Vad är och gör en Matros?
En Matros arbetar huvudsakligen med fartygets underhåll och vård. Arbetet kan variera mellan olika rederier och beror också på vilken typ av fartyg man är anställd på. Matrosen arbetar även på bryggan, där fartyget navigeras och styrs. Att sköta underhållet på däck innebär att till exempel måla, smörja och hålla rent. Man gör reparationer av maskiner och annan utrustning på däck.
En Matros kontrollerar även surrningen av lasten så att den inte ger med sig. Man är med vid lastning och lossning och sköter till exempel kontrollen av fartygets kranar och truckar. Bevakningsuppdrag som att hålla vakt i lastrummet när fartyget ligger i hamn med stöldbegärlig last ombord ingår också i arbetet.
En Matros jobbar oftast efter ett vaktschema. Det innebär att man arbetar i fyra timmar och är ledig åtta timmar, jobbar fyra timmar igen och så rullar det på dygn efter dygn. Ofta är arbetsperioderna uppdelade så att en period av arbete ombord på fartygen följs av en lika lång period av ledighet. Fyra till sex veckors törnar är vanligast men även kortare på en till två veckor förekommer. Även längre upp till flera månader förekommer
Arbetsuppgifter
Matroser har flera olika arbetsuppgifter. De arbetar med underhållet av fartyget och med reparationer av maskiner och annan utrustning som innebär bland annat att
- sköta underhållet på däck
- måla, smörja och hålla rent
- utföra reparationer av maskiner och annan utrustning
- kontrollera surrning
- hjälpa till att lasta och lossa
Var arbetar man?
Matroser har sin arbetsplats på ett fartyg men är anställd av ett rederi.
Videointervju med en Matros
Vilken utbildning krävs för att bli Matros
Matroser utbildas vid det treåriga Energiprogrammet, inriktning Sjöfart, inom gymnasieskolan. Ett annat alternativ är att genomgå utbildning som resulterar i rätt till behörighet som Matros alternativt lättmatros. Utbildningen skall vara godkänd av Sjöfartsverket.
Att studera till Matros
Man kan också bli Matros när man har minst 18 månaders dokumenterad däckstjänstgöring på fartyg som har storlek av minst 70 bruttoton. Lättmatros kan man bli när man har minst 12 månaders dokumenterad däckstjänstgöring.Fartyget kan vara svenskt eller utländsk handelsfartyg, fiskefartyg eller örlogsfartyg.
Behörighetskrav för att plugga till Matros
Då de flesta går en gymnasieutbildning för att bli matros, gäller behörighet för gymnasiet.
Studera till Matros utomlands
Mer information inom kort.
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Matros i Norge på Søk Utdanning.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Vi saknar information om vidareutbildning för matroser.
Specialisering och inriktningar
När man är ny och börjar arbeta som Matros heter man Jungman. När man arbetat ett längre tag kan man specialisera sig till Båtsman som är en förman på däcksavdelningen på ett större handelsfartyg.
Skillnad mot liknande yrken
Jämför med Maskinbefäl arbetar till sjöss och ansvarar för maskin och teknisk utrustning på fartyg. Arbetet kan innehålla både tekniskt arbete, arbetsledning och administration
Stipendier för Matros
Se stipendier under maskinbefäl
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.
Frågor på studievägledningen relaterad till matros
Frågor på studievägledningen relaterad till matros
Lön & Löneutveckling
26 400 kronor per månad
Källa: SCB