Vad är och gör en Ljussättare och ljustekniker inom scen och media?
Ljussättaren, eller Ljuddesignern arbetar med de konstnärliga aspekterna kring ljuset på en teater. Ibland kan det handla om att få ljuskvaliteten så pass bra att den bara smälter in med övrig produktion och ibland måste ljuset vara ett eget uttrycksmedel, exempelvis inom dans eller opera och vara ett starkt visuellt uttrycksmedel.
Ljussättaren arbetar i ett projektteam tillsammans med bland andra regissören och scenografen. Ljuset i en teaterpjäs väcker känslor och höjer upplevelsen. Under repetitionerna bestäms hur ljussättningen ska vara, vilka lampor som ska användas, om ljuset ska tonas ner eller upp, hur strålkastare ska riktas och vilken färg ljuset ska ha.
Inom media, vid exempelvis TV-produktioner eller reklamfilm, är det ljussättaren som har huvudansvaret ljustekniker och elektriker, men bildproducenten, regissören, scenografen, bildingenjören och ljussättaren samt tekniker arbetar tillsammans på en produktion.
Det finns också Ljussättare som är specialiserade på att ljussätta rockkonserter och liknande evenemang där strålkastarna samverkar med musiken och artisterna på scenen och skapar en multimedial helhet.
Arbetsuppgifter
Ljussättaren har många uppgifter. Bland annat sköter de
- uppsättning, riggning, av strålkastare och annan ljusutrustning
- bestämmer hur lampor ska användas
- bestämmer vilken färg och effekti palmporna ska ha
- tonar ner eller upp ljuset
- riktar strålkastare
- justerar ljus
Var arbetar man?
Ljustekniker kan antingen vara anställda eller frilansande. Det finns mängder av arbetsplatser för en Ljussättare förutom på teatern. SVT, fristående TV-kanaler, men även medieföretag som till exempel produktionsbolag för reklam och film söker duktiga Ljussättare.
Videointervju med en Ljussättare och ljustekniker inom scen och media
Ingen videointervju för tillfället.
Vilken utbildning krävs för att bli Ljussättare och ljustekniker inom scen och media
Utbildningar i ljusteknik ges vid landets högskolor. På Dramatiska Institutet, i Stockholm och vid Ljuslaboratoriet, KTH Syd ordnas utbildningar som ger en bra bas inom ljus- ljud- och scenteknik
Att studera till Ljussättare och ljustekniker inom scen och media
Många Ljustekniker har arbetat sig upp i karriären och börjat som scenarbetare eller praktikanter, till exempel i en TV-studio, och lärt sig hantverket efter hand.
Behörighetskrav för att plugga till Ljussättare och ljustekniker inom scen och media
Då de flesta går en gymnasieutbildning för att bli ljussättare eller ljustekniker, gäller behörighet för gymnasiet. För YH-utbildningar till ljussättare eller ljustekniker gäller grundläggande behörighet för yrkeshögskolan.
Studera till Ljussättare och ljustekniker inom scen och media utomlands
Mer information inom kort.
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Ljussättare och ljustekniker inom scen och media i Norge på Søk Utdanning.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Vi saknar information om vidareutbildning för ljustekniker.
Specialisering och inriktningar
Är man duktig kan man avancera i yrket och bli Belysningsmästare som är arbetsledare och har huvudansvaret för ljustekniken på teatern. En Ljusdesigner kan också arbeta med att hjälpa arkitekter och inredningsarkitekter att ljussätta olika miljöer.
Skillnad mot liknande yrken
Se även Ljudteknikern som sköter ljudet vid till exempel teater-, film-, TV- och videoproduktioner, radiosändningar och musikkonserter.
Stipendier för Ljussättare och ljustekniker inom scen och media
Det finns stipendium för Ljussättare och ljustekniker inom scen och media oavsett ifall du ska studera, forska eller redan arbetar som Ljussättare och ljustekniker inom scen och media:
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.
Lön & Löneutveckling
26 800 kronor per månad
Källa: SCB