Vad är och gör en Musikpedagog?
En Musikpedagog kan även kallas Musiklärare eller Körpedagog. Målen för undervisningen finns angivna i läroplanen men läraren har stor frihet att, tillsammans med eleverna, lägga upp undervisningen. Oftast undervisar man klassvis, men man kan också leda körsång och orkesterspel, ge lektioner i instrumentalmusik och sång till en mindre grupp elever. Under musiktimmarna övar eleverna sång, spel och dans eller att improvisera och dramatisera till musik. Man lär dem lyssna aktivt på olika sorters musik och uttrycka sina upplevelser av musiken.
I Musikpedagogens uppgifter ingår också att planera och förbereda lektionerna, att göra inköpen och att se till utrustningen i musiksalen. Framförallt i grundskolan arbetar du ofta i ett arbetslag och planerar undervisningen i samverkan med de övriga lärarna i arbetslaget.
I kommunala musik- och kulturskolor undervisas barn och ungdomar som spelar ett instrument eller sjunger på sin fritid. Man lär dem hur de ska spela, lyssnar och ger återkoppling när de spelar upp de stycken de övat hemma. En Musikpedagog kan ha en elev åt gången eller en liten grupp elever samtidigt.
Rytmikläraren är en Musikpedagog som använder rörelser till musik i sin undervisning.
Musikpedagoger undervisar ett visst antal timmar per vecka. Därtill kommer tid för förberedelser och planering. Ibland undervisar du i flera skolor som du måste förflytta dig emellan. Musikämnet har inte så många timmar per vecka i varje klass. Om man bara undervisar i musik träffar man därför ett stort antal elever per vecka.
Arbetsuppgifter
I Musikpedagogens uppgifter ingår bland annat
- planera och förbereda lektioner
- köpa in detaljer och utrustning för undervisning
- följer läroplanen
- sätter mål med undervisningen
- leder kören
- undervisar i musik, olika instrument, improvisation och dramaturgi
- undervisar i musikhistoria
Var arbetar man?
Musikpedagogen kan arbeta i grundskolan, gymnasieskolan eller folkhögskolan. Man kan också vara Musikpedagog i en kommunal musik- eller kulturskola eller arbeta med annan frivillig eller enskild musikundervisning.
Videointervju med en Musikpedagog
Ingen videointervju för tillfället
Vilken utbildning krävs för att bli Musikpedagog
För att bli lärare utbildar du dig inom universitet och högskolor och kraven varierar beroende på vilken nivå du vill undervisa på och vilka ämnen du vill undervisa i. Hösten 2011 infördes en ny lärarutbildning i Sverige med fyra olika lärarexamina.
Att studera till Musikpedagog
Den som studerar till Lärare mot grundskolans tidigare år kan välja om de vill läsa till en examen på grundläggande nivå eller förlänga sin utbildning med minst en termin och därmed kunna ta ut examen på avancerad nivå. Det krävs också en viss ämnesfördjupning för att uppnå examen på avancerad nivå. Lärarutbildningarna innehåller ämnesstudier, kurser i pedagogik och metodik, didaktik samt verksamhetsförlagd utbildning och praktik ute på skolorna.
Har du gått grundskollärarutbildningen i musik och annat ämne kan du också undervisa i det andra ämnet, till exempel matematik eller svenska. Med den nya lärarutbildningen kommer detta att bli vanligt.
Behörighetskrav för att plugga till Musikpedagog
Behörighetskraven för utbildningar till Musikpedagog hittar du i områdesbehörighet A6 C.
Studera till Musikpedagog utomlands
Mer information inom kort.
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Musikpedagog i Norge på Søk Utdanning.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Det finns magisterprogram för Musikpedagoger, till exempel kan du läsa ett magisterprogram i musikpedagogik. Se Magister/Master i filtret till vänster för eventuell vidareutbildning för Musikpedagog.
Specialisering och inriktningar
Det är ganska vanligt att en Lärare riktar in sig på ett ämne eller bestämmer sig för att arbeta även med att ge privatlektioner som Musiklärare och med ett visst instrument.
Skillnad mot liknande yrken
Se andra pedagoger som Förskollärare som arbetar på förskola med barn som är från 1 till 6 år gamla och även Fritidspedagog som arbetar med barn på fritidshem.
Stipendier för Musikpedagoger
Det kan finnas stipendium för Musikpedagoger oavsett ifall du ska studera, forska eller redan arbetar som Musikpedagoger:
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Kompetensutveckling inom pedagogik
Frågor på studievägledningen relaterad till musikpedagog
Lön & Löneutveckling
27 300 kronor per månad
Källa: SCB