https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1640080662/us/oxi6ojmpek5gwkt4be4f.jpg
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1640080861/us/lxnptlcposq8zsrbkxgh.jpg
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1642154358/us/husql7w6xgri9dl61kvy.png
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Jord, skog & trädgård

 • Lantmästare – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Lantmästare samt relaterad information om hur mycket en Lantmästare tjänar i lön, hur det är att jobba som Lantmästare, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Lantmästare utomlands och mycket mer. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Lantmästare?

  En Lantmästare är en lantbruksspecialist som även kallas Driftledare och en person som har en bred kompetens om husdjur, växter, mark och miljö. Lantmästaren har ansvar för produktion och ekonomi på ett sort lantbruk och ser till att lantbruket eller gården fungerar både ekonomiskt och planenligt.

  Lantmästaren har både ett praktiskt och administrativt arbete och har tidvis mycket att göra. Flexibilitet och stresstålighet kan vara bra egenskaper att ha med sig i bagaget.

  När det gäller grödor så planerar man vad som ska odlas, hur mycket och och hur odlingen ska fördelas på markarealerna. All sådd och skörd beräknas, kalkyleras och samordnas, så att man kan göra en relevant och trovärdig analys av kostnader och utgifter men även vilka beräknade inkomster man får. Inriktar sig gården på husdjursdrift så gör man på motsvarande sätt. Man räknar på utgifter som foder, veterinärkostnader och liknande och sätter sedan detta i förhållande till de inkomster som man tror att man kommer att få in under säsongen.

  Lantmästare har ofta lång erfarenhet och bred kompetens om lantbruksskötsel och ofta även personalansvar för de som arbetar på gården som en slags chef och arbetsledare.

  Driftledare, som planerar och leder arbetet vid större privata eller offentliga jordbruksföretag, kan ha olika befattningar, vanligen som förvaltare där man har ett nära samarbete med gårdens ägare och med de som arbetar på gården.

  Arbetsuppgifter

  Trots att jobbet som Lantmästare tidvis kan vara stressigt beroende på säsong, så innebär jobbet frihet under ansvar. I arbetet ingår följande arbetsuppgifter

  • planera växtodlingen
  • beräkna kostnader för inköp av utsäde och annat
  • analysera resultatet
  • planera, leda och genomföra arbete inom lantbruket
  • ansvara för byggnader och maskiner
  • personalledning

  Var arbetar man?

  Lantmästare och Driftledare arbetar som anställda vid privata eller offentliga jordbruksföretag. Många Lantmästare driver egna företag eller jobbar med driftledningen på sitt lantbruksföretag. Andra arbetar med undervisning, rådgivning och marknadsföring på miljö- och hälsoskydds förvaltningar, inom biståndsarbete eller annat utlandsarbete och med ekonomi på bokförings- och konsultföretag.

  Videointervju med en Lantmästare

  Ingen videointervju för tillfället.

  Vilken utbildning krävs för att bli Lantmästare

  En vanlig utbildningsbakgrund för Driftledare och Lantmästare är det treåriga Lantmästarprogrammet på Sveriges lantbruksuniversitet som är en tvärvetenskaplig utbildning där bland annat biologiska, ekonomiska och tekniska fackkunskaper inom lantbruk står på schemat. Entreprenörskap och ekonomi går som en röd tråd genom utbildningen.

  Att studera till Lantmästare

  Under utbildningen läser man företagsekonomi, redovisning, marknadsföring, företagsledning och rättskunskap utifrån ett brett och anpassat perspektiv. Olika ämnen som rationell växtodling, odlingsteknik, statistik, arbetsmetodik, kemi, ekologi och teknik ingår också.

  Behörighetskrav för Lantmästare

  Behörighetskraven för utbildningar till Lantmästare hittar du i områdesbehörighet A14.

  Studera till Lantmästare utomlands

  Mer information inom kort.

  Studier i Norge

  Vi saknar information om ifall det krävs någon speciell utbildning för att bli lantmästare i Norge.

  Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

  Läs mer under lantbruksrådgivare för passande magister- och masterprogram.

  Specialisering och inriktningar

  Som Lantmästare kan man ha en arbetsledande befattning på många olika företag och organisationer, till exempel inom lantbrukssektorn, media, förädlingsindustrin, försäkringsbolag, banker eller konsultföretag

  Skillnad mot liknande yrken

  Jämför med Lantbrukaren som äger eller arrenderar ett lantbruk eller med Skogsförvalaren som är ansvariga för drifen, planeringen och skogsskötseln inom ett skogsområde.

  Stipendier för Lantmästare

  Det finns stipendium för Lantmästare oavsett ifall du ska studera, forska eller redan arbetar som Lantmästare:

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.

  ...
  Lantmästare, Sveriges lantbruksuniversitet SLU

  Vill du vara en del av den agrara näringens framtid? Bli specialist på lantbruk! Lantbruk och produktion av ma...

  Alnarp

  Fazer, banner stortavla