https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

Nagelterapeut – Utbildning och information

Här hittar du information om hur man utbildar sig till Nagelterapeut samt relaterad information om hur mycket en Nagelterapeut tjänar i lön, hur det är att jobba som Nagelterapeut, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Nagelterapeut utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

Läs mer

Vad är och gör en Nagelterapeut?

Som Nagelterapeut utför du manikyr och gör naglarna snygga på kunders händer. Man tar hand om nagelvården eller så arbetar med att skapa vackra naglar. Då lagar, filar och lackerar naglar, sköter man om nagelband och ger arm- och handmassage. En Nagelterapeut kan även heta nagelteknolog, Nagelskulptris, Nagelspecialist eller Manikyrist.

Arbetet innebär att man bygger upp, förstärker, förlänger och lagar kundens naglar med olika metoder, material och hjälpmedel. Man kan arbeta med lösa nageltippar som sätts fast på den egna nageln eller skulptera en nagel av en mjuk gelémassa som får härda under laserlampa. Man filar och målar sedan naglarna och kan också dekorera naglar med olika mönster och bilder.

Som Nagelterapeut utför man även traditionell manikyr och vet hur nageln är uppbyggd, vilka nagelsjukdomar som kan förekomma och vad man gör åt dem. Under behandlingen upplyser man kunder om daglig vård och skötsel av deras händer och naglar. Att sälja olika hand-, nagelvårds- och pedikyrprodukter ingår också i arbetet. Hos Nagelterapeuten betalar kunden per behandling som kan ta en till två timmar, lite beroende på vad som ska göras. Detta är ett service- och vårdyrke som kräver noga rengöring och sterilisering av verktyg och arbetsplats samt mycket kontakter med kunder.

Arbetsuppgifter

Som Nagelterapeut ser man till att varje hand ser så bra ut som möjligt efter de förutsättningar som ges. Dessa arbetsmoment gör man

  • lagar och förstärker naglar
  • filar
  • förlänger naglar
  • skulpterar naglar med gelé
  • underhåller och fyller på
  • lackerar naglar och sätter på olika mönster
  • sköter om nagelband
  • ger handmassage
  • ger råd om skötsel
  • viss försäljning av lacker och handvårdsprodukter

Var arbetar man?

Nagelterapeuter arbetar på större salonger eller Spaanläggningar, men många hyr in sig på exempelvis frisersalonger eller hudvårdssalonger. Det vanliga är att Nagelterapeuter har egen verksamhet.

Videointervju med en Nagelterapeut

Ingen videointervju för tillfället

Vilken utbildning krävs för att bli Nagelterapeut

Utbildning till Nagelterapeut finns inom gymnasieskolans hantverksprogram, till exempel inriktning hår- och makeupstyling och mode- och trendstylist. Det finns många privata skolor som ger utbildning till Nagelterapeut och det finns mer eller mindre dyra utbildningar.   Kontakta yrkesförbundet Svenska Estetikers Yrkesförbund för att få information om vilka skolor som är godkända enligt förbundets kriterier. Yrkesförbund utfärdar också certifikat och gesällbrev. 

Att studera till Nagelterapeut

Nagelterapeut är ett trendigt och nytt yrke och många privata skolor erbjuder utbildning, mer eller mindre seriös. Kontrollera att utbildningen är omfattande och ger en bred bas med tillräckliga yrkeskunskaper.

Behörighetskrav för att plugga till Nagelterapeut

Då de flesta går en gymnasieutbildning för att bli nagelterapeut, gäller behörighet för gymnasiet. För yrkesutbildningar kan kraven variera beroende på utbildare.

Studera till Nagelterapeut utomlands

Mer information inom kort.

Studier i Norge

Du kan läsa mer om hur man studerar till Nagelterapeut i Norge på Søk Utdanning.

Specialisering och inriktningar

Man kan som Nagelterapeut rikta in sig på antingen vårdande eller förskönande behandlingar eller så kan man göra både och. Man kan också vidga sitt yrkeskunnande till att bli Pedikyrist eller Fotvårdsterapeut.

Skillnad mot liknande yrken

Se även Fotterapeut eller Pedikyrist som gör en liknande typ av behandling, men för fötter.

Stipendier för Nagelterapeut

Vi saknar information om stipendier för nagelterapeuter.

Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.

...