Vad är och gör en Landskapsarkitekt?
Landskapsarkitekten arbetar med att gestalta och planera den externa miljön kring hus och byggnationer. En Landskapsarkitekt arbetar med utformning, planering, utredning eller förvaltning av utemiljön som exempelvis kring gator, torg eller parker.
Man börjar med att göra en skiss och planerar för hur det hela ska se ut när det är klart, var det ska finnas träd, lekplatser, bänkar, planteringar. Det slutliga resultatet ska se trevligt ut och vara funktionellt för till exempel boende eller de som arbetar i ett kontorsområde. Tillsammans med arkitekter, ingenjörer och med de personer som kommer att beröras av bygget av exempelvis ett bostadsområde diskuterar Landskapsarkitekt förutsättningarna för området. Skissen görs ofta i en CAD som en datorstödd konstruktionsmodell.
Landskapsarkitekten samlar in synpunkter och sammanställer dessa till ett förslag på hur bostadsområdet ska se ut och bygger sedan en liten modell som kan visas upp för alla som ska tycka till.
En del Landskapsarkitekter arbetar med planering för hur en ny stadsdel ska se ut så att befolkningen får en vacker och trivsam boendemiljö. Dels handlar det om en översiktsplanering som styrs helt av hur en kommun vill använda sina marker och tillgångar och vilken budget de har för detta. På detaljnivå arbetar man sedan med hur exempelvis en stadsdel ska se ut, hur höga byggnader får vara i området och liknande.
Det är många som ska och har åsikter när det gäller miljön och hur den ska utformas och som Landskapsarkitekt måste man vara en god lyssnare och kunna hålla fler bollar i luften samtidigt. Att vara konstnärligt intresserad är en självklarhet. Yrket innebär även att man måste kunna kommunicera med beställare, entreprenörer, och de som ska använda utemiljön före och efter förändringen.
Arbetsuppgifter
En Landskapsarkitekt arbetar med utformning, planering, utredning eller förvaltning av utomhusmiljön och arbetar med att
- kommunicera med beställare, entreprenörer och de som ska vara i utemiljön
- undersöka vilka konsekvenser ett bygge kan medföra ut olika aspekter
- göra skisser och modeller utifrån förutsättningar
- i vissa fall ändra och anpassa förslag och skisser
- hålla budgeten
Var arbetar man?
De flesta Landskapsarkitekter är anställda på privata konsult- och landskapsarkitektkontor. Många arbetar också på kommunernas stadsarkitektkontor, tekniska förvaltningar och parkavdelningar. En del har sin arbetsplats på länsstyrelsernas naturvårdsenheter och planenheter.
Videointervju med en Landskapsarkitekt
Ingen videointervju för tillfället.
Vilken utbildning krävs för att bli Landskapsarkitekt
Landskapsarkitektprogrammet omfattar 5 års studier. De tre första åren läser alla studenter en kombination av kurser som är en bas för fortsatta studier.
Att studera till Landskapsarkitekt
Landskapsarkitekter utbildas vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som finns i Alnarp utanför Malmö/Lund och på Ultuna i Uppsala. Efter några år kan man välja kurser efter intresseinriktning.
Behörighetskrav för att plugga till Landskapsarkitekt
Behörighetskraven för utbildningar till Landskapsarkitekt hittar du i områdesbehörighet A11.
Studera till Landskapsarkitekt utomlands
Mer information inom kort.
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Landskapsarkitekt i Norge på Søk Utdanning.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Det finns både magister- och masterprogram för dig som valt att plugga till landskapsarkitekt. Till exempel kan du läsa masterprogram i landscape architecture eller enskilda kurser i folk och miljö, hälsa och trädgård eller miljöpsykologi. Se Magister/Master i filtret till vänster för eventuell vidareutbildning för landskapsarkitekter.
Specialisering och inriktningar
Som Landskapsarkitekt kan man nischa sig till att arbeta med antingen boendemiljö eller stadsmiljö.
Skillnad mot liknande yrken
Inom kommun kan landskapsarkitekter arbeta med stads- och samhällsplanering som Planeringsarkitekter. Se även Landskapsingenjör som jobbar som arbetsledare inom kommuner, privata markbyggnadsföretag
Stipendier för Landskapsarkitekt
Det finns stipendium för Landskapsarkitekt oavsett ifall du ska studera, forska eller redan arbetar som Landskapsarkitekt:
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Internship och traineeprogram inom arkitektur
Frågor på studievägledningen relaterad till landskapsarkitekt
Lön & Löneutveckling
34 900 kronor per månad
Källa: SCB