https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1628714361/us/p0ivmti5ws0ijlff7lj6.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1633082091/us/u2odp6julvrrcryswje2.png
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Vård & Omsorg

 • Läkarsekreterare – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Läkarsekreterare samt relaterad information om hur mycket en Läkarsekreterare tjänar i lön, hur det är att jobba som Läkarsekreterare, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Läkarsekreterare utomlands och mycket mer. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Läkarsekreterare?

  Läkarsekreterare kan även heta Medicinsk Sekreterare, eller kallas för Vårdadministratör. Administratören avlastar läkaren med allt det administrativa arbetet kring att träffa patienter. Man hanterar och skriver ut patientjournaler. All information som en läkare, psykolog, sjukgymnast, arbetsterapeut, kurator eller sjuksköterska talar in på diktafonen måste skrivas ner och arkiveras.

  I patientjournalerna finns information bland annat om symtom, undersökningar, provsvar, diagnoser, operationer och andra behandlingar samt om vilka kontakter man har haft med patienten. Patientjournalerna är viktiga när läkare, sjuksköterskor och psykologer utvärderar och bedömer patienternas behandling, men uppgifter i journalerna används också för forskning. I arbetet registreras diagnoser och medicinska åtgärder. Genom att samla landets information om exempelvis diagnoser och operationer kan statistiken användas i forskning eller i planeringen av sjukvården.

  Administratören behöver vara språkkunnig för att kunna förstå medicinsk dokumentation som ofta skrivs på engelska och förstå hälso- och sjukvårdsjuridik för att klara av jobbet. Läkarsekreteraren ger service både till patienter och personal på kliniken/vårdcentralen. Man tar till exempel emot telefonsamtal från patienter och personal, sköter en del kontakter med myndigheter och ibland ha hand om receptions- och kassaarbetet på en klinik. När man tar emot patienterna, registrerar man dem, tar betalt, sköter remisshanteringen och har telefonservice. Servicesinne och samarbetsförmåga är viktiga egenskaper.

  Att föra protokoll vid möten och konferenser kan ingå i arbetet liksom andra administrativa uppgifter, till exempel arbete med statistik, budget, och personalrapportering. Läkarsekreterare inom slutenvården klassificerar läkarnas diagnoser enligt DRG (Diagnos Relaterade Grupper) som kräver en typ av vidareutbildning som blir allt vanligare, eftersom den ersättning som enheten får från staten för behandlingen av en patient, baseras på DRG klassifikationen.

  Skriva ut forskningsrapporter och ha kontakter med utländska läkare kan också ingå i jobbet. Det är vanligt att Läkarsekreteraren är den som ansvarar och har kontakten med IT-avdelningen. Ofta har man ansvaret för systemadministrationen på lokal nivå.

  Arbetsuppgifter

  Läkarsekreterare kan varierande arbetsuppgifter som exempelvis

  • skriva ut en journal efter diktafon
  • arkivera i ett datorns journalsystem
  • dubbelkontrollera uttryck och fackbeskrivningar
  • svara i telefon
  • sköta kontakter med myndigheter
  • vissa receptionsarbeten
  • föra protokoll vid möten
  • sammanställa statistik, budget, och personalrapportering

  Var arbetar man?

  Läkarsekreterare arbetar inom hälso - och sjukvård vid sjukhus, vårdcentraler och inom företagshälsovård. Även på privata mottagningar, inom läkemedelsindustrin och vid medicinska forskningsinstitutioner finns Läkarsekreterare.

  Videointervju med en Läkarsekreterare

  Vilken utbildning krävs för att bli Läkarsekreterare

  Det finns ett flertal relaterade utbildningar inom Yrkeshögskolan (YH), bl.a. inom vårdadministration. Grundutbildning finns inom gymnasieskolan på exempelvis Handels- och administrationsprogrammet som är yrkesförberedande. Utbildningskraven för administratörer varierar beroende på roll och inriktning. Till vissa tjänster kan det krävas utbildning på högskolenivå.

  Att studera till Läkarsekreterare

  Bland de kompetenser som en Läkarsekreterare behöver ha är ämnen som svenska, engelska, medicinsk dokumentation, hälso- och sjukvårdsjuridik. Man läser data, språk och ekonomi. Kan komplettera utbildningen med exempelvis, juridik, EU-kunskap eller kunskaper om informationsteknologi och informationssökning. Att behärska dataprogram både för textbehandling och hantering av löner och bokföring är ibland nödvändigt.

  Behörighetskrav för att plugga till Läkarsekreterare

  För YH-utbildningar till läkarsekreterare gäller grundläggande behörighet för yrkeshögskolan.

  Studera till Läkarsekreterare utomlands

  Mer information inom kort.

  Studier i Norge

  Du kan läsa mer om hur man studerar till Läkarsekreterare i Norge på Søk Utdanning.

  Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

  Vi saknar information om vidareutbildning för läkarsekreterare.

  Specialisering och inriktningar

  De flesta Medicinska sekreterare eller Läkarsekreterare har specialiserat sig för att arbeta inom sjukvården och har tidigare arbetat som Administratör eller Sekreterare någon annanstans. De kan själva jobbet men behöver då komplettera med medicinska termer och juridik.

  Skillnad mot liknande yrken

  Jämför med Administratör och Sekreterare som arbetar med administrativa arbetsuppgifter men på ett privat företag eller inom offentlig verksamhet som kommun, landsting eller statliga myndigheter.

  Stipendier för Läkarsekreterare

  Vi saknar information om stipendier för läkarsekreterare.

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Internship och traineeprogram inom medicin
  Kompetensutveckling inom vård och hälsa

  Lön & Löneutveckling

  Året 2012 tjänade en läkarsekreterare:
  24 300 kronor per månad

  Källa: SCB

  ...
  PreMed Recorded Online, EduPlanet

  EduPlanets unika PreMed-kurser förbereder dig för de antagningstest som krävs vid många utländska universitet ...

  Distansutbildning

  PreMed 14v Live Virtual Classroom, EduPlanet

  EduPlanets unika PreMed-kurser live online förbereder dig för de antagningstest som krävs vid många utländska ...

  Distansutbildning

  KI