Vad är och gör en Maskör?
Maskören är en hantverkare som skapar karaktärer på skådespelarna med hjälp av bland annat smink och hår. Det krävs både en konstnärlig ådra och förmåga att jobba tillsammans med andra och vara lyhörd för hur olika roller och karaktärer i en teater- eller filmproduktion ska se ut.
Inför en teateruppsättning eller filminspelning går Maskören igenom manus, och diskuterar de olika rollfigurernas karaktärer tillsammans med regissören, skådespelarna och scenografen. Maskören är med på repetitionerna, och tar sedan fram förslag på vilka masker skådespelarna ska använda. Maskörens arbete ger både stöd till skådespelarnas rollkaraktärer, bidrar till att berätta historien och är en del av hela föreställningen.
Maskören använder olika hantverksmetoder för att tillverka peruker, smink, lösa masker och liknande för att bygga upp de särpräglade dragen hos de rollfigurer som de medverkande ska gestalta. Under föreställningen hjälper Maskören ofta till med sminkning och perukbyten.
Arbetstiderna är ofta oregelbundna och arbete på kvällar och helger är vanligt förekommande.
Arbetsuppgifter
En Maskör kan bland annat rita upp skisser på hur karaktärer i en produktion ska se ut. Man arbetar med olika verktyg som löshår, lösa masker som förstorar exempelvis en näsa eller framhäver ett annat parti i ansiktet och med smink.
- skisser på karaktärer och rollfigurer
- köper in smink och detaljer för sminkningen
- göra avgjutningar och tillverka masker
- klipper till löshår och friserar
- färga och permanenta hår
- sminkar skådespelarna
Var arbetar man?
Maskörer är ibland fast anställda på de stora teatrarna men många arbetar som frilans och anlitas då tillfälligt i samband med olika uppsättningar och inspelningar. Maskören arbetar på teatern eller filmbolag, men kan också vara anställd eller frilansa för produktionsbolag och castingföretag som gör film eller video.
Videointervju med en Maskör
Ingen videointervju för tillfället.
Vilken utbildning krävs för att bli Maskör
Det finns en utbildning till maskör inom högskolan. Utbildningen ges vid Dramatiska institutet (DI) i Stockholm och är på 3 år.
Att studera till Maskör
Att arbeta som Sminkör är en vanlig väg in i yrket som Maskör. Sminkörer har ofta en utbildning till frisör eller hudterapeut i botten. Den som vill jobba som Maskör har även stor nytta av en konstnärlig grundutbildning.
Behörighetskrav för att plugga till Maskör
Det krävs grundläggande behörighet för högskolan att plugga till X på högskola.
Studera till Maskör utomlands
Mer information inom kort.
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Maskör i Norge på Søk Utdanning.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Vi saknar information om vidareutbildning för maskör.
Specialisering och inriktningar
Maskörer är ofta också perukmakare och tillverkar peruker. Peruken används precis som maskerna och sminket för att skapa de karaktärer som ska vara med i en föreställning. Att knyta en peruk är ett avancerat hantverk som kräver både kreativitet och fingerfärdighet.
Skillnad mot liknande yrken
Se också Sminkörer som arbetar främst med så kallad teknisk sminkning, dvs ser till att medverkande ser "normala" ut framför en TV- eller filmkamera. De kan också arbeta vid en teater där sminkningen är av grövre slag än för film och TV. Sminkör vid en teater kan också hjälpa till vid föreställningar med omsminkning och perukbyten.
Stipendier för Maskör
Det finns stipendium för Maskör oavsett ifall du ska studera, forska eller redan arbetar som Maskör:
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.
Lön & Löneutveckling
22 900 kronor per månad
Källa: SCB