https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337903/us/gm165wgbnxbythmo0pti.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1581326749/us/jvh2u1elbiwqnfgxm3nr.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337995/us/lgpud1qz0mpms34gxxrn.png
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Ingenjör

 • Laboratorieingenjör inom kemiområdet– Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Laboratorieingenjör inom kemiområdet samt relaterad information om hur mycket en Laboratorieingenjör inom kemiområdet tjänar i lön, hur det är att jobba som Laboratorieingenjör inom kemiområdet, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Laboratorieingenjör inom kemiområdet utomlands och mycket mer. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Laboratorieingenjör inom kemiområdet?

  På laboratoriet arbetar Laboratorieingenjören med tekniskt avancerade analysapparater och datorteknik för att göra analyser och kontroller. En Laboratorieingenjör analyserar och kontrollerar vad som finns i olika råvaror och kemiska produkter. Det kan gälla råvaror som används vid tillverkningen inom en viss industri, till exempel inom läkemedel eller livsmedel eller prover som tagits ute i produktionen för att kontrollera att produkten håller rätt kvalitet. Andra uppgifter är att analysera för att se vad en kemisk substans innehåller. Det kan till exempel handla om att leta efter ämnen som är hälsofarliga eller skadliga för miljön. När en analys är avslutad tolkas svaren, som sammanställs i en rapport av Ingenjören. Att söka litteratur och läsa artiklar och rapporter gör att hålla sig uppdaterad inom de senaste forskar rönen är viktigt och bör ingå i arbetsuppgifterna. De flesta internationella och nationella rapporter skrivs på engelska och därför är kunskaper i engelska nödvändiga.

  Forsknings- och utvecklingsarbete är ett annat område för Laboratorieingenjören. Det kan gälla att ta fram en ny produkt, till exempel ett nytt läkemedel. Man utför experiment och ibland skapar man det helt nya kemiska föreningar. Som Laboratorieingenjör gäller det att vara medveten om riskerna med hälsofarliga ämnen och veta hur man ska hanteras med dem för att undvika olyckor under arbetet. Man måste anpassa arbetsmetoderna och ibland använda skyddsutrustning när det behövs.

  Arbetsuppgifter

  En Laboratorieingenjör analyserar och kontrollerar olika råvaror och kemiska produkter. I arbetsuppgifterna ingår bland annat

  • undersöka och göra research om olika substanser och sammansättningar
  • kontrollera kemisk substans
  • göra analyser
  • skriva rapporter och sammanställningar
  • förbättra och utveckla nya analysmetoder
  • sköta underhållet av analysapparater
  • handleda och undervisa

  Var arbetar man?

  Laboratorieingenjörer kan arbeta bland annat inom den kemiska industrin, massa- och pappersindustrin, läkemedelsindustrin, men också på forskningsinstitutioner vid högskolor och universitet, på sjukhus och myndigheter.

  Videointervju med en Laboratorieingenjör inom kemiområdet

  Ingen videointervju för tillfället.

  Vilken utbildning krävs för att bli Laboratorieingenjör inom kemiområdet

  Utbildning till kemist, ingenjör och civilingenjör ges inom högskolan. Grundläggande behörighet krävs, samt särskild behörighet, oftast i ämnena matematik, fysik och kemi.

  Att studera till Laboratorieingenjör inom kemiområdet

  Något att fundera på när man ska börja plugga är att en Laboratorieingenjör kan ha olika utbildningsbakgrund, som tekniker, kemist, högskoleingenjör eller civilingenjör. Kemi, molekylärbiologi, utvecklingsbiologi och bioinformatik/funktionsgenomik är några exempel på kurser som man kan välja på.

  Behörighetskrav för att plugga till Laboratorieingenjör inom kemiområdet

  Behörighetskraven för utbildningar till Laboratorieingenjör, det vill säga civilingenjör inom bioteknik, hittar du i områdesbehörighet A9.

  Studera till Laboratorieingenjör inom kemiområdet utomlands

  Mer information inom kort.

  Studier i Norge

  Du kan läsa mer om hur man studerar till Laboratorieingenjör inom kemiområdet i Norge på Søk Utdanning.

  Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

  Läs mer under Civilingenjör för passande magister- och masterprogram.

  Specialisering och inriktningar

  Inom Toxikologin finns det utmaningar för en Laboratorieingenjör. Som Toxikolog undersöker man kemiska ämnens skadliga effekter på levande organismer.

  Skillnad mot liknande yrken

  Se även Biomedicinska analytiker som arbetar med laboratorievetenskap inom ett expertområde där man både kombinerar medicin och teknik.

  Stipendier för Laboratorieingenjör inom kemiområdet

  Se stipendier under civilingenjör.

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Internship och traineeprogram inom kemi

  ...
  Piraja