämne) i operationssalen.

  Även ansvaret för att förbereda patienten inför operationen ligger på operationssjuksköterskan. Då krävs att man har kunskap om patienten innan han/hon kommer till operationsavdelningen för att kunna ta emot och bemöta patienten på ett bra och fint sätt. Sjuksköterskans förhållningssätt och bemötande av patienten har stor betydelse för dennes upplevelse av operationen. Etiska frågor är alltid aktuella eftersom patienten befinner sig i en mycket utsatt situation.

  På vissa håll i landet tillämpas ett så kallat perioperativt arbetssätt. Det innebär att Operationssjuksköterskan träffar patienten både inför, under och efter operationen. På så sätt får man en relation till patienten och även bättre möjligheter till informationsutbyte. Tanken är att detta ska ge bättre omvårdnad och det har visat sig att patienten känner sig tryggare och mer omhändertagen genom relationen till Operationssjuksköterskan.

  Operationssjuksköterskan desinficerar patientens hud och draperar med sterila dukar för att minimera antalet främmande partiklar inom operationsområdet, detta för att undvika sårinfektion hos patienten. Som operationssjuksköterska ansvarar man för instrumentering och man har ett nära samarbete med kirurgen under operationen. Det innebär att man måste behärska konsten att ge honom eller henne rätt instrument, exempelvis skalpeller och peanger, i rätt tid och på rätt sätt. Här är det viktigt att ha framförhållning, att kunna förutse vilket instrument kirurgen kommer att behöva i nästa steg. Då går operationen smidigare och därmed minimeras riskerna för komplikationer. För att klara detta måste man ha goda kunskaper inom anatomi och fysiologi, operationsmetoder och -tekniker. Ibland måste man också assistera kirurgen, till exempel hålla isär såret med hjälp av hakar för att underlätta operationen. Man har också ledarskapet för andra sjuksköterskor och undersköterskor i operationssalen.

  Arbetsuppgifter

  Operationssjuksköterskan assisterar under operationen men har många arbetsmoment att göra både före och efter operationen som till exempel

  • omvårdnad före, under och efter
  • genomför undersökningar
  • svarar på frågor från patienter och ger råd
  • kontrollerar teknisk apparatur och instrument
  • desinficerar hudytor inför operation
  • lägger om operationssår
  • dokumenterar vårdarbetet i journalen
  • transporterar patienten till en uppvakningsenhet
  • aseptiska arbetsuppgifter i operationssalen

  Var arbetar man?

  Operationssjuksköterskan arbetar på sjukhus och i och omkring operationssalen.

  Videointervju med en Operationssjuksköterska

  Vilken utbildning krävs för att bli Operationssjuksköterska

  För att bli operationssjuksköterska ska man till att börja med vara legitimerad sjuksköterska. Dessutom krävs specialistsjuksköterskeutbildning inom operationssjukvård. För antagning krävs förutom legitimation som sjuksköterska oftast även yrkeserfarenhet.

  Att studera till Operationssjuksköterska

  Specialistutbildningen ges vid flera högskolor och universitet i landet. Utbildningen är ett år lång vid heltidsstudier och leder till yrkesexamen som operationssjuksköterska och vid vissa högskolor och universitet även magisterexamen i omvårdnad. Operationssjuksköterska är en skyddad yrkestitel.

  Behörighetskrav för att plugga till Operationssjuksköterska

  Behörighetskraven för utbildningar till Operationssjuksköterska, det vill säga när du först studerar till sjuksköterska hittar du i områdesbehörighet A14.

  Studera till Operationssjuksköterska utomlands

  Mer information inom kort.

  Studier i Norge

  Du kan läsa mer om hur man studerar till Operationssjuksköterska i Norge på Søk Utdanning.

  Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

  Vidareutbildningen till operationssjuksköterska är ett magisterprogram.

  Specialisering och inriktningar

  En Operationssjuksköterska kan bli sektionsledare/koordinator för övrig personalen och/eller patienternas operationer. Man kan även välja att arbeta med att handleda nyanställd personal och studerande

  Skillnad mot liknande yrken

  Se även Onkologisjuksköterska som också är en Specialistsjuksköterska och som arbetar på strålbehandlingsavdelningar med cancersjuka patienter. p>

  Stipendier för Operationssjuksköterska

  Det kan finnas stipendium för Operationssjuksköterska oavsett ifall du ska studera, forska eller redan arbetar som Operationssjuksköterska:

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Internship och traineeprogram på Traineesearch
  Kompetensutveckling inom vård på Utbildning24

  Lön & Löneutveckling

  Året 2012 tjänade en operationssjuksköterska:
  32 100 kronor per månad

  Källa: SCB

  ...
  PreMed Recorded Online, EduPlanet

  EduPlanets unika PreMed-kurser förbereder dig för de antagningstest som krävs vid många utländska universitet ...

  Distansutbildning

  PreMed 14v Live Virtual Classroom, EduPlanet

  EduPlanets unika PreMed-kurser live online förbereder dig för de antagningstest som krävs vid många utländska ...

  Distansutbildning

  Undersköterska/ Vård och omsorg, Astar

  Du blir en förlängd arm för människor som behöver hjälp och du ger dem många gånger ett längre och lyckligare ...

  Flera orter

  Kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz, Högskolan i Gävle

  Utbildningen riktar sig till dig som har beslut från Socialstyrelsen om att delta i kompletteringsprogram för ...

  Gävle

  KI