https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Transport

 • Maskinbefäl – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Maskinbefäl samt relaterad information om hur mycket en Maskinbefäl tjänar i lön, hur det är att jobba som Maskinbefäl, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Maskinbefäl utomlands och mycket mer. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör ett Maskinbefäl?

  Maskinbefäl är en gemensam benämning för befäl som ansvarar för maskin och annan teknisk utrustning ombord på ett fartyg. Maskinbefäl kan även kallas Maskinchef, Fartygsingenjör eller Maskinist. Den är Maskinchefen som har det övergripande ansvaret för fartygets maskiner och annan teknisk utrustning ombord. Arbetet är till stor del ett administrativt jobb på kontoret där man har kontakt med rederiet and olika myndigheter. Maskinchefen har också det ekonomiska ansvaret samt ansvar för brandskyddet ombord.

  Fartygsingenjören ansvarar för det löpande underhållet och övervakning av driften av fartygets maskiner. Man ser även till bland annat kylmaskineriet, oljeseparatorer, pumpar, belysning och däcksmaskineri. Fartygsingenjören är en arbetsledande befattning och i dennes team ingår maskin- och underhållspersonal, motorman och reparatör. Dagligen kontrolleras maskiner och man gör de reparationer och justeringar som behövs. Det är den 2:dre Fartygsingenjören ansvarar för det praktiska kring driften av maskinerna och tillbringar en stor del av sin arbetstid i kontrollrummet och i maskinrummet.

  Motorer och annan teknisk utrustning på fartygen styrs och kontrolleras med hjälp av datorer. Via monitorer får Maskinbefälen till exempel information om hur effektivt motorn arbetar. Man kan också få indikationer när något är fel eller när det krävs en serviceinsats.

  Arbetsuppgifter

  Arbetstiderna varierar mellan olika fartyg. Sjöfolk arbetar oftast efter principen att man är ledig lika länge som man varit till sjöss. På de oceangående fartygen kan det handla om flera månader i sträck. Det vanligaste är dock perioder på fyra till sex veckor till sjöss. Arbetsdagarna är långa, ibland mellan tio och tolv timmar. Vaktgång och jourtjänstgöring förekommer. Som Maskinbefäl bor och arbetar man ombord på de oceangående fartygen under långa sammanhängande perioder. Det gäller att respektera och komma överens med de övriga i besättningen. Att vara borta från hemmet under långa perioder kan också vara påfrestande. Maskinbefäl ansvarar för det löpande underhållet och övervakning av driften på ett fartyg. I det arbetet ingår kontroll, besiktning, reparationer och justeringar på plats.

  Var arbetar man?

  Maskinbefäl arbetar till sjöss och är anställda på rederier.

  Vilken utbildning krävs för att bli Maskinbefäl

  Utbildningar till Maskinbefäl finns inom högskolan. Teknisk chef har oftast sjöingenjörsutbildning och Sjöingenjörsprogrammet finns vid Sjöfartshögskolan i Kalmar och Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg.

  Att studera till Maskinbefäl

  Utbildningen är normalt fyra år lång och ett år av dessa är praktik ombord på fartyg. För mer information om utbildningarna, kontakta respektive utbildningsanordnare.

  Behörighetskrav för att plugga till Maskinbefäl

  Behörighetskraven för utbildningar till Maskinbefäl hittar du i områdesbehörighet A7.

  Specialisering och inriktningar

  Maskinbefäl kan söka arbete över hela världen. Även i land finns det många arbetsområden för Maskinbefäl. Maskinanläggningar som kraftverk, sjukhus samt vatten- och avloppsverk är några exempel på arbetsområden.

  Skillnad mot liknande yrken

  Vill man ta klivet i land så kan man jämföra med Maskinoperatörer som arbetar inom olika delar av industrin och sköter maskiner som kan göra allt från att såga virke till att laga färdigmat.

  Stipendier för Maskinbefäl

  Det finns stipendium för Maskinbefäl oavsett ifall du ska studera, forska eller redan arbetar som Maskinbefäl:

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Internship och traineeprogram inom shipping
  Kompetensutveckling inom transport

  Lön & Löneutveckling

  Året 2012 tjänade en maskinbefäl:
  35 100 kronor per månad

  Källa: SCB

  ...
  Fortum-stortavla