Vad är och gör en Mätningsingenjör?
I vårt samhälle kan vi inte längre klara oss utan geografisk informationsteknik för satellitpositionering och digitala kartor som exempelvis finns i bilar. På Internet hittar vi snabbaste vägen till restaurangen och ett kabelfel kan på några sekunder lokaliseras med hjälp av kartor.
Inmätning, utsättning, industrimätning, terrängmodeller, GPS- mätningar utförs av mätningstekniker utförs av Mätningstekniker i många olika sammanhang. Kanske ska ett nytt bostadsområde eller en ny väg byggas. Då är det Mätningsteknikerns arbetsuppgift att ta fram underlaget för kartorna.
Mätningsteknikern använder avancerade digitala instrument och man mäter både optiskt och med hjälp av satelliter.
När mätningar görs ute i fält är man oftast två personer som hjälps åt. Mätinstrumentet man använder sig av kallas totalstation och är som man kan ana av namnet en kombination av flera olika instrument. Själva mätstationen ser ut som en kamera på ett stativ. Med den kan man noggrant mäta ut olika geografiska punkter med hjälp av en laserstråle. Det finns även mätinstrument som kan kopplas upp mot satelliter, så kallad GPS-mätning (Global Positioning System). De mätvärden man får kan lagras direkt i totalstationens egen dator. Flygfotografering är också ett sätt att få fram mätvärden.
Arbetsuppgifter
Arbetet är varierande och mycket självständigt. Man arbetar både inne och ute och arbetsuppgifterna innebär ofta intressant problemlösning, en spännande blandning av frihet och precision, natur och teknik. Arbetsuppgifterna för en Mätningsingenjör och en mätningstekniker kan vara något olika på olika arbetsplatser. Mätningsingenjören har ofta mer arbetsledande funktion i ett projekt.
- uppmätningar och gränsdragningar av mark
- använder olika mätinstrument
- fotograferar
- läser av mätdata
- gör beräkningar
Var arbetar man?
Mätningsingenjörer anställs på kommunala och statliga lantmäterienheter, hos byggentreprenörer och statliga verk som Vägverket och Banverket, inom gruvnäringen, på elbolag och skogsbolag.
Videointervju med en Mätningsingenjör
Ingen videointervju för tillfället
Vilken utbildning krävs för att bli Mätningsingenjör
Det finns utbildningar till lantmäteriingenjör på högskolan samt på yrkeshögskolan.
Att studera till Mätningsingenjör
Teoretisk utbildning varvas med praktiska tillämpningar. Man läser ämnen som bland annat mätning med GPS, geodetisk mätnings- och beräkningsteknik, digital kartteknik, GIS och flygfotogrammetri.
Behörighetskrav för att plugga till Mätningsingenjör
Behörighetskraven för utbildningar till Mätningsingenjör, d.v.s. lantmäteringenjör, hittar du i områdesbehörighet A8. För YH-utbildningar till mätningsingenjör krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolan.
Studera till Mätningsingenjör utomlands
Mer information inom kort.
Studier i Norge
Vi saknar information om ifall det krävs någon speciell utbildning för att bli mätningsingenjör i Norge.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Det finns magister- och masterprogram som passar mätningsingenjörer, till exempel kan du läsa masterprogram i GIS. Se Magister/Master i filtret till vänster för eventuell vidareutbildning för mätningsingenjörer.
Specialisering och inriktningar
En Mätningsingenjör kan även arbeta som markoperatör, markprojekterare, utsättare, mätare, mätbiträde eller GIS-ingenjör.
Skillnad mot liknande yrken
Se även Lantmätare som arbetar inom fastighetsbranschen med att mäta och värdera fastigheter och mark. .
Stipendier för Mätningsingenjör
Vi saknar information om stipendier för mätningsingenjörer.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Internship och traineeprogram för ingenjörer
Kompetensutveckling för mätningsingenjörer på Utbildning24
Lön & Löneutveckling
36 300 kronor per månad
Källa: SCB