Vad är och gör en Mentalskötare?
Mentalskötare är en äldre arbetstitel. Ett nyare namn för yrkeskategorin är Skötare inom psykiatrisk vård. En stor del av Skötarens arbete går ut på att stödja patienterna så att de upptäcker och utvecklar sin egen förmåga för att klara sin vardag. Detta görs genom samtal och genom att tillsammans göra vardagliga sysslor såsom att laga mat, städa och motionera. En Skötare kan också ha sjukvårdsuppgifter, att dela ut läkemedel, efter att en sjuksköterska överlåtit (delegerat) den arbetsuppgiften.
Skötarens främsta uppgift är att stödja, motivera patienten till att ta tag i sitt liv och med ett praktiskt samarbete mellan Skötare och patient i hemmet eller på sjukhusavdelningen.
Skötaren arbetar ofta i lag tillsammans med kolleger men också i behandlingsteam tillsammans med sjuksköterska, kurator, arbetsterapeut, psykolog och läkare.
En Mentalskötare måste kunna ta emot och hantera olika känslouttryck från patienten såsom skam, oro, ilska, ångest, rädsla och sorg. Att arbeta med kontakt mannaskap till en eller flera patienter både ger och kräver engagemang, åtagande, ansvarstagande, initiativförmåga och självkännedom.
Mentalskötare kan arbeta på skiftande arbete och arbetsplatser, det kan vara barn, vuxen eller äldrepsykiatri. Psykiatrin kan också vara mer specialiserad såsom rättspsykiatrin, allmänpsykiatrin och enheter som är specialiserade på en viss diagnos till exempel psykoser eller missbruksvård. Det kan vara öppenvård eller slutna avdelningar. Utanför sjukhusen arbetar man ofta vid ett gruppboende som kan vara en större lägenhet eller ett hus där fler patienter bor.
Eftersom vårdavdelningar och många gruppboenden är bemannade dygnet runt så kan arbetstiderna variera. Ofta arbetar man enligt ett schema som innehåller dag-, kvälls- och helgtjänstgöring. Det kan också ingå nätter, men ofta har nattpersonalen eget schema och arbetar bara nätter.
Arbetsuppgifter
I en Mentalskötaras arbetsuppgifter ingår att stödja, motivera patienten till att själv klara av sin vardag, bland annat genom att
- träna patienten att ta sociala kontakter med andra människor,
- våga gå och handla själv
- göra fritidsaktiviteter som att till exempel gå en kurs
- ge patienter daglig omvårdnad
- ge praktisk hjälp med att tvätta och klä på sig själv
- hjälpa och uppmuntra dem till att klara av saker själva
Var arbetar man?
Man kan arbeta på ett sjukhus inom Landstinget med avdelningar som till exempel allmänpsykiatrisk avdelning, psykosavdelning eller psykiatrisk intensivvårdsavdelning. Man kan också arbeta inom kommunen och då kallas Skötaren för boendestödjare. En Skötare kan också arbeta på olika behandlingshem eller arbeta inom psykiatrisk slutenvård på en vårdavdelning eller med öppenvård på en dagavdelning, mottagning eller genom hembesök.
Videointervju med en Mentalskötare
Ingen videointervju för tillfället.
Vilken utbildning krävs för att bli Mentalskötare
För att anställas som Skötare krävs omvårdnadsutbildning med inriktning psykiatri. Sedan några år tillbaka finns också YH-utbildning (kvalificerad yrkeshögskoleutbildning) med psykiatriinriktning som ger behörighet till anställning som skötare.
Att studera till Mentalskötare
Det är en praktiska utbildning som varvar teori och praktik på olika institutioner eller inom sjukvården.
Behörighetskrav för att plugga till Mentalskötare
För YH-utbildningar till mentalskötare krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolan.
Studera till Mentalskötare utomlands
Mer information inom kort.
Studier i Norge
Vi saknar information om ifall det krävs någon speciell utbildning för att bli mentalskötare i Norge.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Du kan t.ex. välja att läsa vidare till psykolog.
Specialisering och inriktningar
Som Skötare kan man vara specialiserad på en viss diagnos som exempelvis psykoser eller missbruksvård. Man kan även rikta in sig på barn, vuxen eller äldrepsykiatri.
Skillnad mot liknande yrken
Se även Vårdare inom arbete med funktionsnedsättningar där man arbetar med vuxna personer som har olika funktionsnedsättningar eller Psykiatrisjuksköterska som arbetar med att hjälpa patienter att hitta olika sätt att hantera sin livssituation med psykisk sjukdom.
Stipendier för Mentalskötare
Vi saknar information om stipendier för mentalskötare.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.
Frågor på studievägledningen relaterad till mentalskötare
Frågor på studievägledningen relaterad till mentalskötare