Vad är och gör en Lastmaskinförare?
På en byggarbetsplats finns olika typer av maskiner, dels jordförflyttningsmaskiner för att gräva och flytta jord och schaktmassor, dels kranar som ska används vid lyft. Lastmaskinförare manövrerar alla dessa maskiner som dessutom ofta även är utrustade med redskap för pallhantering, lyftning, timmer- och virkeshantering, busk- och gräsklippning och sopning. På vintern kan maskinerna användas för att lasta snö, ploga och sanda. I hamnar används den till lastning och lossning. Maskinförare behärskar ofta flera olika maskintyper, exempelvis grävmaskin, lastmaskin och dumper.
Vid lastning och till att flytta sten och annat grövre material vid större anläggningsarbeten och vid vägbyggen används ofta en bandlastare, som är en bandburen maskin som är kraftigare konstruerad än hjullastare som går på hjul.
Lastmaskinförare får räkna med att arbeta längre perioder hemifrån på annan ort för att garantera arbete alla säsonger vid bygg- och anläggningar. Arbetet är självständigt men man måste kunna samarbeta på ett bra sätt med övrig personal på arbetsplatserna.
För att kunna arbeta med sitt fordon på ett säkert sätt måste man som Lastmaskinförare ha kunskap om markförhållandena på platsen. Man måste också vara uppmärksam på omgivningen eftersom det ofta finns andra människor omkring maskinen och olyckor får inte ske.
Arbetsuppgifter
Många har också körkort för lastbil. Detta ökar chanserna att ha jobb hela året. Maskinföraryrket är annars säsongsbetonat och säsongen skiftar beroende på var man bor. Arbetsuppgifterna kan vara väldigt varierande och handlar till exempel om
- lastning
- schaktning
- virkeshantering
- snöröjning
- plogning och sandning
- skötsel av underhåll
- enklare reparationer
Var arbetar man?
Lastmaskinförare arbetar oftast på byggarbetsplatser hos bygg- och anläggningsföretag. Det är vanligt att lastmaskinförare också är egna företagare.
Videointervju med en Lastmaskinförare
Ingen videointervju för tillfället.
Vilken utbildning krävs för att bli Lastmaskinförare
På många vägarbetsplatser krävs det att man har gått Trafikverkets trafiksäkerhets- och miljökurser Utbildning till Maskinförare finns inom gymnasieskolan på Byggprogrammet, inriktning Anläggning.
Att studera till Lastmaskinförare
Efter programmets tre år är man anställd som lärling vid ett företag och får lärlingslön. Efter ungefär 1,5 år som lärling kan man göra sitt yrkesteoretiska prov. När detta är godkänt får man sitt yrkesbevis som maskinförare.
Behörighetskrav för att plugga till Lastmaskinförare
Då de flesta går en gymnasieutbildning för att bli lastmaskinförare, gäller behörighet för gymnasiet.
Studera till Lastmaskinförare utomlands
Mer information inom kort.
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Lastmaskinförare i Norge på Søk Utdanning.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Vi saknar information om vidareutbildning för lastmaskinförare.
Specialisering och inriktningar
Man kan rikta in sig på att köra en viss typ av maskin till exempel en grävmaskin som gräver ut en grund vid ett husbygge eller gräver diken.
Skillnad mot liknande yrken
Se också Lastmaskinförare sokm arbetar lastning, schaktning, virkeshantering och snöröjning
Stipendier för Lastmaskinförare
Vi saknar information om stipendier för lastmaskinförare.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Internship och traineeprogram inom transport
Kompetensutveckling inom transport
Lön & Löneutveckling
25 400 kronor per månad
Källa: SCB