Vad är och gör en Modersmålslärare?
Som Modersmålslärare undervisar du invandrarbarn i förskola, grundskola och gymnasieskola i deras modersmål och i andra ämnen. Ämnet har bytt namn från hemspråk till modersmål. Tidigare hette det hemspråkslärare. Barn behöver få hemspråksundervisning i sina olika modersmål som kan vara exempelvis finska, arabiska, persiska, polska, spanska, serbokroatiska och turkiska.
Som Modersmålslärare ger man barnen stöd i deras språkliga och kulturella utveckling vanligtvis en gäng i veckan enskilt eller i grupp. Läraren tränar vardagssituationer och med hjälp av lekar, sånger, musik och berättelser får barnen del av sitt eget lands seder och traditioner. Ibland har modersmålsläraren hand om modersmålsstödet i förskolan, ibland i en förskola med samma kulturella bakgrund som barnen. Då kallas man ofta för hemspråkstränare eller modersmålstränare.
Samarbetet med de lärare som eleven träffar under skoldagen är viktigt liksom samarbetet med föräldrarna.
Som Modersmålslärare arbetar man vanligtvis inom flera skolor i kommunen och körkort och bil är ofta en fördel. Undervisningen i modersmål ligger ofta på eftermiddagstid och det är vanligt med deltidsanställning.
Arbetsuppgifter
I grundskola och gymnasieskola, där de flesta Modersmålslärare arbetar, undervisar man i modersmålet, som är ett eget ämne, och ger studiehandledning på modersmålet. Studiehandledning får de barn som inte förstår svenska tillräckligt bra och som behöver få andra skolämnen förklarade på sitt modersmål. Om man har grundskollärarutbildning undervisar man också i andra ämnen.
Var arbetar man?
Som Modersmålslärare arbetar man i förskolan.
Videointervju med en Modersmålslärare
Ingen videointervju för tillfället.
Vilken utbildning krävs för att bli Modersmålslärare
Utbildning för att arbeta som Modersmålslärare finns på lärarprogrammet inom högskolan. Lärarutbildningen består av tre integrerade utbildningsområden: det allmänna utbildningsområdet, inriktning och specialisering. Det allmänna utbildningsområdet är på tre terminer är gemensamt för alla lärarstudenter.
Att studera till Modersmålslärare
Som Modersmålslärare måste man ha goda kunskaper i modersmålsspråket som man under visar i. Det finns fyra lärarexamina: förskollärare, grundlärare, ämneslärare och yrkeslärare. Första året läser alla en gemensam utbildningsvetenskaplig kärna, vilket är generella lärarkunskaper som till exempel betygssättning och bedömning. Hur varje enskild utbildning ser ut därefter varierar beroende på vilken inriktning man väljer.
Behörighetskrav för att plugga till Modersmålslärare
Behörighetskraven för utbildningar till Modersmålslärare hittar du i områdesbehörighet A6.
Studera till Modersmålslärare utomlands
Mer information inom kort.
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Modersmålslärare i Norge på Søk Utdanning.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Du har alltid möjlighet att lära dig fler språk, utbildningarna under.
Specialisering och inriktningar
Inom läraryrket kan man rikta in sig på olika läraryrken som exempelvis Speciallärare och Specialpedagoger som hjälper till att underlätta inlärningen i skolan för de elever som har behov av särskilt stöd.
Skillnad mot liknande yrken
Se även Förskolläraren som arbetar med de yngre barnens lärande och utveckling eller Grundskollärare som lär ut ämneskunskaper för barn från förskoleklass till årskurs nio.
Stipendier för Modersmålslärare
Vi saknar information om stipendier för modersmålslärare.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Kompetensutveckling inom språk
Frågor på studievägledningen relaterad till modersmålslärare
Frågor på studievägledningen relaterad till modersmålslärare
Frågor på studievägledningen relaterad till modersmålslärare
Lön & Löneutveckling
26 700 kronor per månad
Källa: SCB